Uklanjanje fibroma

uklanjanje fibroma

Šta su meki fibromi?

Meki fibromi su benigni tumori koji se na koži javljaju kao promene koje vise na peteljci. Bez obzira na njihovu benignost preporučljivo je izvršiti uklanjanje fibroma.  Fibromi su mekane konzistencije koje sadrže vezivno tkivo (vezivna komponenta) i krvne sudove (vaskularna komponenta).

Kako izgledaju fibromi?

Fibromi su obično boje kože, mekani su i mogu biti veličine od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Ponekad mogu da narastu i do 5 cm, kada podsećaju na smokvu. Manji meki fibromi mogu da liče na dermalne mladeže, ali se od njih razlikuju po svojoj mekoći, izdiferenciranoj peteljci, glatkoj površini, kao i po izostanku pigmentacije. 

Koja je razlika između fibroma i mladeža? 

Dermalni mladeži lica imaju čvrstu konzistenciju i širokog su pripoja na koži. Dermalni papilatozni mladeži tela imaju „malinasti“ tip građe.

Da li meki fibromi mogu da pređu u maligni tumor?

Meki fibromi su beningne promene bez sklonosti ka malignoj alteraciji. Javljaju se na bilo kom delu tela. 

Gde se najčešće javljaju meki fibromi?

Najčešće su lokalizovani na vratu, u pazušnim jamama i preponama, a mogu se naći na bilo kom delu tela. U većoj meri prisutni su kod gojaznih i starijih osoba, ali se sve češće viđaju kod mlađih ljudi. 

Da li je neophodan dermoskopski pregled fibroma?

Dermoskopski pregled mekih fibroma je poželjan zbog diferencijalne dijagnoze, gde dolaze u obzir dermalni mladeži.

Da li se preporučuje uklanjanje fibroma?

Razlozi za uklanjanje fibroma su estetske i funkcionalne prirode. Ako se fibrom nalazi na mestu gde dolazi do česte iritacije može doći do povređivanja promene i eventualnog krvarenja. 

Na koji način se uklanjaju fibromi?

Metoda izbora je radiotalasna hirurgija kojom se promene uklanjaju u potpunosti bez ožiljaka i bola. Dovoljan je jedan tretman za trajno uklanjanje postojećih promena. 

Kako izgleda procedura uklanjanja fibroma?

Posle dermoskopskog pregleda koji obavlja lekar specijalista dermatovenerologije i postavljanja dijagnoze benignog tumora tj. fibroma aplikuje se lokalna anestezija u obliku kreme ili injektovanjem u zavisnosti od pozicije i veličine promene. Intervencija uklanjanja promene metodom radiotalasima traje kratko i neposredno posle intervencija je vidljiva mala ranica koja zarasta krasticom, a nakon otpadanja kraste ne ostaje ožiljak. Posle intervencije pacijent dobije preporuku da par dana koristi antibiotski prašak i kremu za regeneraciju kože. 

    Laser Centar Diva

    Vladimira Popovića 52, Novi Beograd
    Prote Mateje 9, kod Slavije