Neophodno je uzeti detaljnu anamnezu pacijenta 

Pregled mladeža započinje se razgovorom sa pacijentom (anamneza). Vrlo bitni podaci su: kad se mladež pojavio, da li je krvario ili vlažio, kojom brzinom raste. Takođe da li je došlo do promena oblika, veličine i boje. Kao i da li je bilo malignih tumora kože (naročito malignog melanoma) u bližoj porodici.

Kako izgleda pregled?

Posle, ili u toku razgovora, pristupa se kliničkom pregledu mladeža. Postoje brojne promene na koži koje pacijenti smatraju mladežima a one to nisu (npr. fibromi, hemangiomi, bradavice).  Koje npr ne treba detaljnije ni naknadno pregledati, pa je klinički pregled dovoljan. Kod osoba sa velikim brojem mladeža (preko 100) klinički pregled omogućuje da se izaberu mladeži koje je potrebno pregledati dermoskopski i eventualno kasnije pratiti.

Šta sledi posle kliničkog pregleda mladeža?

Posle kliničkog sledi dermoskopski pregled mladeža koji se vrši uz pomoć optičkog aparata – dermoskopa.

Šta je dermoskopski pregled mladeža?

Dermoskopija je neškodljiva i bezbolna metoda. Ona omogućava da vidimo elemente mladeža i drugih promena na koži detaljnije. Olakšava nam postavljanje dijagnoze.

Koji se dermoskopski aparati koriste pri pregledu mladeža?

Za većinu mladeža dovoljan je dermoskopski pregled običnim ručnim dermoskopom ali kod osoba sa velikim brojem mladeža, od kojih je neke potrebno pratiti (na 6 meseci ili godinu dana) kao i kod osoba čiji su bliski srodnici imali maligni melanom, idealna je kompjuterska dermatoskopija.

Koje su prednosti kompjuterizovanog Molle Max aparata za preciznu dijagnostiku?

Slika koja se vidi kompjuterizovanim dermoskopom uglavnom je ista kao i kod običnog ručnog dermoskopa, ali njegov softver omogućuje automatsko ucrtavanje mladeža u mapu mladeža (precizno mesto gde se mladež na koži nalazi) kao i fotografiju (i klinički i dermoskopski) promene koju pratimo. Mapa mladeža i fotografije omogućuju lekaru da brže i sigurnije utvrdi promene koje su se pojavile između dva pregleda kao i da bude siguran koji mladež ponovo gleda. Svi podaci o mladežima mogu da se sačuvaju u samom aparatu godinama, što olakšava rad lekaru, a pacijentu je dovoljno da zapamti gde je bio na pregledu i ne mora da brine gde su mu predhodni nalazi. 

Specijalištički pregled u našoj specijalističkoj dermatološkoj ordinaciji Diva Novi Beograd ili Diva Slavija možete zakazati svakog radnog dana u okviru radnog vremena pozivom na brojeve +381 11 66 04 55 3  i +381 11 24 44 676 ili slanjem email-a na našu zvaničnu e-mail adresu [email protected]asercentar.com .

Zakažite Vaš pregled

    Pozovite 069/692-692