Uradite pregled mladeža na vreme

Mnogi od nas postaju svesni svojih mladeža tek kada nas okupa sunčano vreme i kada počinjemo češće da odlazimo na mesta gde naši mladeži postaju javni – bazeni, plaže i kupališta puna su ljudi koji ponosno šetaju svoje mladeže i izlažu ih sunčevim zracima. Ipak, ovo ponašanje može da deluje prilično bezazleno na prvi pogled, naročito ako nismo svesni rizika kojima izlažemo svoju kožu pri svakom odlasku na otvoren prostor pod vedrim nebom tokom vrelih letnjih dana. A kako su leta sve toplija, a letnji odmor sve neophodniji, ove prilike su česte i zbog toga je potrebno da budete svesni činjenice da su vaši mladeži predugo izloženi štetnom UV zračenju, što možda i nije najidealnije za vaše zdravlje.

Tokom leta, sem što su mladeži izloženi, mnogi od nas pomisle da je vreme i da ih detaljno pregledaju. Ovo, međutim, nije potpuno tačno jer je idealno vreme za ovu proceduru nakon letnjih meseci. Dakle, tokom jeseni i zime, odnosno u periodu nakon četiri do šest nedelja posle izlaganja UV zracima najjačeg intenziteta, vaši mladeži biće spremni da se pokažu u najboljem svetlu i da manifestuju potencijalne probleme koji bi mogli da postanu ozbiljniji u budućnosti. No, čak i da niste proveli letnje mesece izlažući svoje telo sunčevim zracima, ili ako ste ih zamenili tretmanima u solarijumu, jesen je i dalje najbolje vreme za posvećivanje pažnje mladežima, tako da počnite da planirate svoje preglede na vreme.

Razgovor sa dermatolozima

Još jedna zabluda u koju mnogi od nas veruju jeste to što mislimo da je pregled mladeža kratka i nevažna procedura tokom koje će dermatolog zaključiti sve neophodno o vašim mladežima u roku od nekoliko sekundi, samo tokom letimičnog pogleda na vašu kožu. U praksi, ova procedura je potpuno drugačija od toga – pregled mladeža obavljaju stručna lica sa višegodišnjim iskustvom u ovoj oblasti koja razumeju važnost razgovora sa pacijentima i uzimanja njihove detaljne anamneze koja je ključna za pregled mladeža. Takođe, tokom ovog inicijalnog razgovora, doktori i pacijenti zajedno ustanovljavaju istoriju promena koje su se mogle primetiti u prošlosti, a koje su važne za razumevanje tipa mladeža koje pacijenti imaju i uspostavljanja procedura koje će dovesti do razrešenja problema.

Detaljna anamneza pacijenta uključuje sve neophodne informacije koje doktor saznaje, tumači i koristi da bi došao do adekvatnog tretmana, a neke od tih stvari su:

 • Kada se mladež pojavio?
 • Da li se povećao ili smanjivao?
 • Da li je uvek iste veličine?
 • Ako se povećavao, kojom brzinom se to dešavalo?
 • Da li je krvario?
 • Da li je vlažio?
 • Da li je dolazilo do nekih drugih promena?
 • Da li je mladež menjao boju?
 • Da li je menjao oblik?
 • Da li postoji istorija promena na koži u porodici?
 • Ako je neko od članova bliže porodice imao slične probleme, da li je u pitanju maligni melanom?
 • Da li se promene na koži dešavaju svake godine tokom letnjih meseci i da li su te promene uvek istog tipa?

Kada se dobiju odgovori na sva ova pitanja i kada se utvrde svi detalji vezani za istoriju promena koje su se mogle primetiti na mladežima pacijenta, doktori mogu da nastave pregled i počnu da utvrđuju šta se tačno dešava sa kožom pacijenta i na koje načine mogu da im pomognu. Nakon toga, i doktor i pacijent spremni su za dalji pregled.

Kako izgleda pregled mladeža?

Nakon detaljnog razgovora i anamneze, pristupa se samom pregledu mladeža. Prva stvar koju će stručni doktori da utvrde jeste da li je promena za koju pacijent veruje da je mladež zaista to ili ne. Neke promene na koži – a njih ima više no što to bilo ko od nas može da zna – izgledaju kao mladeži, i za nestručna lica koja strepe od negativnih posledica ovih promena, one mogu da deluju zastrašujuće ili potencijalno opasno.

Ipak, sve te promene, uključujući stvari kao što su bradavice, hemangiomi, fibromi i druge slične pojave, nisu mladeži, i stoga se njihov pregled razlikuje od uobičajenog pregleda mladeža. U slučajevima tih promena, običan klinički pregled je često dovoljan, ali je i njega poželjno obaviti u profesionalnim uslovima i od strane stručnog lica koje može sa sigurnošću da utvrdi o čemu se radi i kako se dalje postupa sa ovim promenama.

