Nega kože zavisi od tipa kože

Kako odrediti tip kože i najidealniji tretman za njenu negu?

Koža se razlikuje od osobe do osobe i menja se tokom vremena. Zdrava koža ima zaštitnu ulogu, održava ravnotežu tečnosti i učestvuje u regulaciji telesne temperature. S obzirom da je koža naš najveći organ, pokrivajući 2m² tela i čineći skoro šestinu naše telesne težine, stanje kože ima značajan uticaj na naše zdravlje i samopouzdanje. I iz tog raloga nega kože je od izuzetnog značaja.

nega-kože

Postoji pet osnovnih tipova kože:

KOMBINOVANA KOŽA

Kombinovana koža predstavlja kombinaciju više tipova kože: određene regije imaju kvalitet normalne ili suve kože dok ostale regije imaju osobine masne i problematične kože.
Ovakva koža sklona je formiranju različitih nepravilnosti – posebno u T-zoni koja obuhvata čelo, nos i bradu. Koža obraza je obično normalna ili suva.

U svakodnevnoj rutini nega kože lica zahteva akcenat  na proizvode na vodenoj bazi, nikako na uljanoj bazi jer bi to dovelo do pojačanog lučenja sebuma i dodatnog proširenja pora u T zoni. Proizvodi za čišćenje lica treba da budu u formi gela da bi se sprečio nastanak nepravilnosti i inflamatornih promena na koži.

SAVETI ZA KOMBINOVANU KOŽU:

 • Dobro očistite kožu pre nanošenja proizvoda za negu lica
 • Izbegavajte umivanje vrućom ili veoma hladnom vodom
 • Održavajte normalnu hidrataciju organizma kako bi koža održala svoju vlažnost i jedrinu
 • T zona zahteva posebnu pažnju i treba je tretirati proizvodima namenjenim za negu masne i problematične kože

Procedure koje podrazumeva nega kože koja je problematična:

 • Laserski tretman koji smanjuje lučenje sebuma u T zoni i sprečava nastak inflamatornih promena na koži kao posledica hiperfunkcije sebacealnih žlezda
 • PRP tretman koji obnavlja kožu i usporava oksidativne procese
 • Biorevitalizacija koja omogućava hidrataciju kako problematičnih tako i suvih regija mešovite kože

SUVA KOŽA

Koža koja se peruta i ima hrapavu, beživotnu teksturu je suva koža. Navedene promene su znak dehidratacije i oštećenja prirodne lipidne barijere kože. Zbog toga je suva koža manje elastična i podložna uticajima spoljašnje sredine . Na spoljašnje uticaje često reaguje iritacijama. Svakodnevnom negom koja podrazumeva upotrebu specijalnih krema za negu suve kože treba održavati vlažnost kože i čuvati njenu zaštitnu barijeru.
Osnovni uslov za blistavu, mladu i zdravu kožu jeste adekvatna hidratacija. Pored svakodnevne nege koja podrazumeva upotrebu adekvatne dermatokozmetike preporučuju se i tretmani namenjeni za negu suve i osetljive kože -biorevitalizacija, PRP, Profhilo i hijaluronski fileri za održavanje elastičnosti i hidriranosti kože (Volite Juvederm).
Kako sprečiti isušivanje kože?
Prilikom održavanja svakodnevne higijene kože, savetuje se izbegavanje sredstava koja sadrže deterdžente i alkohol i agresivno deluju na protektivni lipidni sloj koji štiti kožu od isušivanja. Prilikom umivanja ne treba koristiti toplu vodu koja dodatno isušuje već iritiranu kožu.

NORMALNA KOŽA

Meka i glatka koža, bez vidljivih pora i masnog odsjaja : ako je to ono što vidite kada pogledate u ogledalo, znači da imate normalnu kožu. Da bi uvek izgledala zdravo, čak i normalnoj koži su potrebni hidratacija i zaštita.

