Nekoliko važnih činjenica o radiotalasnoj hirurgiji

Pre no što pristupite razmatranju radiotalasne hirurgije i odlučite se da se konsultujete sa stručnim i iskusnim lekarima koji će ovim poduhvatom da značajno doprinesu kvalitetu vašeg života, neophodno je da istražite ovu oblast i saznate više o njoj. Ovo je korak koji mnogi pacijenti, nažalost, preskoče, ne želeći da posvete pažnju i vreme saznanju šta ih čeka tokom prvog susreta sa lekarom i tokom narednih pregleda, ali i u toku intervencije i posle nje.

Princip radiotalasne hirurgije deluje izuzetno komplikovano i kompleksno u teoriji, ali to zaista nije slučaj u praksi. Ovaj tretman oporavka kože zapravo predstavlja dermatohiruršku tehniku u kojoj se koža pacijenta ne oštećuje i ne izlaže preteranom naporu i stresu, zbog čega je moguće postići vrhunske rezultate u izuzetno kratkom vremenskom periodu. 

Ova tehnika koristi radiotalase i njihove visoke frekvencije kako bi stimulisala proizvodnju kolagena, dovela do prirodnog zatezanja kože i smanjila ožiljke, rane, bore i druge promene na koži. Radiotalasna hirurgija utiče na dubinske slojeve vaše kože i navodi ih da se prirodno i samostalno regenerišu i oporave ne bi li tako unapredili i kvalitet i izgled površinskih slojeva kože.

Koji se problemi i promene na koži mogu ukloniti radiotalasnom hirurgijom?

Pošto radiotalasi imaju efikasno dejstvo na kožu pacijenta, njima je moguće tretirati ceo spektar promena na koži i problema koje pacijenti dugo i bezuspešno pokušavaju da reše. Najvažnije je to što je ovaj proces potpuno bezbedan i bezbolan, dok nakon njega nećete morati da se brinete zbog oporavka jer se tretman obavlja beskrvno i bez ožiljaka. 

Neke od kožnih promena na koje se može primeniti radiotalasna hirurgija su:

 • seboroične keratoze (ploče na koži čija boja ide u rangu od svetlo smeđe do tamno braon i crne; ove neravne površine javljaju se na koži glave i tela, obično kod starijih osoba, ali je njihova pojava moguća i kod mlađih)
 • virusne bradavice (izrasline koje se nalaze na koži, hrapave površine, koje se nalaze na koži šaka i stopala)
 • viseće bradavice (prisutne na telu u boje kože na peteljci)
 • meki fibromi (izrasline boje kože)
 • lojne ciste i milije (prisutne u vidu sitnih zrnastih beličastih promena, uglavnom na koži lica)
 • ksantelazme (žućkaste pločice na očnim kapcima)
 • kondilomi (polne bradavice)
 • moluske (male kupolaste bradavice glatke površine i boje kože)
 • dobroćudni mladeži

Kao što se može primetiti, širok dijapazon pristupa i mogućnosti koji nudi radiotalasna hirurgija čini ovaj pristup izuzetno korisnim i delotvornim za veliki broj pacijenata. Nezavisno od toga kakve promene na koži da imate, koliko dugo se sa njima borite i u kom ste životnom dobu, ova dermatohirurška metodaće vam pomoći da rešite svoje probleme, podmladite svoju kožu, poboljšate zdravlje celog svog tela i unapredite kvalitet svog života.

Koraci u tretmanu koji se obavlja pomoću radiotalasne hirurgije

Profesionalci koji se bave radiotalasnom hirurgijom moraju da zajedno sa pacijentom prođu kroz nekoliko različitih koraka pre no što se upuste u ovu proceduru. Svi ovi koraci ne traju previše dugo, dok sama intervencija na jednoj promeni traje oko trideset sekundi.