Naravno, i te za pojave potreban je precizan pregled i savet stručnjaka, naročito ako se radi o slučajevima koji mogu da se razviju u potencijalno problematične ili opasne promene na koži.

Šta se radi sa promenama koje se ispostave da jesu mladeži?

Za mladeže koji to zaista jesu, situacija zavisi od individualnih težnji pacijenata i broja njihovih mladeža. Za one koji imaju mali broj mladeža za koje doktor utvrdi da je situacija dosta jasna, a procedura za njihovo uklanjanje brza i jednostavna, može se odmah pristupiti dogovoru za tretman koji se može brzo zakazati, tako da se taj pacijent brzo može vratiti uobičajenim životnim aktivnostima, bez bojazni da će se problem ponovo javiti u bližoj ili daljoj budućnosti.

Sa druge strane, postoje pacijenti koji imaju mnogo veći broj mladeža, a za neke od njih, taj broj prelazi i sto, preporučljivo je da se tokom kliničkog pregleda, u konsultaciji sa doktorom, odaberu mladeži koji se mogu pregledati dermoskopski da bi se njihov napredak pratio u narednom periodu. Opet, sve ovo je neophodno uraditi na stručan i profesionalan način, uz dogovor sa doktorima koji poseduju adekvatno znanje i iskustvo za ovakve intervencije.

Koji su naredni koraci?

Nakon što se koža pacijenta podvrgne detaljnom pregledu i utvrdi se da je neophodno posvetiti se detaljnim pregledima, koristi se metoda koja se zove dermoskopija. Ta metoda se obavlja profesionalnim optičkim aparatom koji se zove dermoskop i kojim se dobija detaljnija slika mladeža pacijenta i svih njegovih karakteristika koje je neophodno znati pre no što se pristupi rešavanju ovog problema.

Kako se obavlja dermoskopski pregled mladeža?

Dermoskopski pregled mladeža je metoda kojom se dobijaju dodatni detalji o stanju mladeža na koži pacijenti, a ono što je najbolje u vezi sa ovom metodom jeste to što je ona brza, efikasna, neškodljiva i, što će najviše pogodovati pacijentima, bezbolna. Za razliku od drugih pristupa za dijagnostiku, dermoskopija ne ostavlja posledice po telo pacijenta i ne uključuje poteze koji će izazvati nelagodnost, bol i mučninu, što je veoma važno za dalji tok pregleda mladeža.

Ipak, najvažnije je to što će pacijent i doktor nakon obavljene dermoskopije, pregleda rezultata, njihove analize i dodatnih razgovora, moći da nastave dalji postupak pregleda mladeža i drugih promena na koži. U ovom trenutku će i ostali problemi sa kojima se suočavamo postati evidentni, te će doktori moći da reaguju na vreme. Ova procedura zvuči kompleksno i izazovno, ali je važno zapamtiti da je ona važan korak do uspostavljanja dijagnoze za probleme sa mladežima i drugim promenama na koži, što je, opet, bitno radi dolaska do konačnog izlečenja.

Šta se koristi prilikom dermoskopskog pregleda mladeža?

Kada se dermoskopski pregled mladeža obavlja od strane stručnjaka za ovu oblast, rezultati su informativni i vrlo korisni za pacijente. Ipak, da bi bili sigurni da će biti tako, profesionalni dermatolozi moraju da koriste adekvatne aparate.

Pre svega, za većinu pacijenata, nezavisno od broja njihovih mladeža i stanja njihove kože, običan ručni dermoskop će verovatno biti sasvim dovoljan da bi se stekla precizna slika o situaciji u kojoj se nalaze njihovi mladeži. Ovaj aparat nije dostupan u slobodnoj prodaji i ne preporučuje se njegovo korišćenje ukoliko nemate adekvatno iskustvo i znanje za upravljanje dermoskopom. Ovaj ručni instrument sadrži snažan izvor svetlosti i optičko sočivo koje se koristi radi preciznog posmatranja kože pacijenta i praćenje promena na njoj. Važno je napomenuti da ručni dermoskop koriste samo stručne osobe koje umeju da prepoznaju potencijalni rizik koji se leči na ovaj način tako da treba voditi računa da poverite svoje telo za dermoskopski pregled samo profesionalcima.

