Uklanjanje mladeža bezbolnim putem

Mladeži su pigmentovne promene koje se nalaze na koži lica i tela i u najvećem broju slučajeva potpuno benigne promene. Njačešće su braon boje, jasno ograničeni od okolne kože, a veličina im varira od nekoliko milimetara do nekoliko santimetara. U retkim slučajevima mogu da zahvate veći deo kože. Broj im varira, a prosečno osoba ima između 20-40 mladeža. Postoje različiti tipovi mladeža, a osnovna podela je na urođene (mladeži koji su na koži prisutni od rođenja) i stečene (koji se javljaju nakon rođenja i obično do 45 godine života) mladeže.

Koje mladeže treba uklanjati?

Dugo je važilo mišljenje da mladeže ne treba dirati i uklanjati, ali je važno napomenuti da je to mit. Potpuno je bezbedno ukloniti bilo koji mladež, a razlozi za uklanjanje su različiti, od estetskih pa sve do medicinskih indikacija. Ukoliko mladež menja boju, oblik, veličinu, krvari, pecka, svrbi ili boli potrebno je što pre obaviti dermoskopski pregled kod dermatologa i shodno nalazu indikovati uklanjanje. Takođe, ukoliko je mladež na mestu gde je izložen trenju i iritaciji savetuje se njegovo uklanjanje.

uklanjanje mladeža

Radiotalasno uklanjanje mladeža – bezbolna metoda uklanjanja

Postoji više načina za uklanjanje mladeža, ali se radiotalasno uklanjanje pokazalo kao najkomfornije i ujedno vrlo efikasno i precizno. Radiotalasnom metodom mogu se ukloniti mladeži koji su iznad nivoa kože, kao i oni koji su veličine do 1cm u prečniku. Sama procedura je bezbolna, traje kratko i vrlo je komforna za pacijenta. Najpre se obavlja dermoskopski pregled promene od strane dermatologa, a potom se pristupa uklanjanju. Pre uklanjanja daje se subkutano lokalni anestetik u vidu lidokaina, što intervenciju cini potpuno bezbolnom. Samo skidanje promene traje nekoliko sekundi, pri čemu nema krvarenja niti stavljanja šavova, a pacijent može odmah da se vrati svakodnevnim aktivnostima. Na mestu uklonjene promene ostaje minimalna krastica koja prolazi kroz nekoliko dana, bez formiranja ožiljka. Svaku uklonjen mladež se obavezno šalje na histopatološku analizu, koja podrazumeva pregled preparata od strane histopatologa kako bi se ustanovilo o kakvoj je promeni tačno reč i kako bi se isključila mogućnost o postojanju maligniteta.

Redovne kontrole su bitne!

Sve mladeže treba kontrolisati najmanje jednom godišnje i ukoliko doktor proceni da ih je bolje ukloniti, treba ih ukloniti na vreme. Na ovaj način možete prevenirati nastanak promena na koži koje mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.