Šta je PRP tretman?

Ovaj tretman zasniva se na upotrebi trombocita koji se već nalaze u krvi pacijenta, zajedno sa krvnim zrncima i krvnom plazmom. Zbog inovativnosti ovog tretmana, mnogi pacijenti ga još uvek nisu svesni i ne mogu da poveruju koliko su efikasni i korisni njegovi rezultati. Međutim, ako detaljno istražite ovu ideju i posvetite joj dovoljno pažnje, shvatićete njenu prednost u odnosu na slične ili jednako popularne tretmane koji ne daju iste rezultate.

Osnovni razlog zbog kog se trombociti koriste u ovom tretmanu jeste činjenica da su oni, pored svoje uloge u procesu zgrušavanja krvi, takođe bogati bioaktivnim proteinima i drugim elementima koji su zaslužni za rast i podmlađivanje. Zato su oni ključni u tretmanima zarastanja i regeneracije tkiva i kože, a način na koji se ovaj bezbedan tretman obavlja u specijalizovanim ustanovama smanjuje mogućnost greške ili problema koji mogu da nastanu u budućnosti.

Priprema za PRP tretman deluje kompleksno i dugotrajno, ali je zapravo veoma jednostavna i brza. Pošto se pre samog tretmana obavlja vađenje uzorka krvi pacijenta, ova priprema podseća na laboratorijsku analizu krvi, što je nešto sa čime je svako od nas upoznat. Posle toga slede specijalizovani procesi centrifuge krvi u kojoj se uzorak razlaže na delove, a trombociti se odvajaju u male količine krvne plazme koja se kasnije koristi tokom PRP tretmana.


Video caption: PRP Tretman podmlađivanja lica u Diva Dermatološkoj ordinaciji na Slaviji

Razlozi za PRP tretman

Postoji više razloga zbog kojih se pacijenti odlučuju za ovu inovativnu i korisnu tehniku. Zavisno od opšteg zdravstvenog stanja pacijenata, njihovih godina i pola, kao i njihovih konkretnih želja i potreba, u konsultaciji sa stručnim lekarima pravi se plan tretmana, od pripreme do naknadnih pregleda i praćenja.

Neki od najčešćih razloga za PRP tretman uključuju stvari kao što su:

 • Umoran izgled lica i podočnjaci
 • Fine linije i bore
 • Starenje i opuštena koža
 • Ožiljci od akni
 • Opuštena koža vrata i dekoltea
 • Proširene pore na licu
 • Nepravilnosti na koži lica
 • Loš ten i tekstura kože
 • Tanka, proređena i krta kosa

Detaljna procedura PRP tretmana

Kao što je već napomenuto, PRP tretman odvija se u nekoliko faza, od vađenja krvi do primene na kožu pacijenta. Dok neki pacijenti nisu zainteresovani da nauče više o ovim koracima, drugi žele da znaju šta tačno eksperti za PRP tretman rade ne bi li pripremili njihove trombocite za upotrebu i na koji način se ovaj regenerativni proces odvija.

Dakle, koraci koje treba da znate su:

 1. Vađenje krvi: ovom prilikom uzima se mala količina krvi, najčešće iz predela ruke, te je ovaj prvi korak pripremne procedure vrlo brz i prilično bezbolan, čak i za pacijente koji se inače susreću sa neprijatnostima prilikom vađenja krvi.
 2. Centrifuga: nakon vađenja krvi, uzorak se pozicionira u posebnu mašinu koja radi na principu centrifuge i velikim brojem obrta vrši odvajanje uzorka. Iz tog razloga, ovo je ključna tačka celog procesa koji stoji iza PRP tretmana jer se upravo tada krvna plazma bogata trombocitima odvaja od ostalih komponenti krvi. 
 3. Odvajanje i sakupljanje krvne plazme: nakon centrifuge, krvna plazma, koja je sada bogata trombocitima, bioaktivnim proteinima i faktorima rasta i oporavka, spremna je za dalju upotrebu. Ona se potom sakuplja i sprema za završnu upotrebu.
 4. Primena: najzad, može se pristupiti izvođenju PRP tretmana. Zavisno od stanja pacijenata, njihovih želja i dogovora sa lekarima, određuju se razni delovi tela, odnosno segmenti kože na koje će se primeniti tretman. Sa jedne strane, tretman se može izvršiti direktno u željeno područje ili se, sa druge strane, lekar može odlučiti za područje oko njega. U oba slučaja, doći će do optimalnih rezultata i procesa zarastanja.

Rezultat tretmana krvnom plazmom je mekana, sjajna, podmlađena koža, koja čitavoj pojavi pacijenta daje osvežen i odmoran izgled.