SAVETI ZA NORMALNU KOŽU

Redovna dnevna i noćna nega kože održava svežinu kože.
Nežan piling otklanja nečistoće i mrtve ćelije kože.
Nežno masiranje kremom za lice takođe podstiče cirkulaciju.
Različiti tipovi kože imaju različite potrebe. A jedni zahtevaju više nege i pažnje od drugih. To se, pre svega, odnosi na problematičnu i osetljivu kožu.

PROBLEMATIČNA KOŽA

Problematična koža proizvodi više sebuma nego što je potrebno. Genetske predispozicije, stres i hormonske promene su uzroci tog problema. Rezultat je pojava inflamatornih procesa na koži, kao i ožiljaka i hiperpigmentacija posledično.

Problematična koža ima sledeće karakteristike:

 •  ima proširene pore
 •  sija se
 • na površini kože nalaze se akne i mitiseri

SAVETI ZA PROBLEMATIČNU KOŽU

Dnevna krema koja matira smanjuje sijanje lica. Eksfolijacija kože lica je jako važna za pacijente sa masnom kožom i preporučuje se dva puta nedeljno. Redovnom eksfolijacijom kože lica postižemo temeljno uklanjanje mrtvih čelija sa površine kože, uklanjanje viška loja i prašine kojoj je koža lica svakodnevno izložena, pogotovo u urbanoj sredini.
Proizvodi za eksfolijaciju treba da budu na bazi alfa-hidroksi kiselina ili beta-hidroksi kiselina. Poznata beta-hidroksi kiselina je salicilna i ukoliko ste alergični na aspirin, ne treba da je koristite. Oba tipa proizvoda za eksfolijaciju kože lica su efikasna za negu kože lica ali beta-hidroksi kiseline prodiru duboko u pore tako da su korisna i u lečenju akni.
Kreme i gelovi za umivanje na bazi benzoil peroksida direktno utiču na uzrok nastanka akni delujući na inflamiranu pilosebacealnu jedinicu. Prvi efekti upotrebe dermatoloških preparata vide se kroz dve nedelje u vidu smanjenja lučenja sebuma, smanjenog stvaranja inflamatornih procesa na koži i ujednačenog tena.

AKNE

Do pojave akni dovodi zapušenje izvodnog kanala pilosebacealne jedinice (folikul dlake i sebacealna žlezda) adherentnim i zadebljalim rožastim slojem ćelija koji ometa normalno lučenje sebuma (retenciona folikularna hiperkeratoza). Lečenje akni zahteva detaljnu posvećenost i stručnost. Acne vulgaris su često, androgen-zavisno oboljenje koje se karakteriše komedonima i papulo-pustulama.
Akne se pojavljuju uglavnom na seboroičnim regionima – lice, grudi i leđa(interskapularni predeo i ramena).
Etiologija akni je multifaktorijalna:
-Hiperfunkcija sebacealnih žlezda usled pojačanog odgovora istih na normalne vrednosti androgenih hormona
-Propionibacterium acnes prisutan u velikom broju u folikulu kože (član rezidentne flore normalne kože) stvara hemotaksični faktor aktivirajući zapaljenski proces u koži
-Androgeni genetski predisponiranih osoba izazivaju seboreju i retencionu folikularnu hiperkeratozu
-Stres, koji pokreće povećano lučenje hormona nadbubrežnih žlezda
-Nagomilavanje izumrlih ćelija površinskih slojeva kože
-Nekoliko hormona dovedeno je u vezu sa aknama: testosteron, dihidrotestosteron (DHT) i dihidroepiandrosteron sulfat (DHEAS), kao i insulinu sličan faktor rasta 1 (IGF-I)
-Bilo koji preparati, lekovi koji sadrže halogene elemente (jodidi, hloridi, bromidi), litijum, barbiturate ili androgene (acne medicamentosa).
Suženje lojnih kanala i preterano ljuštenje ćelija u površinskim slojevima kože, taloženje keratinocita unutar folikula dlake („hiperkeratinizacija“) i nagomilavanje sebuma dovodi do širenja pilosebacealne jedinice i nastanka mikrokomedona. Ukoliko se komedon pod pritiskom otvori na površini kože nastaje ,,otvoreni komedon“.

