Redefinišite svoje lice bez operacija

Pre samo desetak godina, podmlađivanje i lifting lica podrazumevali su radikalni pristup plastične hirurgije. Srećom, napredovanjem medicine u službi lepote, moguće je postići zatezanje kože lica i podmlađen izgled uz izbegavanje rizika koje sa sobom nosi svaki operativni zahvat.
Estetska medicina 21. veka omogućila nam je da na bezbolan i komforan način sačuvamo našu lepotu i starimo dostojanstveno, bez uvođenja u opštu anesteziju, postoperativnog oporavka i bez ožiljaka nakon intervencije.

Tokom starenja dolazi do promena kako na koži, tako i na kostima i mišićima našeg lica. Koža postaje tanja, suvlja i izborana, potkožni masni sloj se tanji, mišići lica gube svoj tonus a kosti, kao čvrsti oslonac kožnom i mišićnom sloju, gube na gustini i resorbuju se što dovodi do pada celokupnog tonusa lica i konturnih promena.
Izraz lica dobija upao, tužan i umoran izgled.

Navedene promene se dešavaju postepeno i na prve znake starenja treba pravovremeno reagovati.

 

zatezanje koze lice

Zatezanje opuštene kože

Gubitkom kolagena u procesu starenja, osnovne strukturne komponente dermisa, koža gubi svoju elastičnost i fleksibilnost. Metabolički procesi se usporavaju, aktivnost fibroblasta se smanjuje, regenerativna sposobnost kože opada, smanjena je ishranjenost i oksigenacija tkiva.

Lasersko zatezanje kože

Laserska dermatologija dovela je do revolucionarnog pomaka na polju estetske medicine. Lasersko zatezanje kože je neinvazivna i bezbolna metoda kojom je omogućeno zatezanje kože i istovremeno popravljanje njenog kvaliteta stimulacijom sinteze kolagena unutar tkiva. Kombinacijom Nd.YAG i frakcionisanog Er.YAG lasera već posle jednog tretmana pacijent može primetiti ujednačeniji ten, manji broj površinskih kapilara i ublažene površinske nepravilnosti- pliće bore i ublaženu teksturu starih ožiljaka.

Indikacije za lasersko podmlađivanje:

 • opuštena koža lica, vrata i dekoltea
 • proširene pore na licu
 • akne i ožiljci
 • postoperativni ožiljci
 • strije
 • bore i sitne linije na licu, vratu i dekolteu
 • fleke od sunčanja i hiperpigmentacije druge etiologije
 • rosacea i kapilari
 • hiperpigmentacije na dorzumima šaka
 • masna i problematična koža sklona nastanku inflamatornih procesa

Za postizanje najboljih rezultata laserski tretman potrebno je ponoviti više od tri puta. Tretmani se rade u razmacima od 4 nedelje kada je pacijent u obavezi da koristi zaštitni faktor 50+. Lasersko podmlađivanje ne može da se radi kod pacijenata sa osunčanom i preplanulom kožom.

Lasersko podmlađivanje se idealno kombinuje sa svim antiaging procedurama kada lekar pravi individualni program i određuje dinamiku izvođenja procedura u određenim vremenskim razmacima. Dopunske procedure i lasersko podmlađivanje: botox, biorevitalizacija, PRP tretman, biorevitalizacija, radiotalasni lifting lica, Accent Prime konturisanje podbratka, mezoterapija, fileri hijaluronske kiseline.

Pad tonusa lica uz izražen gubitak volumena i kontura lica

Osim postepenog pada sposobnosti organizma da sintetiše kolagen, procese starenja prati i gubitak molekula hijaluronske kiseline u tkivu koja ima ulogu da vezuje molekule vode. Hijaluronska kiselina je prirodna komponenta međućelijskog prostora u koji su uronjeni strukturni elementi matriksa i ćelije našeg tkiva.
Zbog svoje osobine da vezuje vodu i održava pravilnu hidrataciju tkiva upotrebljena je u formi filera hijaluronske kiseline različitih gustina za nadoknadu volumena različitih regija lica i postizanje liftinga lica neoperativnim putem.

Injektovanje filera hijaluronske kiseline spada u minimalno invazivne procedure nakon kojih nema perioda oporavka. Minimalno invazivne procedure podrazumevaju upotrebu kanile ili odgovarajuće tanke igle (zavisno od regije gde se izvodi procedura). Ovim postupkom se postiže precizna korekcija ili augmentacija ciljne regije uz izbegavanje suvišne traumatizacije tkiva, rizika i dužeg perioda oporavka koji sa sobom nose operativni zahvati.
Procedura se izvodi u kratkom vremenskom periodu, bez uvođenja u opštu anesteziju, pacijent može odmah da se vrati svakodnevnim aktivnostima.