Bilo da se radi o uvećanjima ili izgledu koji se promenio u odnosu na prošlosti, dermoskop će pomoći dermatologu da bolje i preciznije razume o čemu se radi i odredi dalje korake u skladu sa saznanjima koja mu sada postaju dostupna. Neke od stvari koje se primećuju u ovoj fazi ispitivanja su različite vrste nepravilnosti, polja pigmentacije koja su drugačija nego ranije ili u drugačijim nijansama nego što je to ranije bio slučaj, kao i potencijalna zadebljanja kože, izdizanja površine kože i vaskularni crtež koji je neuobičajene boje, strukture ili veličine. Sve ove promene mogu se uočiti dermoskopom koji, uz stručno oko lekara, postaje važan deo procesa pregleda mladeža i ustanovljenja narednih koraka koji će dovesti do potpunog rešenja bilo koje vrste problema koji su prisutni na koži različitih pacijenata.

Kako se i u kojim slučajevima pristupa postupku kompjuterske dermatoskopije?

Nažalost, kod pojedinih pacijenata, broj mladeža, njihov položaj i učestalost dovode do toga da uobičajen pregled dermoskopom jednostavno nije dovoljan. Čak i uz pažljiv pregled i stručno mišljenje dermatologa, u ovim slučajevima mora se pristupiti nekim drugim tehnikama, i profesionalni dermatolozi se upravo u ovim prilikama okreću kompjuterskoj dermatoskopiji.

Kompjuterska dermoskopija obavlja se kompleksnijim, većim i preciznijim uređajem koji, uprkos činjenici da radi po skoro identičnom principu kao i ručni dermoskop, daje rezultate koji su daleko ispred onih koji se mogu dobiti ručnim pregedom. Kod pacijenata na čijoj se koži može pronaći veliki broj mladeža od kojih neki zahtevaju dodatnu pažnju, poželjno je pratiti situaciju u kontinuitetu, zbog čega se ovi pacijenti vraćaju na nove preglede jednom ili dva puta godišnje. Stoga, njihovo podvrgavanje kompjuterskoj dermatoskopiji je poželjno radi neprekidnog praćenja svih promena koje se odvijaju na njihovoj koži.

Ovo je takođe slučaj kod pacijenata koji su se u prošlosti susretali sa teškim i nepoželjnim situacijama kao što je maligni melanom i koji sada strepe od toga da se ponovo ne nađu u istoj ili sličnoj prilici. Čak i ako nisu imali ovakvih problema sami, ključno je osloniti se na kompjutersku dermatoskopsku tehniku kod pacijenata čiji su bliski srodnici i članovi porodice imali melanom za koji se ispostavilo da je malignog karaktera. Ovo saznanje je teško i stresno, ali ako se podvrgnete kompjuterskoj dermatoskopiji, moći ćete da otkrijete šta se tačno dešava na vašoj koži i da date priliku svom dermatologu da reaguje na vreme. Praćenje fotografija mladeža koji se doktorima učine kao najproblematičniji ili najsumnjiviji daje vam dovoljno vremena i prostora da reagujete i zajedno otklonite problem pre no što postane previše ozbiljan.

Prednosti Max Molle aparata za preciznu dijagnostiku mladeža

Kada govorimo o kompjuterskoj dermatoskopiji, važno je napomenuti opremu koja se koristi u ovim prilikama. Slično običnom ručnom dermoskopu koji nudi preciznu sliku kože i predela oko potencijalno problematičnog mladeža, i ova kompjuterska tehnika nudi detaljnu vizuelnu predstavu, ali se razlika krije u softveru koji se koristi.

Upravo taj kompjuterski softver omogućava doktorima da svaki pojedinačni mladež automatski ucrtaju u jednu veću i sveobuhvatniju mapu mladeža i na taj način obeleže precizno mesto na koži gde se on nalazi. Uz to, ovaj kompjuterski pristup omogućava da se izrade fotografije promena na koži koje se prate u određenom vremenskom periodu. Kada se spoje informacije koje se dobiju i iz kliničkih i iz dermoskopskih pregleda, moguće je najpreciznije moguće odrediti svaki aspekt mladeža i promena na koži, što dermatolozima pomaže da uvide koji se tačno mladeži prate i da li oni i u kojoj meri manifestuju promene između dva kontrolna pregleda. Kompjuterski aparati nove generacije takođe poseduju mogućnost arhiviranja podataka, i vizuelnih i tekstualnih, u narednim godinama, što olakšava postupak lekarima i pacijentima koji kontinuirano rade na tome da primete, dijagnostikuju i reše problem potencijalno opasnih mladeža.

Kako da zakažem pregled i konsultacije?

U našoj Diva specijalističkoj dermatološkoj ordinaciji na Novom Beogradu pregled možete zakazati svakog radnog dana u okviru radnog vremena pozivom na broj 011/2444676 ili slanjem email-a na našu zvaničnu e-mail adresu [email protected].

Autor:
Dr spec. Sunčica Živković, Specijalista dermatovenerologije

Zakažite Vaš pregled

  Pozovite 069/692-692