Ukoliko ste primetili neke promene na mladežu (ili na više njih), imate mladež koji stalno ozleđujete i iritirate, ili jednostavno želite da uklonite određeni mladež iz čisto estetskih razloga, važno je da blagovremeno zakažete klinički pregled i konsultujete se sa lekarom specijalistom koji ima iskustva u ovoj oblasti.

Nakon pregleda i postavljanja dijagnoze, lekar će vas uputiti na jednu od tri metode koje se koriste za bezbedno skidanje mladeža – radio-talase, hirurško ili lasersko uklanjanje mladeža.

Ukoliko vam je potrebno uklanjanje mladeža u Beogradu ili Novom Beogradu, kontaktirajte Diva Laser Centar I i zakažite pregled već danas. 

pregled mladeža

Koje sve metode skidanja mladeža postoje?

Metoda uklanjanja mladeža radio-talasima

Diva Laser Centar I vrši skidanje mladeža metodom radio-talasa koja je bezbolna, ne ostavlja ožiljke i ne izaziva krvarenje. Ova savremena hirurška tehnika se najčešće koristi u dermatohirurgiji i plastičnoj hirurgiji jer je u ovim granama medicine fokus stavljen na skidanje mladeža koje za rezultat ima skoro minimalan i neprimetan ožiljak.

Proces uklanjanja mladeža se odvija na potpuno neinvazivan način, pomoću visokofrekventnih radio-talasa koji uspešno uklanjaju sve neželjene promene do kojih je na koži došlo. Ovi precizni talasi visoke frekvencije prolaze isključivo kroz željeno tkivo ne zahvatajući, a samim tim i ne oštećujući, okolna tkiva i strukture.

Važno je napomenuti i da tokom ove procedure ne dolazi do sečenja niti ušivanja kože, što čini da uklanjanje mladeža radio-talasima bude zaista bezbolna i nimalo neprijatna procedura za svakog pacijenta. 

Prednosti metode skidanja mladeža radio-talasima

Prednosti ove savremene procedure su zaista mnogobrojne i upravo su one razlog zbog kojeg sve više pacijenata bira upravo ovu metodu kada se ukaže potreba, naročito estetska, za uklanjanjem mladeža.

Jedna od najvećih prednosti definitivno jeste brzina, bezbolnost i lakoća kojom se izvodi uklanjanje mladeža radio-talasima. Pacijenta čeka brz oporavak, koji uključuje minimalnu traumu tkiva, kao brzo i lako zarastanje tretirane kože. 

Zahvaljujući tehnologiji koju radio-talasi koriste, skidanje mladeža i ostalih promena na osetljivim delovima kože je u potpunosti bezbolno, bezbedno, precizno i prijatno za pacijenta.

Takođe se postižu brzi i efikasni rezultati, nema perioda oporavka i pacijenti mogu odmah da se vrate svojim uobičajenim aktivnostima.

uklanjanje mladeža

Radio-talasima je moguće efikasno ukloniti i druge benigne promene na koži, kao što su:

 • Bradavice – benigne promene na koži uzrokovane različitim humanim papiloma virusima (HPV);
 • Fibromi – dobroćudni izraštaji vezivnog tkiva koji izgledaju kao čvorići koji vise na peteljci;
 • Ateromi – epidermalne ciste koje nastaju kao posledica pojačane aktivnosti lojnih žlezda čiji su izvodni kanali zapušeni;
 • Keratoze – benigne promene na koži koje su uzrokovane umnožavanjem epiderma koji je praćen formiranjem keratinskih naslaga;
 • Granulomi – dobroćudne promene koje imaju tendenciju brzog rasta i kontaktnog krvarenja;
 • Ksantelazme – žućkaste naslage koje su blago izdignute u odnosu na okolno tkivo i nalaze se u predelu očnih kapaka;
 • Angiomi – dobroćudne vaskularne lezije, poznate i kao crveni mladeži, ravnog ili kupolastog oblika;
 • Dermatofibromi – benigne izrasline malog prečnika koje se najčešće javljaju na nogama i rukama odraslih;
 • Siringomi – benigni tumori poznati i pod nazivom hidroadenomi koji su uzrokovani ekrinim znojnim žlezdama. 