Prednosti PRP tretmana za podmlađivanje krvnom plazmom 

Ova detaljna procedura dolazi sa velikim brojem prednosti koje mogu da se osete vrlo brzo nakon što se procedura obavi. Dok su mnogi pacijenti informisani u vezi sa nekim od tih prednosti, retko ko je svestan šta će se sve desiti njihovoj koži posle PRP tretmana. Zato je neophodno taksativno pomenuti sve prednosti ove procedure za podmlađivanje krvnom plazmom i istaći zbog čega je svaki od narednih benefita toliko ključan.

 • Bezbednost: PRP tretman predstavlja bezbednu proceduru sa minimalnim periodom oporavka. Kako se ovaj tretman bazira na materijalu koji se uzima direktno iz krvi samog pacijenta, smanjuje se šansa za bilo kakve alergijske i druge reakcije koje bi se inače mogle desiti u prilikama da se PRP tretman bazira na nekoj drugoj vrsti stranih tela.
 • Minimalna količina bola: za najveći broj pacijenata, ovaj tretman biće skoro potpuno bezbolan, a minimalna količina bola koju će osetiti nastupiće tokom vađenja krvi i prilikom izvođenja samog tretmana i ubrizgavanja u kožu. Međutim, ova neprijatnost prolazi za samo nekoliko sekundi i pacijent će moći vrlo brzo da je zaboravi. Ovo će biti naročito značajno pacijentima sa niskim pragom bola koji bi već na prvi neprijatan impuls mogli da prekinu tretman, što se u ovom slučaju neće desiti.
 • 100% prirodan tretman: kako je materijal koji se koristi prilikom PRP tretmana dobijen iz krvi samih pacijenata na kojima se tretman izvršava, jasno je da se radi o potpuno prirodnoj tehnici koja je održiva, obnovljiva i višestruko korisna za pacijenta.
 • Efikasnost: jedan tretman dovoljan je za rešavanje mnogih problema kože. Naravno, u određenim slučajevima, odnosno kod pacijenata sa kompleksnim problemima, tretman može da se ponovi i tada će njegovi rezultati biti još jasniji i vidljiviji. Naravno, ovo treba planirati u dogovoru sa iskusnim lekarom koji će moći da proceni u kakvom je stanju koža pacijenta, koliko tretmana joj je neophodno i nakon kog vremena može da se planira naredni tretman. 
 • Poboljšanje kvaliteta i tonusa kože: bez obzira na probleme sa kojima se susrećete, njihovu učestalost i rasprostranjenost, imajte na umu da će tretman podmlađivanja kože krvnom plazmom moći da vam pomogne da poboljšate ne samo kvalitet svoje kože, već i njen tonus. Drugim rečima, ovako ćete uspeti da postignete dva rešenja: vaša koža će izgledati lepše i prirodnije nego ranije, sa jedne strane, dok će, sa druge, u isti mah biti i zdravija.
 • Bezbedno tretiranje svih tipova kože: PRP tretman idealan je za sve tipove kože, što znači da pacijenti različitih godina, polova i zdravstvenog stanja mogu da se odluče za njega. Bezbedno tretiranje svih tipova kože najviše se postiže time što se krv pacijenta koristi u tretmanu, što znači da vaše telo radi sve umesto vas!
 • Dugoročan efekat: iako je u pojedinim slučajevima neophodno ponoviti PRP tretman više od jednog puta, efekat koji ćete primetiti biće dugoročan. Prvi rezultati moći će da se primete odmah nakon tretmana, dok će potpuni efekat tretmana postati vidljiv posle nekoliko meseci, koliko je neophodno da se okonča produžena aktivnost stem ćelija u krvnoj plazmi.

Kao što vidite, nije važno zbog čega se odlučujete za tretman podmlađivanja krvnom plazmom – prednosti ove ideje toliko su raznovrsni i primenljivi da ćete sigurno pronaći nekoliko benefita zbog kojih ćete odmah poželeti da pretvorite ovu ideju u stvarnost i tako pomognete svojoj koži na najbolji i najprirodniji mogući način!

Kako se ovim tretmanom poboljšava kvalitet kože?

Osnovni razlog zbog kog je PRP tretman toliko koristan jeste upotreba visoke koncentracije trombocita koja se dobija iz krvi pacijenta na kog se kasnije tretman i primenjuje. Pošto ovi trombociti sadrže faktore rasta i oporavka koji navode vaše ćelije da se proliferišu, koža se obnavlja, leči, podmlađuje i povećava joj se volumen njenih ćelija. Tako na prirodan način postižete višestruki efekat koji ne bi bio moguć na drugi način i prilikom drugih, manje efikasnih i bezbednih tretmana.

Uz sve ove važne principe koje morate da zamaptite, imajte na umu da faktori rasta dovode do proizvodnje novih količina kolagena čime se elastičnost kože dovodi na viši nivo i ona postaje zategnutija. Time koža dobija mlađi izgled i postaje mnogo zdravija nego ranije, a pacijent izgleda i oseća se bolje. Elastičnost i zategnutost među najvažnijim su faktorima kože kao najvećeg organa i zbog toga utiču na njen spoljašnji izgled, ali i na njenu mogućnost da čuva vaše telo od spoljašnjih uticaja, štetnih sunčevih zraka, nepovoljnih vremenskih uslova i drugih problema koji mogu da nas ugroze u bilo kom trenutku.

