Šta je dermoskopija?

Ukratko, dermoskopija (ova procedura još se naziva i epiluminescentna mikroskopija, kao i imerzijska dijaskopija) je in vivo neinvanzivna, bezbolna i neškodljiva dijagnostička tehnika kojom se otkrivaju tumori kože. Nažalost, ovo je jedna od korisnih i neretko posve neophodnih dijagnostičkih tehnika koje mogu umnogome da olakšaju naš život i podignu njegov kvalitet, ali je činjenica da mnogi ljudi oko nas ne obraćaju pažnju na te stvari.

U današnjem ubrzanom načinu života, često smo skloni zanemarivanju sitnijih promena na koži ili ih tumačimo kao nešto bezazleno. Međutim, ignorisanje ovakvih znakova može dovesti do ozbiljnih posledica. Tumori na koži mogu biti različitih vrsta, uključujući melanom, koji je najagresivniji i može biti smrtonosan ako se ne otkrije i leči na vreme. Ova dijagnostička tehnika omogućava nam da rano prepoznamo sumnjive promene, što je ključno za uspešno lečenje i povoljan ishod.

Stoga je od vitalnog značaja da edukujemo ljude o važnosti redovnih pregleda kože i dermoskopije. Ova tehnika omogućava dermatolozima da pažljivo analiziraju mladeže, prateći njihov oblik, boju, veličinu i druge karakteristike koje ukazuju na potencijalnu opasnost. Na taj način, moguće je prepoznati maligne promene u ranoj fazi kada je lečenje najefikasnije.

Prevencija je ključna. Ako bismo počeli da se više posvećujemo dijagnostici umesto samo lečenju, mogli bismo sprečiti mnoge nepotrebne patnje i produžiti živote. Redovni dermatološki pregledi, uključujući dermoskopiju, trebali bi postati deo naše rutinske zdravstvene brige. Ovo važi posebno za osobe koje imaju faktore rizika, kao što su svetla put, veliki broj mladeža ili istorija oboljenja kože u porodici.

Uz podizanje svesti o značaju dermoskopije, takođe je važno naglasiti važnost samopregleda kože. Redovno posmatranje sopstvenih mladeža i promena na koži može nam pomoći da primetimo eventualne nepravilnosti na vreme. Ako primetite bilo kakve sumnjive promene, odmah se obratite dermatologu kako biste dobili stručnu procenu.

Uz zajedničke napore u edukaciji i redovnom praćenju stanja kože, možemo stvoriti okruženje u kojem će se tumori na koži otkrivati u ranim fazama, olakšavajući lečenje i povećavajući šanse za potpuno ozdravljenje. Zdravlje kože je važan deo brige o celokupnom zdravlju, stoga neka dermoskopija postane nezaobilazan korak ka očuvanju vašeg blagostanja.

Prednosti dermoskopije i koraci koji se preduzimaju

Upravo je u ovome i najveća prednost dermoskopije, a njome se, za razliku od ostalih sličnih tehnika koje se praktikuju, uočavaju promene na koži i strukture koje je teško, ili skoro nemoguće, uočiti golim okom. Ovako se sprečava da pacijenti propuste da primete promene koje mogu kasnije da izrastu u nešto komplikovanije, a upravo je taj precizni pristup najveća prednost ove metode.

Dermoskopija se sprovodi uz pomoć optičkog instrumenta koji se zove dermoskop, a prilikom postupka se nanosi ulje ili gel pomoću kog promene na koži postaju vidljivije. Ovo je posebno korisno jer omogućava dermatolozima da detaljno prouče promene na koži, kao i na kosi i noktima, gde se često mogu javiti različiti problemi. Ova tehnika se sve više koristi za ranu dijagnostiku ne samo raka kože, već i drugih oboljenja kože, kose i noktiju.

Kada je reč o raku kože, dermoskopija je od ključnog značaja za rano otkrivanje malignih i benignih tumora. Redovni pregledi kože uz pomoć dermoskopa omogućavaju lekarima da prepoznaju sumnjive promene u ranim fazama, pre nego što postanu vidljive golim okom ili počnu da izazivaju simptome. Rana dijagnostika povećava šanse za potpuno izlečenje, jer se tumor može ukloniti dok je još u početnoj fazi razvoja. Na taj način, pacijenti mogu izbeći dugotrajne i komplikovane tretmane koji su često potrebni u kasnijim stadijumima raka.

Važno je shvatiti da dermoskopija ne predstavlja samo preventivnu meru protiv raka kože, već može imati širu primenu u dijagnostici različitih problema kada su u pitanju koža, kosa i nokti. Na primer, kod oboljenja kose, dermoskopija može pomoći u prepoznavanju promena na temenu glave. Takođe, kod problema s noktima, ovaj pregled može otkriti znakove infekcija, gljivičnih oboljenja i drugih stanja koja utiču na zdravlje noktiju.