Uklanjanje mladeža hirurškim putem (hirurška ekscizija)

Ukoliko se pacijent podvrgne hirurškom skidanju mladeža, pravi se elipsasta ekscizija sa najmanjim mogućim rezom u zavisnosti od tipa i položaja mladeža, kao i razloga njegovog uklanjanja. Pacijent nema osećaj neprijatnosti tokom procedure zahvaljujući lokalnom anestetiku.

Neke od podvrsta hirurške ekscizije su slojevita ekscizija, ponavljajuća ekscizija, ekscizija i tanak transplantat kože, ekscizija i premeštanje kože u punoj debljini (kožni režanj) i tkivna ekspanzija.

Lasersko uklanjanje mladeža

Lasersko uklanjanje mladeža je metod skidanja mladeža koji podrazumeva njihovu evaporaciju, odnosno isparavanje. 

Pre procedure pacijent dobija lokalni anestetik na mestu koje će biti tretirano, tako da se jedino može osetiti blago peckanje. Tretman traje nekoliko sekundi a period zarastanja tretiranog dela je oko dve nedelje i tokom ovog perioda se formira krastica.

Pre nego što se pacijentu savetuje lasersko uklanjanje mladeža, od velike je važnosti sprovesti detaljan dermoskopski pregled kako bi se otklonile bilo kakve sumnje vezane za određenu promenu na koži.

Šta su mladeži? 

Mladeži (melanocitni nevusi) su urođene (kongenitalne) ili stečene benigne, okruglaste promene na koži u vidu nakupina pigmentnih ćelija koje se zovu melanociti i koje se mogu pojaviti bilo gde na koži, uključujući i kosmate delove glave.

Melanociti

Melanociti su krupne ćelije koje su izvedene od ćelija neuralnog grebena. Prisutni su u donjem, bazalnom sloju epiderma, kostima, srcu, unutrašnjem uhu, srednjem sloju oka i meningama. 

Glavna uloga melanocita je produkcija pigmenta zvanog melanin koji se sintetiše u specijalnim organelama koje su poznate pod nazivom melanozomi i pruža se ka gornjim slojevima keratinocita. Ovaj pigment, pored toga što daje boju našoj koži, kosi i očima, istovremeno predstavlja i prirodnu zaštitu kože od štetnih UV zraka. Onog momenta kada je naša koža izložena UV zračenju melanociti se aktiviraju i prenose melanin do gornjih slojeva keratinocita (koža počinje da tamni) i na taj način štite kožu od oštećenja. 

Svi ljudi imaju isti broj melanocita u telu. Ono što se razlikuje jeste proizvodnja melanina – neko proizvodi veću, a neko manju količinu prilikom izlaganja štetnim sunčevim zracima.

Melanociti bi trebalo da su pravilno raspoređeni po površini kože, svaka ćelija za sebe, sa izuzetkom tabana i dlanova gde uopšte nisu prisutni. Međutim, upravo je njihov nepravilan raspored i grupisanje (dva i više melanocita zajedno) ono što dovodi do promena na koži koje mi zovemo mladeži.   

Izgled mladeža

Mladeži su promene na koži specifične za svakog pojedinca. Predstavljaju jedinstvena obeležja na ljudskom telu koja se ponekad upotrebljavaju kao znaci raspoznavanja koji koži daju lični pečat i karakter. Međutim, ukoliko su na neodgovarajućem mestu ili su velikih dimenzija, često se kod pacijenata javlja potreba za uklanjanjem mladeža. 

Oblik mladeža je najčešće okruglast ili ovalni a boja tamnija od ostatka kože, obično smeđa (od svetlo smeđe do tamno braon), mada mogu biti i crni, ljubičasti, crvenkasti ili tamno plavi. 

Dimenzije mladeža variraju, te ove dobroćudne promene na koži mogu biti veličine od nekoliko milimetara pa do nekoliko desetina santimetara. Mogu biti izjednačeni sa nivoom kože ili u većoj ili manjoj meri izdignuti u odnosu na okolinu, biti priljubljeni celom svojom površinom uz kožu ili visiti na peteljci. 

Takođe, mladeži se odlikuju raznovrsnom teksturom i konzistencijom, što znači da sama njihova površina može biti glatka ili hrapava, odnosno mekana ili tvrda.

