Keratoze

keratoze

Šta su keratoze?

Keratoze su dobroćudne promene kože koje nastaju umnožavanjem površinskog sloja kože (epiderma) uz stvaranje orožalih (keratinskih) naslaga.

Kada se najčešće javljaju keratoze?

Keratoze se obično javljaju u poznijim godinama ali se vrlo retko mogu javiti već i u trećoj deceniji života kod osoba koje su im sklone.

Gde se najčešće javljaju keratoze?

Mogu da se pojave bilo gde na koži osim na dlanovima i tabanima, ali su keratoze češće na koži koja je izložena suncu (poglavina, lice, gornji deo leđa).

Kako prepoznati keratoze?

U početku su keratoze skoro u ravni kože, oštro ograničene i žućkaste-braon boje. Sa rastom keratoze postaju ispupčene, tamnije i orožale. Keratoze mogu da narastu i do nekoliko santimetara, a često liče na pigmentne mladeže.

Koje vrste keratoza postoje?

Postoji nekoliko vrsta keratoza:

  • Seboroične keratoze (Keratosis seborrhoica) su obično tamnije, meke i masne i mogu da se pojave bilo gde na koži.
  • Aktinične (solarne) keratoze (Keratosis actinica) se javljaju na koži izloženoj suncu (poglavina, gornji deo lica) i mogu da budu prekanceroze, tj. od njih može da se razvije spinocelularni karcinom kože. Žućkaste su boje i obično tanje od seboroičnih keratoza.
  • Stakokeratoze (Stuccokeratosis) se javljaju kod starijih osoba sa suvom kožom, najčešće oko skočnih zglobova i u donjem delu potkolenica. Ove keratoze su sitnije (do nekoliko milimetara) u boji su kože, tvrde, suve i ponekad izgledaju kao da su posute talkom.

Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnoza keratoza se postavlja kliničkim i dermoskopskim pregledom, a u slučaju sumnje na neki drugi tumor i kod aktiničkih keratoza potvrđuje se patohistološkim pregledom.

U DIVA Medical, obavezan je dermoskopski pregled, jer neki tumori kože (maligni melanom npr.) mogu da liče na keratoze. U slučaju sumnje da pregledana promena nije keratoza i kod aktiničnih keratoza obavezno se posle uklanjanja šalje na patohistološki pregled.

Kako se uklanjaju keratoze?

U DIVA medical sve keratoze se uklanjaju radiotalasnom hirurgijom u lokalnoj anesteziji, bezbolno, bez krvi i šivenja. Oporavak je brz i, s obzirom da su keratoze površinske promene, obično nema nikakvog ožiljka.

Da li postoji period oporavka nakon intervencije?

Nakon uklanjanja keratoza radiotalasima ne postoji period oporavka. Pre intervencije nanosi se lokalni anestetik u obliku kreme, tako da je intervencija bezbolna. Posle intervencije, na mestu gde se nalazila keratoza, ostaje ranica koja zarasta krastom i ne ostavlja nikakav ožiljak. 

Da li je neophodno da keratoze uklanja doktor specijalista dermatologije?

U Diva medical i Diva laser centar dermatološkim ordinacijama na Slaviji i na Novom Beogradu, ove intervencije rade isključivo dermatolozi sa višedecenijskom kliničkom praksom

Laser Centar Diva

Vladimira Popovića 52, Novi Beograd
Prote Mateje 9, kod Slavije