Kako bismo iskoristili sve prednosti dermoskopije, važno je redovno se podvrgavati ovom pregledu kod dermatologa. Samopregled kože, kose i noktiju takođe može biti koristan kako biste primetili bilo kakve promene i na vreme zatražili stručnu pomoć. Nemojte zanemarivati svoje zdravlje kože i celokupnog tela jer rana dijagnostika može značajno uticati na kvalitet vašeg života i omogućiti vam brže i efikasnije lečenje u slučaju bilo kakvih problema. Pouzdan partner u otkrivanju i rešavanju ovih problema je dermoskopija i vaš pouzdani dermatolog.

Različite vrste dermoskopa i njihova upotreba

Postoji nekoliko vrsta dermoskopa – od jednostavnijeg modela koji koristi halogeno osvetljenje, do digitalnih koji skoriste pristup uz pomoć digitalnih tehnologija. Upotreba dermoskopije u dermatologiji u okvirima medicine širom sveta počela je sredinom osamdesetih godina prošlog veka, dok je ova tehnika u Srbiji u primeni od početka 21. veka.

No, to ne znači da naši stručnjaci zaostaju za stranim kolegama, niti da je naša dijagnostička tehnologija manje napredna. Naprotiv, naši dermatolozi su dobro obrazovani i uvek su u toku sa najnovijim dostignućima u oblasti dermoskopije. Posedujući ogromno znanje i iskustvo, oni mogu da primenjuju dermoskopiju sa visokim nivoom preciznosti i pouzdanosti, pružajući vam odgovore i rešenja za vaše kožne probleme koje možda niste ni očekivali.

Dermoskopija ima standardizovane kriterijume za različite vrste tumora kože, kao i različite dijagnostičke modele i metode. Ove metode se zasnivaju na analizi specifičnih dermoskopskih kriterijuma koje se nalaze u promenama na koži. Stručnjaci koriste ove kriterijume kako bi identifikovali karakteristike koje ukazuju na određene tipove tumora, što omogućava precizniju dijagnozu.

Važno je napomenuti da svaki dermatolog može preferirati određeni tip dermoskopa ili dijagnostičku metodu u zavisnosti od individualnih okolnosti svakog pacijenta. Upravo zato je važno raditi ove procedure u dogovoru sa iskusnim lekarima koji će znati da istraže i razumeju promene na vašoj koži na adekvatan i uspešan način.

Savremeni digitalni dermoskopi pružaju brojne prednosti u poređenju sa tradicionalnim metodama. Digitalni dermoskopi omogućavaju lekarima da pažljivo dokumentuju i prate promene na koži tokom vremena, što može biti ključno u praćenju napredovanja tumora ili proceni efikasnosti lečenja.

Uz iskusne dermatologe i moderne tehnologije dermoskopije, možete biti sigurni da ćete dobiti najkvalitetniju dijagnostičku procenu i adekvatne preporuke za lečenje vaše kožne stanice. Bez obzira na tip dermoskopa koji se koristi, važno je da redovno obavljate ove preglede kako biste otkrili eventualne promene na koži u ranim fazama, dobili odgovore na sva pitanja koja vas zanimaju i osigurali svoje zdravlje na najbolji mogući način.

 

maligni melanommaligni melanomiseboricna keratoza   plavi mladezmladez

Uzimanje histološkog nalaza

Uprkos tome što većina nas nije svesna da je naša koža naš najveći i, u većini slučajeva, najvažniji organ koji je u direktnom dodiru sa spoljnom sredinom, činjenica je da svaka promena na koži zaslužuje našu pažnju. Ovo je slučaj i kada su u pitanju male promene koje na prvi pogled deluju nebitno – ovo će verovatno biti stav samih pacijenata koji nisu sigurni koliko su te promene zaista ozbiljne. Upravo je to razlog zbog kojeg je proces uzimanja histološkog nalaza jedan od koraka koji se rade tokom procesa dermoskopije.

Svaka promena na koži se dalje određuje prema kriterijumima koji pokazuju ozbiljnost stanja (npr. da li je u pitanju kancerogena promena ili običan mladež koji je potrebno pratiti). Ovo se određuje nakon uzimanja histološkog uzorka koji se šalje na dalje analize kako bi se utvrdilo pravo stanje promene. Ovo je jedino moguće u kontrolisanim uslovima specijalizovane ustanove gde ćete, nakon razgovora sa lekarom i kompletnog tretmana, dobiti odgovore na sva pitanja o stanju promene na vašoj koži i mogućim promenama u budućnosti.

Adekvatnija dijagnostika kao posledica redovne dermoskopije

Pre no što su ovi tretmani počeli da se praktikuju, svaka promena na koži koja je predstavljala rizik (posebno maligni melanom) je predstavljala potencijalnu opasnost po zdravlje pacijenta i zahtevala je dalje analize. Redovnom kontrolom promena na koži, smanjuje se opasnost nastanka ozbiljnih bolesti i povećava se broj otkrivenih tumora u ranoj fazi, što pacijentima daje dovoljno vremena da se opredele za dalji tok lečenja. Na ovaj način, pacijenti dobijaju tačnije odgovore i adekvatnije reakcije lekara, što u isti mah skraćuje vreme čekanja na eventualne intervencije, ali i, sa druge strane, pacijenti dobijaju dodatne podatke koji su neophodni radi odluke da li je neophodno pristupiti hirurškoj intervenciji ili ne.

