Zašto su fileri hijaluronske kiseline superiorni metod u estetskoj medicini

Fileri hijaluronske kiseline omogućavaju nadoknadu volumena vezivnog tkiva koji se gubi u procesu starenja na bezbedan i efikasan način.

1. Bezbednost filera hijaluronske kiseline

Hijaluronska kiselina je prirodna komponenta vezivnog tkiva zastupljena u visokom procentu unutar naše kože, hrskavica i zglobova koja nema varijacije u strukturi u različitim tkivima i organima našeg organizma. Ima uniformnu polisaharidnu strukturu koja se ne menja tako da organizam ne razvija imunološku reakciju na nju.

Primarna uloga hijaluronske kiseline je vezivanje molekula vode, stabilizacija ćelijskih struktura i formiranje elastično-viskoznog matriksa u koji su uronjene strukturne komponente vezivnog tkiva – kolagen i elastin. Hijaluronski matriks reguliše ćelijsku homeostazu i igra važnu ulogu u remodelovanju tkiva. Gubitak hijaluronske kiseline u procesu strenja dovodi do dehidratacije i gubitka celokupnog volumena tkiva. Zbog svoje imunokompatibilnosti, uloge stabilizatora međućelijskog matriksa  sa ogromnim potencijalom za vezivanje molekula vode hijaluronska kiselina je idealan materijal za augmentaciju (nadoknadu volumena tkiva).

 

 

2. Minimalno invazivna procedura koju podrazumevaju fileri hijaluronske kiseline

Injektovanje filera hijaluronske kiseline spada u minimalno invazivne procedure nakon kojih nema perioda oporavka. Minimalno invazivne procedure podrazumevaju upotrebu  kanile ili odgovarajuće tanke igle  (zavisno od regije gde se izvodi procedura). Ovim postupkom se postiže precizna korekcija ili augmentacija ciljane regije uz izbegavanje suvišne traumatizacije tkiva, rizika i dužeg perioda oporavka koji sa sobom nose operativni zahvati. Procedura se izvodi u kratkom vremenskom periodu bez uvođenja u opštu anesteziju, pacijent može odmah da se vrati svakodnevnim aktivnostima.

3. Dugotrajni rezultati koje postižu fileri hijaluronske kiseline

Filerima hijaluronske kiseline postižemo podmlađen izgled nehirurškim faceliftingom. Rezultati su trajanja 1-2 godine nakon čega se filer resorbuje putem enzima hijaluronidaze koji inače metaboliše hijaluronsku kiselinu u našem organizmu.

4. Biostimulativni efekat hijaluronskih filera

Primarni cilj je estetska korekcija izgleda pacijenta što za rezultat ima prirodan izgled ali uz sekundarno poboljšanje kvaliteta kože kroz neokolagenezu i pojačanu hidrataciju koju hijaluron omogućava. Koža je blistava, podmlađena i povraćenog tonusa.

5. Prirodan izgled koje stvaraju fileri hijaluronske kiseline

Rejuvenacija filerima za rezultat ima prirodan i osvežen izgled zahvaljujući fleksibilnosti materijala koji se ponaša kao prirodni hijaluron tako da dermis dozvoljava oblikovanje samog gela aplikovanog u kožu. Hijaluron je gladak i mek materijal koji se lako inkorporira u tkivo. Ovo je osobina najkvalitetnijih Juvederm filera sa Vycross tehnologijom koje koristimo u ordinaciji Diva.

6. Mogućnost tretitanja različitih regija

fileri hijaluronske kiseline

Naša koža počinje progresivno da stari od 25. godine života. U tom procesu dolazi do komleksnih promena koje se prvo uočavaju na licu,  između ostalog i zbog gubitka masnih depoa koji se prirodno nalaze u potkožnom tkivu kao podloga na koju se oslanja naša koža. Gubitkom masnih depoa dolazi i do pada tonusa lica u središnjoj trećini (jagodična regija i donji kapak) čime dolazi do pojave podočnjaka i stvaranja umornog izraza lica.
Hijaluronskim filerima je moguće nadoknaditi izgubljeni volumen čime  se lice podiže, koža zateže i obnavlja pa se dobija jedar, svež i potpuno prirodan mladalački izgled. Za razliku od ostalih metoda podmlađivanja, jedino sa hijaluronskim filerima dobijate instant efekat koji je najtrajniji u odnosu na svaku drugu metodu kada se govori o  neoperativnoj rejuvenaciji.

Regije koje se mogu tretirati i najpopularnije procedure:

 • Usne – konturisanje, podizanje uglova usana i povećanje usana
 • Korekcija podočnjaka
 • Jagodice – nadoknada volumena i podizanje tonusa celog lica
 • Oblikovanje brade
 • Volite Juvederm filer za poboljšanje kvaliteta kože i nadoknadu volumena celog lica
 • Podmlađivanje kože šaka, dekoltea i vrata
 • 8 point lifting lica
 • Oblikovanje donje vilice
 • Uklanjanje nazolabijalnih bora (bore koje idu od nosnih krilaca ka uglovima usana)
 • Nadoknada volumena u temporalnoj regiji
 • Uklanjanje bora smejalica

Kombinovanim tretiranjem više regija možemo podmladiti celokupno lice za 10-15 godina.

 7. Harmonizacija lica MD kodovima

Proces starenja lica je veoma kompleksan i podrazumeva brojne anatomske promene na licu koje treba tretirati u celosti kako bi se postigao odgovarajući efekat podmlađivanja i postigao prirodan izgled. Do pre par godina bilo je nemoguće postići ovaj učinak u praksi  do pojave MD kodova.

MD kodovi su otkriće brazilskog plastičnog hirurga Mauricia de Maja koji zapravo predstavljaju tačke na licu čijim se tretmanom postiže maksimalan efekat podmlađivanja filerima. Na licu postoji 75 tačaka i to su kritična mesta gde se tokom procesa starenja dešavaju najveće promene. Proces starenja je vrlo individualan i ne tretiramo kod svakog pacijenta svih 75 kodova kako bi smo postigli efekat podmlađivanja. Ključni princip je pravilna selekcija kodova prilagođena svakom pacijentu ponaosob.

8. Postojanost materijala

Filer ostaje na mestu gde je aplikovan, ne dešava se migracija materijala niti njegovo deformisanje tokom vremena što je slučaj sa veštačkim materijalima.

9. Tretman koji se idealno kombinuje i dopunjuje sa svim procedurama antiage medicine

U cilju dobijanja željenog efekta podmlađivanja poželjno je imati kompleksan pristup problemu starenja kombinovanjem više metoda. Fileri su jedna od najpopularnijih procedura upravo zbog velike komplementarnosti sa ostalim neinvazivnim procedurama. Odlično se dopunjuju sa laserskim tretmanima, mezonitima, biorevitalizacijom i plazma tretmanom.

10. Prevencija starenja

Rejuvenacija filerima se može započeti i pre tridesete. 

Tretmane hijaluronskim filerima možete započeti kada primetite prve znake starenja. Kod nekih osoba se javljaju u ranijoj dobi (krajem dvadesetih godina), a kod nekih posle, za šta je primarno zaslužna genetika i stil života kao spoljašnji faktor (pušenje, spavanje i stres).