Kako starimo, dolazi do prirodnih promena koje se tiču izgleda, veličine i teksture melanocitnih nevusa. Veliki procenat mladeža vremenom dobija svetliju nijansu i postaje blago izdignuto u odnosu na ostatak kože. Neki čak postaju i tamniji kao rezultat izlaganja UV zracima ili pod uticajem hormona u pubertetu ili trudnoći, kada čak može doći i do pojave mitoza. Neki mladeži pretrpe određene morfološke promene koje nastaju kao posledica terapije kortikosteroidima ili humanim hormonom rasta. Neki dobijaju dlačice. Neki spontano nestanu tokom godina dok drugi bivaju uklonjeni uz pomoć neke od pouzdanih metoda za skidanje mladeža. A neki, sa druge strane, ostaju nepromenjenog izgleda čitav naš život.

Ono što treba imati na umu da nije svaka promena na koži koja svojim izgledom liči na mladež zapravo mladež. Postoje mnoge promene, kako dobroćudne tako i zloćudne, koje u medicinskom smislu nisu mladež iako izgledaju tako. Razlika se može uočiti jedino upotrebom dermoskopa od strane stručnog lica tokom redovnih ili vanrednih pregleda mladeža.

Koji tipovi mladeža postoje?

Postoje različiti kriterijumi koji se koriste za klasifikaciju mladeža, a osnovni je podela prema vremenu nastanka na urođene i stečene melanocitne nevuse.

Urođeni mladeži

Kongenitalni (urođeni mladeži) predstavljaju okruglaste ili ovalne pigmentne promene na koži koje su prisutne od rođenja i koje rastu zajedno sa nama. Po svojim dimenzijama, dele se na:

 • male – manji od 1.5 cm
 • srednje – od 1.5 do 20 cm
 • velike – veći od 20 cm

Ove mladeže karakteriše pravilan oblik i jasna ograničenost. Površina im može varirati od glatke do naborane, a takođe mogu biti prekriveni milijama ili dlakama. Kod kongenitalnih mladeža, naročito onih koji su većih dimenzija, može doći do razvoja malignih promena. Stoga se može savetovati uklanjanje mladeža ukoliko se posumnja da predstavljaju rizik za pacijenta.  

Stečeni mladeži

Stečenim mladežima smatraju se svi mladeži nastali na telu tokom života osobe. U većini slučajeva, stečeni mladeži nastaju tokom puberteta a njihov broj je u velikoj meri uslovljen određenim konstitucijskim faktorima, poput pola, rase i puti koju osoba ima, uključujući i njene individualne karakteristike kože. Takođe, ukupan stepen izloženosti kože UV zračenju direktno utiče na rast i razvoj novih mladeža, kao i na promenu morfološke strukture već postojećih mladeža.

Stečene mladeže karakteriše ovalni ili okruglast oblik i tipično su jasne ograničenosti i pravilne arhitektonike obrazaca. Površina im je homogena, a boja varira od smeđe do mrke. Najčešće su u ravni kože ili blago izdignuti.

Klasifikacija mladeža na osnovu dermoskopskih obrazaca

Ukoliko se mladeži pregledaju dermoskopom i izvrši se analiza dermoskopskih obrazaca, melanocitni nevusi se dalje mogu podeliti na:

 • Retikularne nevuse – mladeži jasno definisane strukture i pravilne pigmentne mreže, sa otvorima ujednačenog oblika i dimenzija. Mreža je histološki u skladu sa područjem dermalnih papila i pigmetnim kožnim grebenima i varira od svetlo smeđe do tamno smeđe boje. 
 • Globularne nevuse – nevusi koji imaju globularni obrazac, ujednačenog oblika, dimenzija i rasporeda.
 • Zvezdaste nevuse – mladeži podsećaju na zvezdu i odlikuju ih globuli pravilnog rasporeda i višestruke pigmentne crtice.
 • Plave nevuse – nevusi ujednačene strukture i plave prebojenosti.
 • Nevuse uslovljene anatomskim položajem.
 • Nevuse sa posebnim karakteristikama – halo, rekurentni, kombinovani ili iritirani nevus.
 • Melanocitne lezije koje nisu klasifikovane.

Ukoliko se javi potreba, uklanjanje mladeža je moguće bez obzira na to kojoj vrsti pripadaju

U najvećem broju slučajeva, mladeži predstavljaju benigne promene na koži koje nastaju celog života. Zapravo, smatra se da svaka odrasla osoba nakon tridesete godine ima negde između 10 i 40 mladeža raspoređenih svuda po koži. 

