Najpopularnije procedure za podmlađivanje u kojima se koriste hijaluronski fileri

Proces starenja lica je veoma kompleksan i dovodi do pojave različitih morfoloških promena na licu koje zahtevaju sveobuhvatni pristup kako bi efekat podmlađivanja delovao prirodno. Ovakav proces je postao moguć tek sa pojavom MD kodova – anatomskih tačaka na licu koje trpe najveće promene usled izloženosti procesu starenja. Ukupan broj MD kodova je 75 i od izuzetnog su značaja za postizanje prirodnog efekta podmlađivanja filerima hijalurona. Naravno, kako je proces starenja individualan, prilikom primene hijaluronskih filera ne tretira se svih 75 kodova odjednom. Umesto toga, selekcija kodova se vrši u odnosu na pacijenta i njegove individualne potrebe kako bi se postigao estetski najoptimalniji rezultat.  Upravo zbog svog moćnog dejstva i mogućnosti kombinovanja, hijaluronski fileri se mogu koristiti kao terapija izbora za različite regije. Neke od najpopularnijih procedura su:

Lifting lica hijaluronom u 8 tačaka (8-point lift) 

Lifting lica hijaluronom u 8 tačaka baziran je na praksi ubrizgavanja hijaluronskih filera u različite zone i regije na licu koje se određuju u odnosu na MD kodove. Cilj je postizanje podmlađenog izgleda koji deluje potpuno prirodno. Ova procedura zahteva najmanje 4 ml hijalurona, dok se tačke za aplikovanje filera razlikuju u odnosu na pol. 

Neoperativni lifting jagodica

Aplikovanjem filera sa hijaluronskom kiselinom u oblast središnjeg masiva, lice dobija mladalačku konturu i volumen. Obrazi su podignuti, jagodice imaju veći volumen, tonus je popravljen a celo lice deluje podmlađeno i sveže. Regija jagodica je ključna za održavanje mladalačkog trougla lica. 

Povećanje volumena usana

Hijaluronski fileri su naročito popularni za postizanje suptilnih promena na usnama, kao što su povećanje volumena i konturisanje, kako bi se dobla željena punoća i oblik. Fileri vraćaju usnama jedrinu, popunjavaju i ispravljaju nedostatke, naglašavaju ivice usana i menjaju im oblik, ukoliko je to potrebno. Rezultat su iskonturisane, pune, meke i senzualne usne koje deluju prirodno i daju neodoljiv izgled čitavom licu. 

Oblikovanje donje vilice filerima hijaluronske kiseline

Kada je reč o oblikovanju donje vilice, injektovanje hijalurona se može obaviti na dva načina – iglom ili kanilom. Kanila, odnosno tupa igla, utiče na smanjenu mogućnost nastanka modrica prilikom aplikovanja hijaluronske kiseline, pa stoga može biti i tehnika izbora za pacijente koji u anamnezi navedu postojanje ovakve predispozicije. 

Oblikovanje brade

Kao i ostatak lica, i brada je izdeljena na regije i ima svoje pripadajuće MD kodove. U zavisnosti od potreba, hijaluronski fileri se aplikuju u određene tačke u cilju što boljeg konturisanja i voluminizacije. Takođe, prilikom oblikovanja brade hijaluronskim filerima, posebnu pažnju obraćamo na postizanje harmonizacije i usklađenog izgleda lica pacijenta tako što vršimo plansko aplikovanje hijalurona kako bi se postigao idealan odnos sa ostalim prominentnim regijama na licu (usne, nos i čelo). Rezultat je skladan profil i harmonične proporcije lica.  

Uklanjanje nazolabijalnih bora

Hijaluronski fileri se koriste za popunjavanje svih bora i sitnih linija na licu, u cilju postizanja efekta podmlađivanja. Pacijenti se najčešće interesuju za popunjavanje i uklanjanje nazolabijalnih bora (vertikalne bore koje kreću od korena nosa i spuštaju se prema dole i koso, sve do uglova usana). Poznate i kao bore smejalice, u praksi ređe nastaju kao posledica smejanja, a češće kao rezultat pada tonusa čitavog lica. Njihovim popunjavanjem vraća se jedrina lica i mladalački izgled. 

Korekcija podočnjaka filerima hijalurona

Nehirurško otklanjanje podočnjaka uz pomoć hijaluronskih filera je revolucionarna tehnika na polju estetske medicine. Aplikacija filera se vrši uz pomoć kanile, pravljenjem samo jednog uboda što značajno smanjuje šanse za nastanak hematoma na mestu injektovanja. Ovakav minimalno invazivan način korekcije podočnjaka je izuzetno bezbedan i komforan za pacijenta. 

