Kada se najčešće javljaju ?

Obično se javljaju u poznijim godinama ali se vrlo retko mogu javiti već i u trećoj deceniji života kod osoba koje su im sklone.

Gde se najčešće javljaju ?

Mogu da se pojave bilo gde na koži osim na dlanovima i tabanima, ali su  češće na koži koja je izložena suncu (poglavina, lice, gornji deo leđa).

Kako prepoznati keratoze?

U početku su  skoro u ravni kože, oštro ograničene i žućkaste-braon boje. Sa rastom keratoze postaju ispupčene, ta

mnije i orožale. Keratoze mogu da narastu i do nekoliko santimetara, a često liče na pigmentne mladeže.

keratoze

Koje vrste keratoza postoje?

Postoji nekoliko vrsta :

  • Seboroične keratoze (Keratosis seborrhoica) su obično tamnije, meke i masne i mogu da se pojave bilo gde na koži.
  • Aktinične (solarne) keratoze (Keratosis actinica) se javljaju na koži izloženoj suncu (poglavina, gornji deo lica) i mogu da budu prekanceroze, tj. od njih može da se razvije spinocelularni karcinom kože. Žućkaste su boje i obično tanje od seboroičnih keratoza.
  • Stakokeratoze (Stuccokeratosis) se javljaju kod starijih osoba sa suvom kožom, najčešće oko skočnih zglobova i u donjem delu potkolenica. One su sitnije (do nekoliko milimetara) u boji su kože, tvrde, suve i ponekad izgledaju kao da su posute talkom.

Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnoza se postavlja kliničkim i dermoskopskim pregledom, a u slučaju sumnje na neki drugi tumor i kod aktiničkih keratoza potvrđuje se patohistološkim pregledom.

U DIVA Medical, obavezan je dermoskopski pregled, jer neki tumori kože (maligni melanom npr.) mogu da liče na keratoze. U slučaju sumnje da pregledana promena nije keratoza i kod aktiničnih keratoza obavezno se posle uklanjanja šalje na patohistološki pregled.

keratoze

Kako se uklanjaju ?

U DIVA medical sve keratoze se uklanjaju radiotalasnom hirurgijom u lokalnoj anesteziji, bezbolno, bez krvi i šivenja. Oporavak je brz i, s obzirom da su one površinske promene, obično nema nikakvog ožiljka.

Da li postoji period oporavka nakon intervencije?

Nakon uklanjanja keratoza radiotalasima ne postoji period oporavka. Pre intervencije nanosi se lokalni anestetik u obliku kreme, tako da je intervencija bezbolna. Posle intervencije, na mestu gde se nalazila  ostaje ranica koja zarasta krastom i ne ostavlja nikakav ožiljak. 

Da li je neophodno da keratoze uklanja doktor specijalista dermatologije?

U Diva medical i Diva laser centar I dermatološkim ordinacijama na Slaviji i na Novom Beogradu, ove intervencije rade isključivo dermatolozi sa višedecenijskom kliničkom praksom

Autor:
Dr spec. Sunčica Živković, Specijalista dermatovenerologije

Zakažite Vaš pregled

    Pozovite 069/692-692