,,Zatvoreni komedon“ se ne prazni, za razliku od ,,otvorenog“, progresivno se uvećava i tada se P.acnes umnožava unutar njega. P.acnes stvara enzime koji dovode do povećane propustljivosti zida folikula za citotaksine koji privlače neutrofile. Ovako započinje zapaljenski proces unutar kože.
Zapaljenske lezije (papule i pustule) nastaju samo kod ,,zatvorenih komedona“. Ako iz ovih promena nastaju cistični noduli govori se o acne nodulo-cystica.

LEČENJE PROBLEMATIČNE KOŽE

LASERSKI TRETMAN

Uloga lasera u lečenju problematične kože:

 • Smanjenje aktivnosti hiperaktivnih sebacealnih žlezda odgovornih za stvaranje zapaljenskih procesa na koži
 • Uklanjanje hiperkeratinizovanog sloja kože oko izvodnog kanala sebacealne žlezde
 • Uklanjanje ožiljaka ablativnom ili neablativnom metodom uz restrukturisanje površine kože
 • Hiperstimulacija fibroblasta i pojačano stvaranje kolagena kod atrofičnih ožiljaka nastalih rezidualno
 • Uklanjanje postinflamatornih hiperpigmentacija i ožiljaka

Terapijski pristup problematičnoj koži podrazumeva kombinovanu upotrebu Nd:Yag lasera i Er:Yag lasera koji zajedno deluju: antibakterijski, sprečavaju hiperaktivnost lojnih žlezda i onemogućavaju hiperkeratinizaciju izvodnog kanala pilosebacealne jedinice.
Svojim dejstvom obuhvataju vodeće uzroke nastanka komedona na licu i seboroičnim regijama.

Za smanjenja broja tretmana, poželjno je započeti terapiju Pixel modulom koji pravi mikroperforacije odgovarajuće dubine, snažno provocirajući regenerativni odgovor kože. Microplasma je idealan inicijalni pristup za pacijente sa starim ožiljcima od akni, ožiljcima velike dubine, mrkim hiperpigmentacijama i zapuštenim slučajevima akni. Superiorna metoda omogućava da se kroz napravljene mikroperforacije transdermalno unose odgovarajuće hemijske supstance tako da je obezbeđen maksimalan terapijski učinak.
Tretman krvnom plazmom podrazumeva injektovanje autologog materijala – centrifugirane krvne plazme sa faktorima rasta pacijenta u cilju regeneracije tkiva i uspostavljanja normalne fiziologije unutar istog. Autologi materijal se, bez ikakvih dodataka, unosi u problematičnu regiju čime se stimuliše produkcija kolagena, reguliše lučenje sebuma lojnih žlezda, poboljšava vaskularizacija, zaustavljaju zapaljenski procesi i oksidativni stres u ćelijama kože. Navedene osobine terapijski obuhvataju sve stadijume promena problematične i masne kože.

OSETLJIVA KOŽA

Osetljiva koža u većoj meri reaguje na spoljašnje uticaje kao što su stres, suv vazduh iz uređaja za grejanje ili UV zračenje. Ako se poremeti ravnoteža kože, ona postaje zategnuta, suva i na njoj se pojavljuju svrab i crvenilo. Zbog toga je osetljivoj koži potrebna dodatna specijalna nega koja je istovremeno smiruje i jača zaštitnu barijere, zahvaljujući čemu se povećava njena otpornost.
Osetljiva koža ima sledeće karakteristike:

 •  burno reaguje na uticaje iz okoline
 • zategnuta je i svrbi
 •  često je crvena

SAVETI ZA OSETLJIVU KOŽU:

Izaberite kremu koja pruža zaštitu od štetnih uticaja iz okoline.
Nežno tapkajte peškirom po licu posle čišćenja umesto grubog trljanja.
Odaberite proizvode koji ne sadrže parfeme.