Podmlađivanje kože šaka, dekoltea i vrata hijaluronskim filerima

Uz pomoć posebno dizajniranog „Volite“ Juvederm hijaluronskog filera, koga odlikuje izuzetno čvrst lanac hijaluronske kiseline za povećanu otpornost na štetno dejstvo slobodnih radikala, značajno se usporava čitav proces starenja kože. Filer deluje tako što poboljšava strukturu i kvalitet kože u regiji šaka, vrata i dekoltea, čime koža zadržava jedar i čvrst izgled.

Šta su hijaluronski fileri?

Hijaluronski fileri spadaju u grupu dermalnih filera čija je osnovna komponenta hijaluronska kiselina – prirodna supstanca koja doprinosi poboljšanoj hidrataciji, ćelijskoj proliferaciji i migraciji. Koriste se za podmlađivanje lica, vrata, dekoltea i šaka, popunjavanje strukturnih nepravilnosti kože i konturisanje lica. Nakon primene ovih filera, bore i fine linije su popunjene i ublažene, a koži je vraćen sjaj, elastičnost, glatkoća, hidratacija, jedrina i mladalačka svežina.  Hijaluronski fileri su neinvanzivan, brz, efikasan i siguran tretman koji se preporučuje pacijentima koji su suočeni sa manjim ili većim gubitkom volumena lica i promenama u strukturi, konturama i kvalitetu kože. Zbog svojih neverovatnih rezulatata koji su vidljivi neposredno nakon aplikacije, kao i neinvazivne tehnike primene postali su jedan od najpopularnijih i najbezbednijih tretmana u estetskoj medicini. Fileri se razlikuju po gustini, formulaciji i stepenu umreženosti, što utiče na trajnost rezultata. Najkvalitetniji hijaluronski fileri koji su zastupljeni u najelitnijim svetskim dermatološkim ordinacijama i kakvi se koriste u Laser Centru Diva I, napravljeni su od biokompatibilnog, glatkog, mekog i fleksibilnog materijala koji se lako inkorporira u tkivo i koji omogućava postizanje maksimalnih rezultata. Delovanje filera je vidljivo odmah posle procedure, a prateće neželjene pojave kao što su crvenilo, bolna osetljivost i otok su normalne i vrlo brzo se povlače. Za razliku od ostalih metoda podmlađivanja, jedino su hijaluronski fileri ti koji daju instant efekat koji je najtrajniji u poređenju sa svim drugim metodama koje se koriste za neoperativnu rejuvenaciju.

hijaluronski filerihijaluronski fileri

Indikacije za upotrebu hijaluronskih filera 

Osnovne indikacije za primenu tretmana hijaluronskim filerima su:

 • Pojava finih linija i dubljih bora na licu
 • Opuštena koža koja je izgubila sjaj i jedrinu
 • Gubitak volumena 
 • Gubitak tonusa lica
 • Promene u strukturi i konturama različitih regija na licu

Koje su prednosti hijaluronskih filera?

Kao jedna od omiljenih neoperativnih procedura pacijenata koja daje odlične rezultate u procesu podmlađivanja, hijaluronski fileri imaju mnoge prednosti.

 • Bezbednost – Kako je hijaluronska kiselina prirodna komponenta na koju organizam ne razvija imunološku reakciju, hijaluronski fileri predstavljaju odličan izbor za augmentaciju i rejuvenaciju. 
 • Neinvazivnost – Tretman hijaluronom važi za minimalno invazivan tretman tokom koga je traumatizacija tkiva smanjena i karakteriše ga to što nema perioda oporavka i što pacijenti mogu nastaviti sa svojim aktivnostima odmah nakon procedure.
 • Dugotrajnost rezultata – Kvalitetni hijaluronski fileri, kakve koristimo u Diva Laser Centru I, obezbeđuju postojanost rezultata u periodu od 1 do 2 godine. 
 • Biostimulativni efekat – Hijaluron značajno poboljšava kvalitet kože, i to zahvaljujući neokolagenezi i pojačanoj hidrataciji, što čini da koža izgleda sjajno, blistavo, jedro i podmlađeno.
 • Prirodan izgled – Gladak i mekan materijal koji se koristi u izradi kvalitetnih filera se zahvaljujući svojoj fleksibilnosti bez problema inkorporira u tkivo i oblikuje tako da stvori potpuno prirodan izgled. 
 • Raznovrsnost regija koje se mogu tretirati – Hijaluronski fileri se koriste za različite regije lica, vrata, ruku i dekoltea i imaju instant efekat podmlađivanja bez obzira na regiju koja je podvrgnuta proceduri.
 • Harmonizacija izgleda lica – Zahvaljujući MD kodovima, efekat podmlađivanja je maksimalan a tretman je prilagođen svakom pacijentu, u cilju postizanja najboljih rezultata.
 • Postojanost materijala – Kvalitetni fileri hijaluronske kiseline ostaju na mestu na kom su injektovani i ne trpe nikakve deformitete tokom vremena, što nije slučaj sa veštačkim materijalima. 
 • Mogućnost kombinovanja sa drugim antiage tretmanima – Hijaluronski fileri promovišu kompleksan pristup fiziološkom procesu starenja i odlično se kombinuju sa drugim neinvazivnim tretmanima, poput tretmana laserom, plazmom, biorevitalizacijom i mezonitima.
 • Prevencija starenja – Hijaluron je odličan za prevenciju i odlaganje procesa starenja i može se upotrebljavati i pre tridesete godine, u cilju poboljšanja strukture i kvaliteta kože. 

