Podočnjaci – Kako ukloniti podočnjake

Podočnjaci – prvi znaci starenja na licu u predelu očiju. Koža kapaka i periorbitalne regije znatno je tanja i nežnija u odnosu na ostale delove lica.

Promene koje nastaju u procesu starenja, u regiji očiju, počinju pojavom finih linija koje napreduju do bora, jer usled pada tonusa celog lica dolazi do spuštanja gornjih kapaka i do nabiranja kože na njima. Periorbitalno tkivo gubi zapreminu i potpornu ulogu tako da očne jabučice dobijaju haloniran (upao) izgled sa napredovanjem najupadljivije promene – podočnjaka.

Zašto i kako nastaju podočnjaci

Tamni podočnjaci predstavljaju estetski problem i čine da osoba izgleda umorno, bolesno  i starije nego što zapravo jeste.

Glavni uzroci nastanka podočnjaka:

 • Promene u procesu starenja
 • Genetska predispozicija
 • Neuredan stil života koji uključuje konzumaciju alkoholnih pića, cigareta, stres, poremećen ritam spavanja, nedovoljan unos tečnosti i lošu i neredovnu ishranu
 • Umor
 • Alergijske reakcije
 • Vaskularni uzroci (Lokalni poremećaj cirkulacije u regiji podočnjaka sa naglašenošću venskog spleta) i dr.

Tokom starenja dolazi do postepene atrofije tj. gubitka tkiva masnog jastučeta podočnjaka i propadanja veza koje ga drze pozicioniranim u tkivu. Ispod očiju se, kao rezultat ovih promena, javljaju tamni kolutovi ili kesice nabrane kože sa jasnom linijom prelaza u odnosu na okolnu kožu lica.

Nehiruško uklanjanje podočnjaka

Nehirurško uklanjanje podočnjaka ili ,,tear trough’’ intervencija upotrebom hijaluronskih filera doprinosi revoluciji u rešavanju ovog estetskog problema. Fileri hijalurona zamenili su blefaroplastiku za koju se do pre 10 godina mislilo da je jedina solucija u rešavanju problema podočnjaka.

Hijaluronski filer se unosi kanilom, tupom iglom, prilikom čega se pravi svega jedan ubod. To ovu tehniku čini izuzetno komfornom, bezbednom i minimalno invazivnom za pacijenta uz izbegavanje nastanka hematoma na mestu aplikacije.

Dermalni hijaluronski fileri vraćaju volumen na mestu atrofije masnog jastučeta podočnjaka i predstavljaju idealno rešenje uz minimalni rizik jer je hijaluronska kiselina prirodna komponenta našeg organizma.

 Prednosti nehiruškog uklanjanja podočnjaka

 • Mminimalno invazivna tehnika
 • Kratko trajanje intervencije (15 minuta)
 • Nema perioda oporavka i pacijent se isti dan može vratiti svakodnevnim aktivnostima.
 • Nema ožiljaka
 • Intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji
 • Osvežen prirodan izgled pacijenta

Za postizanje idealnog efekta, nehirurška korekcija podočnjaka se kombinuje sa procedurom konturisanja jagodica kada se središnjoj trećini lica u potpunosti vraća mladalački volumen i osveženost.

Juvederm filer u sebi sadrži anestetik koji se prilikom unošenja oslobađa u tkivu što proceduru čini minimalno neprijatnom za pacijenta.

Trajanje filera je godinu dana.

Zakažite svoj termin u našoj specijalističkoj ordinaciji Diva Novi Beograd ili Diva Slavija svakog radnog dana u okviru radnog vremena pozivom na brojeve +381 11 66 04 55 3 i +381 11 24 44 676 ili slanjem email-a na našu zvaničnu e-mail adresu [email protected]

  Laser Centar Diva

  Vladimira Popovića 52, Novi Beograd
  Prote Mateje 9, kod Slavije