ZRELA KOŽA

Kako starimo brojni procesi se odvijaju u koži i menjaju njen izgled, strukturu i aktivnosti unutar nje.
Starenje kože lica je pospešeno hroničnom ekspozicijom UV zracima i inicijalno se manifestuje pojavom tankih linija u mimičnim regijama i prvim hiperpigmentacijama na najprominentnijim tačkama lica napredujući dalje do:

 • dubljih bora
 • tanjenja dermisa
 • pojave vidljivih izmenjenih kapilara na koži koji vremenom postaju sve fragilniji i razgranatiji
 • postepenog gubitka volumena lica
 • atrofije facijalnih mišića
 • pojave podočnjaka
 • pada tonusa kože lica usled gubitka tkivne potpore u središnjem masivu lica i posledične pojave ,,viška’’ kože u donjoj trećinu lica uz gubitak kontura donje vilice i nastajanje podbratka.

Navedene promene na licu ispoljavaju se u različitom stepenu i razvijaju se različitom brzinom zavisno od urođenih predispozicija i anatomske konfiguracije lica pacijenta, životnih navika i svakodnevne nege.
Iz navedenog, možemo zaključiti da je proces starenja različit kod svake osobe i kao takav zahteva individualan pristup prilikom pregleda.

Zrela koža ima sledeće karakteristike:

 • manje je elastična
 • nedostaje joj vlaga
 •  ima vidljive linije, bore i različite diskoloracije

ZRELOJ KOŽI TREBA INTENZIVNA PODRŠKA.

Zaštitite kožu od sunca u dovoljnoj meri: jer koža preuranjeno stari od previše UV zračenja.
Koristite specijalnu kremu za kožu oko očiju-linije oko očiju lica se prve pojavljuju, kao posledica mimike.

Tretmani za zatezanje i podmlađivanje kože:

LASERSKI TRETMAN – neinvazivno podmlađivanje i zatezanje kože uz uklanjanje strukturnih i pigmentnih nepravilnosti sa kože

PRP tretman– metoda koja kao mehanizam delovanja koristi prirodnu sposobnost organizma za obnavljanje, u dermatologiji zauzima posebno mesto zbog svoje bezbednosti i odsustva neželjenih reakcija jer se ne koriste nikakvi dodatni materijali, samo krvna plazma pacijenta. Krvna plazma sa faktorima rasta stimulišući ćelije kože indukuje produkciju kolagena i elastina u koži. Izuzev kože, blagotvorno deluje na okolna tkiva – usporava resorpciju kostiju lica koja se dešava sa starenjem, podstiče stvaranje novih krvnih sudova, održava svežinu i tonus kože, ublažava bore i strije.

Rejuvenacija filerima hijaluronske kiseline za rezultat ima prirodan i osvežen izgled zahvaljujući fleksibilnosti materijala koji se ponaša kao prirodni hijaluron tako da dermis dozvoljava oblikovanje samog gela aplikovanog u kožu. Hijaluron je gladak i mek materijal koji se lako inkorporira u tkivo. Ovo je osobina najkvalitetnijih Juvederm filera sa Vycross tehnologijom koje koristimo u ordinaciji Diva.

Regije koje se mogu tretirati i najpopularnije procedure:

 • Usne – konturisanje, podizanje uglova usana i povećanje usana
 • Korekcija podočnjaka
 • Jagodice – nadoknada volumena i podizanje tonusa celog lica
 • Oblikovanje brade
 • Volite Juvederm filer za poboljšanje kvaliteta kože i nadoknadu volumena celog lice
 • Podmlađivanje kože šaka, dekoltea i vrata
 • 8 point lifting lica
 • Oblikovanje donje vilice
 • Uklanjanje nazolabijalnih bora (bore koje idu od nosnih krilaca ka uglovima usana)
 • Nadoknada volumena u temporalnoj regiji
 • Uklanjanje bora smejalica

Kombinovanim tretiranjem više regija možemo podmladiti lice za 10-15 godina.