 1. Pre svega, lekar obavlja razgovor sa pacijentom, uspostavlja dijagnozu i pokušava da razume zbog čega se pacijent odlučio za ovaj tretman. Klinički i dermaskopski pregledi pomoći će lekaru da shvati na koji način će pristup radiotalasne hirurgije moći da postigne najučinkovitiji efekat. Tokom pregleda, lekar će obratiti pažnju na svaki deo kože pacijenata i razgovarati sa njima o stanju njihove kože i promena koje se mogu primetiti na njoj. Potom se prelazi na razgovor o potencijalnom tretmanu i planu rada na izlečenju pomoću radiotralasne hirurgije. Takođe, lekar će izraziti svoja očekivanja i moguće sumnje, ali će pacijentu objasniti i očekivane rezultate do kojih će zajedno doći. Najvažnije, lekar će istražiti istoriju bolesti pacijenta, njihovu dnevnu rutinu i negu kože, i na osnovu tih informacija moći će da zaključi kako nastaviti dalje sa procedurom oporavka kože radiotalasnom hirurgijom.
 2. Pre no što započne sa procedurom, lekar mora da detaljno i precizno očisti predeo oko rane i očisti kožu od nečistoća. Bilo da se radi o ostatku šminke, prljavštini, masnoći ili sitnoj prašini koja se ne vidi golim okom – sve ovo mora da se očisti i ukloni pre intervencije. Jedino će na taj način radiotalasi moći da stignu do dubinskih slojeva kože i imaju adekvatan efekat na problematične predele kože pacijenta. Uz to, proces detaljnog čišćenja kože takođe će smanjiti rizik od infekcija i potencijalnih problema koji bi mogli da nastanu nakon tretmana, premda se šanse za takav ishod smanjuju samom činjenicom da radiotalasna hirurgija funkcioniše na principu umanjenja bolnih ishoda kod pacijenata.
 3. Nakon toga je vreme da tretman radiotalasnom hirurgijom počne. Prvo se, nakon što se koža očisti, na područje tretmana nanosi provodni gel. Ovaj gel deluje kao spona između radiotalasa i kože samog pacijenta i pomaže da se tretman obavi na najbolji mogući način. Uz to, upotreba ovog gela omogućava radiotalasima i energiji koja se ispušta iz njih da se ravnomerno rasporedi po celom području za koji je namenjena i tako unapredi efikasnost tretmana. Najzad, gel pomaže u zaštiti površine kože od toplote koja se stvara tokom postupka i tako će će pacijenti tokom trajanja sesije osećati prijatno i prirodno.
 4. Zatim se stiže do najvažnije stvari u tretmanom radiotalasnom hirurgijom kože – samog tretmana. On se izvodi u kontrolisanim uslovima medicinske ustanove u kojoj će lekar isporučiti kontrolisanu energiju radiotalasa na površinu kože. Lekari koriste ručne uređaje koji emituje ove talase, usmeravajući ih precizno na željena područja i tako se postižu najbolji i najkonkretniji rezultati. Kako radiotalasna energija prodire u dubinske slojeve kože, stimuliše proizvodnju kolagena i pokreće prirodni proces zarastanja kože. Ovaj proces je potpuno bezbedan i neinvazivan, a većina pacijenata oseća samo blagi osećaj zagrevanja tokom tretmana.
 5. Da bi se smanjio taj osećaj zagrevanja i pospešila udobnost pacijenta tokom procedure, većina uređaja za radiotalasnu hirurgiju opremljena je ugrađenim mehanizmima za hlađenje. Ove karakteristike hlađenja štite spoljašnji sloj kože dok se energija radiotalasa fokusira na tkivo ispod tog sloja. Kao rezultat ovog kompleksnog i dopunjujućeg procesa, pacijenti osećaju minimalnu nelagodnost tokom tretmana, a svako crvenilo ili iritacija obično je kratkotrajno – ili uopšte ne postoji. Kombinacija kontrolisane isporuke energije i hlađenja čini tretman bezbednim i efikasnim za pacijente različitog doba, kao i one svih tipova i tonova kože.
 6. Kao i kod svih intervencija ovog tipa, bez obzira na tehnologiju koja stoji iza njih, neophodno je obratiti pažnju i na oporavak i negu kože nakon tretmana. Ovo je neophodan korak koji dovodi do optimizacije rezultata i smanjuje potencijalne neželjene efekte. 

Nakon tretmana, pacijentima se savetuje da prate posebna uputstva za negu koje im prepisuje njihov lekar. Ova uputstva mogu uključivati izbegavanje direktnog izlaganja suncu, korišćenje kreme za sunčanje i drugih preporučenih proizvoda za negu kože, kao i izbegavanje napornih fizičkih aktivnosti koje mogu izazvati prekomerno znojenje ili iritaciju područja koje se tretiralo radiotalasima. Pridržavajući se ovih smernica, pacijenti mogu dodatno pojačati rezultate, produžiti njihov efekat i uživati u svim prednostima ovog tretmana kože.

Prednosti radiotalasne hirurugije

Kao što se već može naslutiti, prednosti ovog pristupa rešavanju problema sa kožom su mnogobrojne i raznovrsne. Naravno, njihov efekat i učinkovitost zavise od više faktora, pre svega od stručnosti lekara koji izvodi tretman i od stanja pacijenta, ali i od nege kože nakon tretmana. Najvažnije je zapamtiti da radiotalasna hirurgija nije ograničena samo na estetski faktor, već zaista može da unapredi svakodnevni život pacijenta na više različitih nivoa.

