Kako izgledaju fibromi?

Fibromi su obično boje kože, mekani su i mogu biti veličine od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Ponekad mogu da narastu i do 5 cm, kada podsećaju na smokvu. Manji meki fibromi mogu da liče na dermalne mladeže, ali se od njih razlikuju po svojoj mekoći, izdiferenciranoj peteljci, glatkoj površini, kao i po izostanku pigmentacije. 

Koja je razlika između fibroma i mladeža? 

Dermalni mladeži lica imaju čvrstu konzistenciju i širokog su pripoja na koži. Dermalni papilatozni mladeži tela imaju „malinasti“ tip građe.

Da li meki fibromi mogu da pređu u maligni tumor?

Meki fibromi su beningne promene bez sklonosti ka malignoj alteraciji. Javljaju se na bilo kom delu tela. 

Gde se najčešće javljaju meki fibromi?

Najčešće su lokalizovani na vratu, u pazušnim jamama i preponama, a mogu se naći na bilo kom delu tela. U većoj meri prisutni su kod gojaznih i starijih osoba, ali se sve češće viđaju kod mlađih ljudi. 

Da li je neophodan dermoskopski pregled fibroma?

Dermoskopski pregled mekih fibroma je poželjan zbog diferencijalne dijagnoze, gde dolaze u obzir dermalni mladeži.

Da li se preporučuje uklanjanje fibroma?

Razlozi za uklanjanje fibroma su estetske i funkcionalne prirode. Ako se fibrom nalazi na mestu gde dolazi do česte iritacije može doći do povređivanja promene i eventualnog krvarenja. 

Na koji način se uklanjaju fibromi?

Metoda izbora je radiotalasna hirurgija kojom se promene uklanjaju u potpunosti bez ožiljaka i bola. Dovoljan je jedan tretman za trajno uklanjanje postojećih promena. 

Kako izgleda procedura uklanjanja fibroma?

Posle dermoskopskog pregleda koji obavlja lekar specijalista dermatovenerologije i postavljanja dijagnoze benignog tumora tj. fibroma aplikuje se lokalna anestezija u obliku kreme ili injektovanjem u zavisnosti od pozicije i veličine promene. Intervencija uklanjanja promene metodom radiotalasima traje kratko i neposredno posle intervencija je vidljiva mala ranica koja zarasta krasticom, a nakon otpadanja kraste ne ostaje ožiljak. Posle intervencije pacijent dobije preporuku da par dana koristi antibiotski prašak i kremu za regeneraciju kože. 

Autor:
Dr spec. Sunčica Živković,
Specijalista dermatovenerologije

Zakažite Vaš pregled

    Pozovite 069/692-692