Pacijenti se dermatolozima najčešće obraćaju zbog pregleda mladeža. Kao razlog posete dermatologu se javljaju sumnje zbog promena boje, veličine ili izgleda mladeža. Usled straha nakon povrede mladeža ili pojave novih koji mogu nastaviti da rastu, pacijenti traže konsultacije kako bi utvrdili trenutno stanje. Takođe, na ovaj način žele da naprave plan lečenja, ili uklanjanja, stanja mladeža za koji nisu sigurni da li treba da se nastavi pratiti ili ukloniti. 

Melanomi mogu da se pojave u različitim fazama života i iz različitih razloga, a dok su neki od njih u vezi sa genetskim predispozicijama pacijenata i njihovom istorijom bolesti, drugi nastaju usled neadekvatne nege kože i preteranog izlaganja štetnim sunčevim zracima i tretmanima u solarijumu. Iz tog razloga, preventiva je važan deo ovog tretmana i problematike koja se tiče mladeža i melanoma. Stoga, ograničite vreme koje provodite na suncu i u solarijumu, izvršite neophodne pretrage i konsultacije sa lekarima, i tako ćete smanjiti šanse za probleme izazvane melanomima u godinama i decenijama koje su pred vama.

Da li su vaši mladeži opasni?

Ovo je pitanje na koje vam odgovor može dati samo dermatolog tokom pregleda na kom će utvrditi stanje vaše kože. Svi oni na čijem telu se nalazi veliki broj mladeža (ponekad ova brojka prelazi preko 100) koji su nepravilnog oblika, različite boje i veličine kao i mladeži koji se menjaju kada je u pitanju boja i veličina, treba odmah da zakažu konsultacije kako bi proverili tip mladeža.

Redovni dermoskopski pregledi su ključni za rano otkrivanje potencijalnih problema na koži. Ako primetite bilo kakve promene na svojim mladežima koje vas zabrinjavaju, odmah zakažite pregled kod dermatologa. Stručnjaci će pažljivo analizirati vaše mladeže koristeći dermoskop i uporediti ih sa standardizovanim kriterijumima. Ako postoji sumnja na rak kože, dermatolog će obavezno predložiti hirurško uklanjanje promene, koje će biti praćeno histopatološkom analizom, kako bi se potvrdila dijagnoza.

U situacijama kada lekari nisu potpuno sigurni u dijagnozu, čak ni nakon detaljnog dermoskopskog pregleda, rutinski kontrolni pregled je ključan. Preporučuje se da se kontrolni dermoskopski pregled obavi nakon jednog do tri meseca od prvog pregleda. Tokom ovog perioda, potencijalno problematične promene na koži mogu se razjasniti ili postati više očigledne. Redovno praćenje omogućava lekarima da pravovremeno reaguju i preduzmu odgovarajuće mere kako bi sprečili eventualni razvoj ozbiljnijih stanja.

Važno je naglasiti da dermoskopski pregledi nisu samo za osobe koje već imaju simptome ili sumnje na promene na koži. Preventivni pregledi su podjednako važni. Posebno osobe sa faktorima rizika, kao što su svetla put, veliki broj mladeža ili istorija oboljenja kože u porodici, trebaju redovno da obavljaju dermoskopske preglede kako bi se rano otkrile eventualne promene i osiguralo njihovo zdravlje.

Praćenje promena na koži u budućnosti

Kada je u pitanju praćenje promena na vašoj koži, u dogovoru sa dermatologom se zakazuju pregledi na 6 meseci ili godinu dana, pogotovo u ozbiljnijim situacijama kod pacijenata sa istorijom bolesti koja uključuje oboljenje kože. Upravo se u ovome ogleda i glavna prednost dermoskopije jer je moguće odrediti preciznu dijagnozu u ranom stadijumu promene i ukloniti promenu na koži na siguran i bezbedan način. 

Praćenja promena na koži u narednim godinama pomoći će vam i da usvojite dobre navike koje će vam omogućiti da smanjite mogućnost za dalji razvoj promena. Bilo da se radi o redukovanju vremena koje provodite izloženi direktnoj sunčevoj svetlosti, učestalosti vaših tretmana u solarijumu, ili pak o ishrani i drugim životnim navikama koje štetno utiču na vašu kožu. U konsultaciji sa izabranim lekarom, moći ćete da promenite način života i da izbegnete potencijalno opasno ponašanje koje, iako vam izgleda kao nevažno u ovom kontekstu, zapravo ima mnogo uticaja na vašu kožu i njeno zdravlje. 

Kako da zakažem pregled i konsultacije?

U našoj Diva specijalističkoj dermatološkoj ordinaciji na Novom Beogradu pregled možete zakazati svakog radnog dana u okviru radnog vremena pozivom na broj 011/2444676 ili slanjem email-a na našu zvaničnu e-mail adresu [email protected].

Zakažite Vaš pregled

    Pozovite 069/692-692