 1. Prvo i najvažnije, ovaj tretman dovodi do značajnog poboljšanja teksture kože. Podstičući proizvodnju kolagena, postupak dovodi do kože koja je elastičnija i izgleda mlađe nego ranije. Vremenom se tekstura kože vidno poboljšava, smanjujući pojavu ožiljaka, fleka i neravnina. Za pojedince koji se suočavaju sa posledicama akni ili drugih negativnih stanja kože, čak i onih sa kojima su se borili godinama ili decenijama, tretman radiotalasnom hirurgijom nudi nadu da će uspeti da postignu ujednačen i sjajan ten, kao i zdravu kožu koja će poboljšati njihov život.
 2. Još jedna izuzetna prednost ovog tretmana kože jeste njegova sposobnost da smanji bore i linije koje se vremenom sve više i više vide na koži pacijenta. Stimulacija kolagenih i elastinskih vlakana doprinosi zategnutosti kože, što dovodi do smanjenja pojave bora, linija na čelu i drugih znakova starenja. Kao rezultat toga, pacijenti imaju mlađi i osveženi izgled, povećavajući njihovo samopouzdanje i opšti osećaj blagostanja. Međutim, kako je ovaj pristup mnogo jednostavniji i manje invanzivan od alternativa koje su dostupne pacijentima, većina pacijenata će do konačnog rezultata doći brže nego što su se nadali.
 3. Zatezanje kože je još jedna prednost tretmana radiotalasnom hirurgijom. Kako se nivo kolagena povećava, koža postaje čvršća i elastičnija. Ovaj efekat zatezanja je posebno koristan za osobe koje imaju blagu do umerenu opuštenost kože, posebno na licu, vratu i stomaku. Ovaj tretman kože takođe se koristi za rešavanje opuštene kože koja se javlja usled starenja, gubitka težine ili promena nakon trudnoće, omogućavajući pojedincima da povrate mlađu i definisanu konturu lica. Na kraju, radiotalasna hirurgija je vrlo efikasna u borbi protiv celulita. Radiotalasi razgrađuju masne ćelije u dubljim slojevima kože, što dovodi do primetnog poboljšanja izgleda celulita, što čini ovaj tretman atraktivnom opcijom za pojedince koji su isprobali druge pristupe u borbi protiv celulita, kao što su ishrana i vežbanje, ali bez vidljivih uspeha.
 4. Neinvazivna priroda tretmana kože radiotalasnom hirurgijom je značajna prednost za mnoge pojedince koji traže kozmetička poboljšanja bez bola i neprijatnosti. Za razliku od hirurških zahvata, ovaj inovativni tretman ne podrazumeva rezove ili šavove, što značajno smanjuje rizik od komplikacija i skraćuje vreme oporavka. Štaviše, većina pacijenata ima malo ili nimalo problema nakon procedure, što im omogućava da odmah nastave sa svojim redovnim aktivnostima i svakodnevnim obavezama. Ova pogodnost čini radiotalasni tretman kože privlačnim izborom za one sa užurbanim životnim stilom i zahtevnim rasporedom, naročito ako već sutradan nakon tretmana treba da se posvete poslu, obavezama ili putovanju.
 5. Još jedan izuzetan aspekat tretmana radiotalasima jeste i njegova svestranost. Pogodan je za sve tipove, boje i nijanse kože. Za razliku od nekih laserskih tretmana koji ciljaju pigment u koži, radiotalasna energija ne privlači melanin i zbog toga se može bezbedno koristiti kod osoba sa tamnijim tonovima kože. Drugim rečima, ovo znači da procedura ne uključuje rizik od post-inflamatorne hiperpigmentacije ili drugih komplikacija. Ovo omogućava širem spektru pacijenata da se odluče za ovaj tretman i istraže njegove prednosti, bez obzira na tip kože i izloženost sunčevim zracima.

Naposletku, važno je imati na umu da prednost radiotalasne hirurgije nije samo estetskog i vizuelnog tipa, već i mentalnog. Nakon što se godinama bore sa problemima sa kožom, pacijenti koji se odluče za ovaj pristup vrlo brzo će moći da primete pozitivne promene i poboljšanje kako njihovog fizičkog izgleda, tako i svog duhovnog stanja. Zdravija i mlađa koža će uticati na njihovo samopouzdanje i pomoći im da se osete bolje nego ranije, a ubrzo će shvatiti da je nivo njihovog stresa opao nakon tretmana. Ovo će ih učiniti srećnijima i spokojnijima, a upravo je ta kombinacija fizičkog i psihičkog zdravlja ono što treba savremenom čoveku koji se bori sa problemima na koži koje radiotalasna hirurgija efikasno, brzo i jednostavno rešava.

Zakažite svoj termin u našoj specijalističkoj ordinaciji Diva Novi Beograd ili Diva Slavija  svakog radnog dana u okviru radnog vremena pozivom na brojeve +381 11 66 04 55 3  i +381 11 24 44 676 ili slanjem email-a na našu zvaničnu e-mail adresu [email protected] 

U dermatološkim ordinacijama Diva Medical i Diva Laser Centar I, doktori dermatovenerolozi na osnovu pregleda, dermatolozi mogu preporučiti različite oblike lečenja, kao npr. primenu medikamenata, tečnog azota, radiotalasa, incizije.

Zakažite Vaš pregled

  Pozovite 069/692-692