Međutim, važno je da se bilo kakva promena u boji, dimenzijama ili obliku mladeža isprati od strane stučnog lica na vreme. Razlog za ovo je povezanost koja je ustanovljena između mladeža i pojave malignih melanoma – čak 40% ovih zloćudnih tumora nastaje u samom mladežu ili njegovoj neposrednoj okolini. 

Kada se obratiti lekaru radi uklanjanja mladeža?

U većini slučajeva, mladeži su bezopasne nakupine pigmentnih ćelija u koži koji se pojavljuju već tokom prvih godina života i tada je reč o stečenim mladežima. Bez obzira na godine, moguća je pojava novih mladeža, te osobe posle 30. godine života na svom telu mogu uočiti u proseku 30 mladeža na koži, ali i više. Broj mladeža na koži ne treba da vas alarmira niti predstavlja indikaciju za skidanje mladeža jer je većina bezopasna i predstavlja više estetski nego zdravstveni problem.

Međutim, postoje mladeži koji zbog svojih karakteristika spadaju u potencijalno opasne mladeže i koji zahtevaju klinički pregled. Rano otkrivanje malignih oboljenja povećava mogućnost njihovog izlečenja, te tako Diva Laser Centar I preporučuje zakazivanje pregleda osobama koje su primetile promene na postojećim mladežima (rast mladeža, promenu boje, pojava ulceracija, svraba, bola ili krvarenja). 

Takođe, pregled se savetuje i osobama koje su primetile pojavu novih mladeža neobične boje i oblika (asimetrični, nepravilnih ivica, prečnika preko 6 mm, mladeži koji rastu ili krvare), kao i onima koje su uočile više od 100 mladeža na koži.

Ukoliko vam je potrebno uklanjanje mladeža u Beogradu ili Novom Beogradu, zakažite pregled u Diva Laser Centru I i naši stručnjaci će detaljno pregledati svaku promenu na vašoj koži i predložiti dalje korake. 

Kada i zašto se odlučiti na uklanjanje mladeža?

Faktori rizika koji ukazuju na sklonost ili mogućnost nastanka malignog melanoma jesu porodična anamneza, svetla put, prekomerno izlaganje UV zračenju, postojanje mladeža koji su velikih dimenzija, nejednake boje, nejasnih ivica i nepravilnog oblika, kod kojih se javlja crvenilo, perutanje, krvarenje i/ili ubrzan rast, kao i mladeži koji su izloženi čestim mehaničkim povredama i iritacijama.

Upravo zbog toga je redovna kontrola mladeža od suštinskog značaja za prevenciju bilo kakvih ozbiljnijih zdravstvenih problema. Nakon što lekar izvrši pregled, moguće je da će savetovati da se mladež ukloni hirurški ili uz pomoć radio-talasa. U zavisnosti od osobina mladeža, moguće je i da će biti savetovano lasersko uklanjanje mladeža. 

Postavljanje dijagnoze

Dermoskopija (epiluminescentna mikroskopija ili imerziona dijaskopija) je in vivo neinvazivna i bezbolna dijagnostička metoda kojom se utvrđuje stanje mladeža na koži i prvi je korak u proceduri uklanjanja mladeža. Ova revolucionarna metoda je od velike važnosti za rano otkrivanje i lečenje melanoma kože. Dermoskopija omogućava dubinski pregled mladeža i drugih promena na koži koje nije moguće uočiti golim okom i koje predstavljaju indikaciju za skidanje mladeža i njihovu dalju analizu. 

Metoda se sprovodi pomoću optičkog instrumenta dermoskopa. Na kožu se nanosi imerziono ulje ili gel. Tada koža na tom mestu postaje vidljiva – sve nepravilnosti, različite nijanse polja pigmentacije, kao i sve ostale anatomske strukture dolaze jasno do izražaja.

Postoji nekoliko standardizovanih dermoskopskih kriterijuma za različite vrste malignih oboljenja na koži. Svaki od njih je u korelaciji sa određenom histološkom analizom. Za svaku uočenu kožnu promenu postoje specifični kriterijumi na osnovu čijeg prisustva ili odsustva se određuje tip promene, to jest, da li je u pitanju bezopasan mladež ili maligno oboljenje.

Ukoliko rezultati dermoskopije ukažu na sumnjve promene na koži, pacijent se upućuje na hiruško uklanjanje mladeža i histopatološku verifikaciju.

U situacijama kada dermoskopija ne da jasne rezultate, predlaže se zakazivanje ponovnog pregleda posle 1 do 3 meseca.

