Kako izgledaju opasni mladeži i kada se obratiti stručnjaku

doktorica i pacijent na pregledu

Vrlo je nezahvalno govoriti kako se makroskopski jasno mogu prepoznati opasni mladeži, zato što i sami dermatolozi često otkriju da je neki mladež opasan tek posle dermoskopskog pregleda. Mnogo je bolje reći kako može da izgleda potencijalno opasan mladež jer, na svu sreću, često i ono što izgleda sumnjivo nije opasan mladež.

Koji mladeži spadaju u potencijalno opasne mladeže?

  • svi mladeži koji brzo i nepravilno rastu
  • mladeži koji menjaju oblik i boju
  • mladeži koji spontano krvare i vlaže
  • pojava novih mladeža posle 30. godine života

Koje osobe redovno treba da pregledaju mladeže?

Osobe koje imaju veliki broj mladeža, kao i oni koji imaju velike urođene mladeže, trebalo bi da pregledaju svoje mladeže jednom godišnje, po potrebi i češće. Pacijenti u čijoj je porodici bilo obolelih od malignog melanoma takođe treba da kontrolišu svoje mladeže.

Šta treba preduzeti ako se otkine ili povredi mladež?

Kao i svi ostali delovi kože, mladeži mogu da se povrede, da budu zahvaćeni nekom kožnom promenom ili infekcijom, pa tako imamo otkinuti mladež, mladež koji svrbi, ili boli na dodir, upaljeni mladež… Sva ova stanja nisu opasna u smislu nastajanja malignog melanoma, ali se treba obratiti lekaru radi pravilnog lečenja ili uklanjanja takvog mladeža.

Da li su sve promene na koži mladeži?

Mnoge promene na koži koje se u narodu nazivaju mladežima nisu mladeži u medicinskom smislu, pa tako imamo crveni mladež – hemangiom, viseći meki mladež – fibrom ili papilom, orožali hrapavi mladež – keratoza ili bradavica.

Kojom metodom se mogu ukloniti mladeži i druge promene na koži?

Nakon dermoskopskog pregleda, doktor dermatolog odlučuje o metodi uklanjanja gore navedenih promena. Sve promene iznad nivoa kože mogu se uklanjati radiotalasima, bezbolno, beskrvno i bez ožiljka, uz veoma kratak period oporavka. Na mestu uklonjene promene formira se krastica koja za par dana otpadne. Pacijent se nakon uklanjanja istog dana može vratiti svakodnevnim aktivnostima. Uklonjene promene se uglavnom šalju na patohistološku analizu da bi se nakon mikroskopskog pregleda promene potvrdila dijagnoza predhodno data od strane dermatologa. Ukoliko su promene u nivou kože nakon dermoskopskog pregleda, dermatolog predlaže hirurško uklanjanje promene.

Gde se može uraditi dermoskopija i uklanjanje promena?

U našim ordinacijama na Novom Beogradu i Vračaru radi 5 lekara specijalista dermatovenerologije sa višedecenijskim iskustvom. Individualnim pristupom svakom pacijentu ponaosob i detaljnim pregledom na najsavremenijim dermoskopskim aparatima, skoro 30 godina uspešno pratimo, uklanjamo i dijagnostikujemo sve promene na koži.