Indikacije za hijaluronske filere

 • upali podočnjaci
 • gubitak volumena središnjeg masiva lica

Nazolabijalne bore i jagodice
Mimične bore zbog kojih se pacijenti u praksi najčešće javljaju i koje im najviše smetaju zovu se nazolabijalne bore. Mogu biti dinamičke, usled učetalog smejanja, ali su najčešće statičke prirode usled pada tonusa lica. Nazolabijalne bore počinju od regije nosnih krilaca spuštajući se nadole i koso upolje do uglova usana. Predstavljaju prvi znak pada tonusa i jedrine lica i mogu se rešavati na više načina.
Hijaluronskim filerima moguće je ispuniti bore direktno, što u zavisnosti od fizionomije lica može dati zadovoljavajući rezultat, ali pravo rešenje kojim se može delovati na sam uzrok nastanka pada tonusa lica u srednjoj trećini lica jeste jačanje same potpore srednjeg masiva lica. Trajni efekat se postiže konturisanjem jagodica koje su odgovorne za održavanje mladalačkog trougla lica i tonusa kože lica čime se sprečava ponovni nastanak nazolabijalnih bora.

 • gubitak volumena u slepoočnoj regiji
 • korekcija brade

Prema najnovijoj tehnici aplikovanja hijaluronskih filera po MD kodovima, brada je izdeljena na regije i u zavisnosti od potrebe filer se sa sigurnošću može injektovati radi konturisanja, voluminizacije i postizanja usklađenog izgleda lica pacijenta.

Brada ima veliku ulogu u harmonizaciji lica. Posmatranjem lica iz profila, brada, kao i nos, jedna je od ključnih tačaka koja utiče na proporcionalan izgled lica. Prilikom planiranja aplikovanja filera posmatramo labiomentalni prelaz (između donje usne i brade) , njihov odnos i veličinu. Cilj je da se ovom intervencijom oblikovanja brade postignu idealni odnosi sa ostalim regijama (usne, nos i čelo) i postigne harmonizacija celog lica pacijenta.

 • tanke usne
 • marionetske bore

Mentolabijalni sulkus ili marionetske bore (od uglova usana do brade)
Bore koje se spuštaju preko brade od uglova usana i daju tužan, negativan i umoran izraz lica zovu se marionetske bore. Javljaju se najčešće usled statičkih poremećaja tokom starenja, opuštanja kože i pada tonusa lica ali mogu nastati kao rezultat pojačane mimike, učestalog pravljenja grimasa, svesno ili nesvesno. Popunjavanje marionetskih bora hijaluronskim filerom je najbolji metod za njihovo uklanjanje što se može postići različitim tehnikama aplikovanja.

 • nenaglašena linija donje vilice

Što se tiče potencijalnih rizika povezanih sa osobinama filera, sama hijaluronska kiselina je prirodnog porekla ali treba koristiti registrovane filere maksimalne prečišćenosti i obavezno se na konsultacijama detaljno informisati kod Vašeg lekara.

U Diva laser centru koristimo najkvalitetnije Juvederm filere koji su Allerganov proizvod i zastupljeni su u najelitnijim svetskim dermatološkim ordinacijama.
Juvéderm® VOLBELLA je filer najmanje gustine koji se koristi za korekciju podočnjaka, diskretno osvežavanje usana i korigovanje pušačkih bora.
Juvéderm® VOLIFT je filer srednje gustine koji je idealan za korekciju nazolabijalnih i marionetskih bora i konturisanje i povećanje usana.
Juvéderm® VOLUMA namenjena je za nadoknadu volumena lica i aplikuje se u regiji jagodica, brade i donje vilice. Ima najveću gustinu i najveću postojanost.

Period oporavka je kratak i pacijent se ubrzo može vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.
Nakon povlačenja otoka potrebno je 2-3 nedelje da se filer inkorporira u okolno tkivo. Tada se može videti definitivna forma i željeni efekat.
Trajnost hijaluronskih filera zavisi od njihove vrste, u proseku iznosi od 1-2 godine.

U Diva laser centru svaki pacijent dobija registarski broj otvorenog filera kao dokaz o aplikaciji Juvederm hijaluronskog filera.