Koje regije mogu da se tretiraju PRP-om?

Usled raznovrsnosti i jednostavnosti koje dolaze sa tretmanom podmlađivanja kože krvnom plazmom, ovaj tretman adekvatan je za različite delove tela pacijenata. Iako se mnogi od njih fokusiraju na lice u želji da postignu mladalački izgled i sačuvaju crte koje su ih oduvek krasile, i druge regije tela mogu da se podmlade ovih tretmanom.

Osim lica, neki od predela koji se najčešće podvrgavaju PRP tretmanom jesu vrat, dekolte i ruke, a drugi delovi tela koji se mogu uspešno tretirati ovom metodom dogovaraju se u konsultaciji sa lekarima. Kako ovaj PRP tretman daje odlične rezultate, sa minimalnim periodom oporavka i bez ikakvih neželjenih efekata, pacijenti mogu da se odluče da podvrgnu i veće površine svog tela što se takođe radi u dogovoru sa lekarom.

Nakon tretmana, koža na različitim delovima vašeg tela postaje podmlađena, sjajna i osvežena, fine linije i bore nestaju, a konture lica su redefinisane. U drugim regijama tela, promene na koži vidljive su brzo nakon same procedure, što navodi pacijente da razmisle o podmlađivanju i nekih drugih delova tela efikasnim PRP tretmanom.

Da li je procedura podmlađivanja plazmom bezbedna?

Ovo je potpuno bezbedna, neinvazivna procedura, koja daje odlične rezultate u tretiranju različitih problema vezanih za kožu. Ovo je naročito tačno za tretmane koji se obavljaju u profesionalnim ustanovama i od strane iskusnih lekara koji mogu da vam objasne sve etape ovog postupka, obave detaljan specijalistički pregled vaše kože i potom izvrše PRP tretman na najefikasniji i najadekvatniji način.

Najčešća pitanja u vezi sa tretmanom podmlađivanja kože krvnom plazmom

Koliko PRP tretmana podmlađivanje lica je potrebno uraditi?

Za većinu indikacija, tretman je potrebno ponoviti tri puta, dok bi idealan razmak između svakog tretmana trebalo da bude između četiri i šest nedelja.

Da li su rezultati odmah uočljivi?

Rezultati PRP tretmana opažaju se odmah nakon samog tretmana. Zbog aktivnosti stem ćelija u plazmi, koje deluju još oko tri meseca nakon tretmana, pun efekat moći će da se vidi nakon ovog perioda i da ostane vidljiv u budućnosti.

Koje još medicinske primene PRP tretmana postoje?

Osim oporavka kože, PRP tretman vrlo je efikasan i koristan i u drugim slučajevima. Na primer, on se može koristiti u ortopediji i ortopedskoj terapiji prilikom ozbiljnih i dugotrajnih povreda koje zahtevaju ozbiljan i težak oporavak. Takođe, on je važan deo sportske medicine, od profesionalnih sportista čija tela su uvek u stanju fizičkog napora do rekreativaca sa tendencijama ka povređivanju. Uz to, PRP tretman može se koristiti i u oralnoj, stomatološkoj i maksilofacijalnoj praksi, odnosno za povrede koje nastaju na zubima, desnima, kostima vilice i drugim delovima glave. Od regeneracije kostiju i oporavka ožiljaka do ubrzanja procesa oporavka kostiju i izlečenja desni, primena PRP tretmana u ovim granama medicine vrlo je važna i korisna. Najzad, PRP tretman je ključan u dermatologiji prilikom lečenja bora, ožiljaka, akni i strija, kao i u svim drugim terapijama koje se zasnivaju na sposobnosti tela da ubrza i unapredi proces izlečenja.

Kako mogu da zakažem tretman PRP podmlađivanje lica?

U Laser Centru Diva I – Dermatološkoj ordinaciji na Slaviji, vaš PRP tretman možete zakazati svakog radnog dana u okviru radnog vremena. Konsultacije za sve laserske i estetske procedure su BESPLATNE, a rade ih lekari koji će Vam dati najprecizniju informaciju o efektu koji možete da očekujete, kao i preporuku o nekim drugim procedurama koje eventualno možete kombinovati radi postizanja najboljeg efekta.

Zakažite svoj termin za tretman podmlađivanje lica za besplatnu konsultaciju u našoj specijalističkoj ordinaciji Diva Novi Beograd ili Diva Slavija  svakog radnog dana u okviru radnog vremena pozivom na brojeve +381 11 66 04 55 3  i +381 11 24 44 676 ili slanjem email-a na našu zvaničnu e-mail adresu [email protected]

Autor:
Dr medicine Anja Zmbov, Specijalizant dermatovenerologije

Zakažite Vaš pregled

  Pozovite 069/692-692