Diva Laser Centar I vrši stručno, brzo i bezbolno uklanjanje mladeža na Novom Beogradu i Beogradu, i to radio-talasnom metodom koja zbog svojih mnogobrojnih prednosti postaje sve popularnija.

skidanje mladeža

Najčešća pitanja

Da li je opasno dirati mladež?

Široko je rasprostranjen mit da je opasno dirati mladeže jer i blagom povredom možemo da prouzrokujemo ozbiljne probleme. Ali to je samo mit – apsolutno je bezbedno skinuti mladež iz bilo kog razloga dokle god proceduru sprovodi stručno lice nakon detaljnog dermoskopskog pregleda. 

Stručnjaci iz Diva Laser Centra I naglašavaju da je u određenim slučajevima i preporučljivo ukloninti mladež kako bi se sprečilo da nastupe promene na njemu, naročito ukoliko se nalazi na mestu koje ga čini podložnim mehaničkim povredama. 

Da li mogu da uklonim mladež iz estetskih razloga?

Moguće je zakazati skidanje mladeža čak i kada nema naznaka da su opasni po naše zdravlje i kada želimo to da učinimo isključivo iz estetskih ili praktičnih razloga, zato što nam se ne sviđa izgled, veličina ili položaj određenog mladeža.

Diva Laser Centar I svojim pacijentima nudi revolucionarnu metodu radio-talasnog uklanjanja mladeža na Novom Beogradu i Beogradu, koja zbog svojih prednosti predstavlja prvi izbor za sve koji se odluče na skidanje mladeža iz estetskih razloga.

Da li je skidanje mladeža bolno?

Postoji više načina uklanjanja mladeža, a u Diva Laser Centru I najčešće se vrši uklanjanje mladeža metodom radio-talasa, upravo zbog toga što se ova tehnika pokazala kao veoma komforna za pacijenta.

Proces je u potpunosti bezbolan i traje svega 20 do 30 sekundi. Tokom tretmana se koristi lokalni anestetik u vidu lidokaina, tako da pacijenti ne osećaju ni najmanju neprijatnost tokom procedure. 

Koliko traje oporavak nakon skidanja mladeža radio-talasima?

Samo skidanje mladeža traje nekoliko sekundi i u toku postupka pacijent ne krvari niti mu se stavljaju šavovi. Na tretiranom mestu se formira mala krasta koja prolazi nakon nekoliko dana i za sobom ne ostavlja nikakav ožiljak.

Drugim rečima, vreme oporavka je minimalno i pacijent može odmah nakon tretmana da se vrati svojim uobičajenim aktivnostima.

Da li je uklanjanje mladeža bezbedan tretman?

Tretman uklanjanja mladeža je potpuno pouzdan, siguran, efikasan i precizan. Diva Laser Centar I svojim pacijentima može da garantuje maksimalnu bezbednost tokom i nakon primene ovog tretmana.

Takođe, nakon uklanjanja mladeža, obavezno je njegovo slanje na histopatološku analizu kako bi histopatolog utvrdio o kakvoj promeni je reč kao i da li postoji bilo kakva maligna alteracija na uzorku. 

Kako mogu da zakažem tretman uklanjanja mladeža u Beogradu?

Ukoliko tražite pouzdano uklanjanje mladeža u Beogradu i Novom Beogradu, specijalistički pregled u našoj specijalističkoj dermatološkoj ordinaciji Diva Novi Beograd ili Diva Slavija možete zakazati svakog radnog dana u okviru radnog vremena pozivom na brojeve +381 11 66 04 55 3 i +381 11 24 44 676 ili slanjem email-a na našu zvaničnu e-mail adresu [email protected]

Na samo jedan klik od vas

Diva Beauty Kreme i Setovi

Cell Recovery+ Cream
(Regenerate and Lift)

Ekskluzivna antage hranljiva formula za 24 negu suve i normalne zrele kože. Jedinstveni prirodan antiage tretman koji čine biljni ekstrakti i placenta pšenice , organska ulja i voskovi, hijaluronska kiselina i kompleks ceramida u kombinaciji sa koktelom vitaminia A,C,B3,B5, E i F. Zateže kožu i podmlađuje je, čini je snažnom i obnovljenom. Pomaže u redukciji finih linija, bora i podočnjaka i hrani zrelu i suvu kožu.

- 2400 rsd

Kupi sada

Zakažite Vaš pregled

  Pozovite 069/692-692