Šta je hijaluron i koje su njegove karakteristike?

Hijaluron ili hijaluronska kiselina je linearni polisaharid (glikozaminoglikan), supstanca koja je glavni sastojak vanćelijskog matriksa tkiva celokupnog organizma. Oko 50% hijaluronske kiseline smešteno je u najvećem organu ljudskog tela – koži.  Glavna osobina ove supstance jeste hidrofilnost, tj. sposobnost vezivanja molekula vode. Zapravo, hijaluronska kiselina je toliko moćna u vezivanju vode da samo 1 g hijalurona može za sebe da veže čak 6 litara vode. Drugim rečima, hijaluron je naš najveći saveznik u održavanju hidratantnosti kože, a značajno doprinosi i ćelijskoj proliferaciji i migraciji.  Važno je istaći da hidrofilnost nije jedina prednost ove neverovatne komponente.  Zajedno sa kolagenom i elastinom, hijaluronska kiselina pomaže u očuvanju elastičnosti, strukture, čvrstine, volumena i tonusa tkiva i kože. Elastin je odgovoran za elastičnost kože, kolagen joj daje čvrstinu, a hijaluron omogućava dubinsku hidrataciju i podstiče nesmetano odvijanje metaboličkih procesa unutar kože i održava je mladalački jedrom i sjajnom.  Međutim, već nakon 25. godine, u našem telu dolazi do postepenog smanjenja broja molekula hijaluronske kiseline i kolagena. Kako su ova dva elementa vezivnog tkiva ključna za strukturu kože jer drže strukture mekong tkiva dobro pozicioniranim, njihov postepeni pad koncentracije dovodi do razvoja vidljivih promena i znakova starenja na našoj koži. 

Promene na koži uzrokovane procesom starenja

Kako proces starenja zahvata čitav naš organizam, ni koža nije pošteđena. Zapravo, posledice ovog procesa su jasno vidljive i ogledaju se u mnogobrojnim promenama na koži tela i lica, kao što su:

 • Povećana transparentnost i fragilnost kože, kao i njena sve veća podložnost spoljašnjim štetnim faktorima i povredama, što je sve izazvano tanjenjem epidermalnog sloja.
 • Povećana opuštenost kože, koja nastaje kao rezultat gubitka strukturnih proteina i potpornog potkožnog masnog tkiva, kao i atrofije mišića. 
 • Suva koža, koja gubi mogućnost zadržavanja mladalačke vlažnosti usled smanjene produkcije hijalurona. 
 • Umoran izgled lica koji je posledica gubitka i redistribucije masnog tkiva, što postaje naročito vidljivo u periorbitalnoj regiji kada oči izgledaju kao da su upale u orbitu usled postepene atrofije masnog jastučeta.
 • Gubitak kolagena i smanjena čvrstoća i elastičnost kože, kao i postepena atrofija mišića lica.
 • Promene namimičnim mišićima oko očiju (ptoza) i usta (pad ugla usana ili labijalne komisure).
 • Pad tonusa lica do koga dolazi jer koža, potkožno masno tkivo i mišići vremenom gube čvrstu potporu usled poremećaja dinamike sinteze i resorpcije kostiju lica.
 • Pojava hiperpigmentacija na koži, naročito izraženo na regijama koje su često izložene štetnom UV zračenju.
 • Gubitak strukture i konturne promene na licu, kao i pojava dubokih brazdi, što se posebno zapaža u donjoj trećini lica.
 • Najznačajnije promene nastaju u predelu otvora orbite, nosnog otvora, donje vilice i regije jagodica.

Upravo hijaluronski fileri, koji se zbog svog neverovatnog efekta smatraju i pravim eliksirima mladosti, utiču na rejuvenaciju kože i vraćaju joj mladalački volumen i jedrinu. 

konturisanje jagodicekonturisanje jagodica

Najčešća pitanja

Kako deluju hijaluronski fileri?

Fileri su dizajnirani kao gelovi koji imaju glatku i meku strukturu i koji su napravljeni od hijaluronske kiseline, supstance koja se prirodno nalazi u našoj koži, hidrira je i daje joj volumen. Nakon tretmana hijaluronskim filerima, koži se vraća tonus i jedrina, bore nestaju, a celo lice dobija prirodno mladolik izgled. 

Kako se izvodi procedura?

Pre same aplikacije filera u kožu, na tretiranu regiju nanosi se lokalni anestetik kako bi procedura bila bezbolna i maksimalno prijatna za pacijenta. Ostavlja se 30 minuta za delovanje anestetika, a sama procedura traje između 10 i 20 minuta u zavisnosti od regije koja se tretira, kao i tehnike injektovanja. 

Koji je efekat intervencije hijaluronskim filerima?

Tretman hijaluronskim filerima je popularan upravo zbog svog moćnog efekta rejuvenacije koji izgleda potpuno prirodno. U zavisnosti od tretirane regije, dobija se zdrav, jedar, sjajan, podmlađen i voluminiziran izgled koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Najveća prednost ove procedure jeste to što je efekat odmah vidljiv, a vi se možete vratiti svojim uobičajenim aktivnostima istog dana.

Koliko traje vidljivost rezultata?

Kako Laser Centar Diva I koristi ubedljivo najkvalitetnije materijale koji se mogu naći na našem tržištu, efekat je zagarantovan a rezultati su vidljivi od 12 do 18 meseci. Nakon ovog perioda dolazi do resorpcije hijaluronske kiseline, te je potrebno ponoviti tretman.  

Ko izvodi ovu proceduru?

U Laser Centru Diva I tretman hijaluronskim filerima izvode isključivo stručni lekari koji iza sebe imaju dugogodišnje iskustvo u radu na ovom polju. Takođe, naši stručnjaci prolaze kroz dodatnu edukaciju koja se tiče pravilne aplikacije hijaluronskih filera i koja im omogućuje da prate svetske trendove i usvajaju najbolje tehnike za maksimalan učinak. 

Da li je procedura bolna?

Zahvaljujući lokalnom anestetiku koji se aplikuje na željenu regiju procedura je bezbolna i komforna za pacijenta. Pojedini pacijenti imaju minimalan osećaj neprijatnosti prilikom samog uvođenja filera. 

Da li postoji period oporavka nakon intervencije hijaluronskim filerima?

Nakon tretmana hijaluronom period oporavka je minimalan – moguća je pojava modrica ili otoka prolaznog karaktera. Pacijent može da nastavi sa uobičajenim aktivnostima neposredno nakon tretmana.

Koji su rizici od neželjenih efekata aplikacije hijaluronskih filera?

Ukoliko je izvode stručna lica koja su prošla edukaciju iz oblasti antiaging intervencija, kao i ukoliko se primenjuje odgovarajuća tehnika i kvalitetan materijal, ova procedura je u potpunosti bezbedna i nema neželjenih efekata. 

Da li je moguće druge estetske procedure kombinovati sa filerima?

Naravno! Zapravo, najnovije svetske preporuke i trendovi preporučuju kombinaciju različitih procedura u cilju dobijanja što boljeg efekta. Fileri se mogu uspešno kombinovati sa drugim neinvazivnim procedurama kao što su mezoniti, mezoterapija, laserski tretmani i plazma. 

Da li je materijal koji se koristi za hijaluronske filere bezbedan za upotrebu?

Najveći dokaz da je materijal koji se koristi bezbedan jeste činjenica da je dugo prisutan na tržištu, da je postigao željene rezultate na velikoj grupi ljudi i da je, samim tim, ušao u kliničku primenu i da je registrovan u našoj zemlji.

Laser Centar Diva I koristi samo najkvalitetnije hijaluronske filere maksimalne prečišćenosti koji su registrovani, odobreni od strane FDA (Food and Drug Administration) i koji imaju svoj registarski broj koji se daje pacijentu na uvid. Ovim postupkom se izbegava bilo kakva zloupotreba poverenja pacijenta i osigurava se pouzdanost, sigurnost i kvalitet tretmana. 

Kako mogu da zakažem tretman?

U Laser Centru Diva I, tretman možete zakazati svakog radnog dana u okviru radnog vremena. Konsultacije za sve laserske i estetske procedure su BESPLATNE, a rade ih lekari koji će vam dati najprecizniju informaciju o efektu koji možete da očekujete, kao i preporuku o nekim drugim procedurama koje eventualno možete kombinovati sa hijaluronskim filerima radi postizanja najboljeg efekta. Zakažite svoj termin za besplatnu konsultaciju u našoj specijalističkoj ordinaciji Diva Novi Beograd ili Diva Slavija svakog radnog dana u okviru radnog vremena pozivom na brojeve +381 11 66 04 55 3 i +381 11 24 44 676 ili slanjem email-a na našu zvaničnu e-mail adresu [email protected]

Autor:
Dr medicine Anja Zmbov
Specijalizant dermatovenerologije

Zakažite Vaš pregled

  Pozovite 069/692-692