Šta je PRP i kako vam može pomoći u lečenju ožiljaka od akni?

PRP (plazma bogata trombocitima) tretman za lečenje ožiljaka od akni - pacijentkinja leži i priprema se za tretman, a lekarka drži PRP epruvetu

Iako su akne često viđene kao tinejdžerski problem, ožiljci koje ostavljaju mogu biti trajni i nastaviti da utiču na samopouzdanje i dugo nakon što se akne povuku. 

Na sreću, savremena dermatologija nudi čitav niz efikasnih tretmana za lečenje ožiljaka od akni, a jedan od najefikasnijih je PRP tretman (tretman plazom bogatom trombocitima).

U novom blogu stručni tim Dermatološke ordinacije DIVA Medical pripremio vam je detaljno objašnjenje o tome kako se PRP tretman primenjuje za lečenje ožiljaka od akni i zašto je plazma bogata trombocitima efikasna za ovu vrstu ožiljaka

ožiljci od akni na koži lica - lečenje ovakvih ožiljaka od akni moguće je uz PRP

Šta su ožiljci od akni?

Pođimo od toga šta je su ožiljci od akni i koje sve vrste postoje.

Ožiljici od akni su delovi fibroznog tkiva na koži – odnosno delovi kože na kojima je normalno tkivo zamenjeno fibroznim. 

Ovi ožiljci nastaju kao reakcija na inflamaciju (upalu) ili infekciju u koži izazvanu aknama. U toku inflamatornog (zapaljenskog) procesa tkivo se oštećuje, a kao odgovor na to, koža započinje proces koji se naziva fibroza. Fibroza vodi u promenu teksture kože koja postaje na nekim delovima tanja (atrofija) ili deblja (hipertrofija) od okolne kože.

Koje vrste ožiljaka od akni postoje?

U svojoj dugogodišnjoj praksi, u Dermatološkoj ordinaciji DIVA Medical, susretali smo se sa različitim vrstama ožiljaka od akni i, u zavisnosti od individualnog stanja i potreba klijenta, uspešno ih tretirali.

Vrste ožiljaka od akni koje se javljaju u praksi su:

 • Atrofični ožiljci – tanji ožiljci koji se manifestuju kao udubljenja u koži. Uglavnom se javljaju na licu.
 • Hipertrofični ožiljci – deblji, ispupčeni ožiljci koji se pojavljuju iznad površine kože. Uglavnom su prisutni na leđima i grudima.
 • Keloidni ožiljci – slični hipertrofičnim ožiljcima, ali se šire izvan područja originalne rane. 

prp tretman za lečenje ožiljaka od akni: lekarka drži epruvetu plazme bogate trombocitima, dok pacijentkinja leži, spremna za aplikaciju

Šta je PRP (plazma bogata trombocitima), za šta se sve primenjuje i na koji način vam može pomoći?

Plazma bogata trombocitima ili PRP (od engleskog Platelet-Rich Plasma) potpuno je prirodan koncentrat trombocita i faktora rasta dobijenih iz male količine pacijentove krvi. 

PRP se dobija tako što se uzima mala količina pacijentove krvi koja se zatim obrađuje u centrifugi, koja odvaja trombocite i plazmu od ostalih krvnih sastojaka.

Dobijena plazma bogata trombocitima se, nakon toga, skuplja i priprema za injekciju ili drugu terapijsku upotrebu.

PRP terapija koristi vlastite prirodne resurse tela za podsticanje regeneracije tkiva i zaceljivanje i zbog toga je široko primenjiva u medicini i estetici. Neka od ključnih područja u kojima se su estetska medicina, dermatologija, ortopedija i stomatologija, jer PRP doprinosi:

 1. Lečenju sportskih povreda,
 2. Poboljšanju izgleda kože,
 3. Lečenju alopecije (gubitka kose)
 4. Podmlađivanju kože,
 5. Lečenju ožiljaka, uključujući ožiljke od akni. 

prp tretman za lečenje ožiljaka od akni - aplikacija plazme bogate trombocitima na mesto ožiljka

Kako PRP doprinosi lečenju ožiljaka od akni?

PRP terapija je efikasna lečenje ožiljaka od akni zbog svoje sposobnosti da podstakne regeneraciju kože i poboljša njenu teksturu.

Efikasnost PRP terapije, kako kada je u pitanju lečenje ožiljaka od akni, tako i kada su u pitanju drugi dermatološki tretmani dokazana je u praksi i zbog sledećih benefita:

 • Podsticanje proizvodnje kolagena: trombociti i faktori rasta u PRP-u podstiču fibroblaste da proizvode više kolagena, što poboljšava teksturu kože i smanjuje vidljivost ožiljaka.
 • Regeneracija tkiva: PRP pomaže u regeneraciji oštećenog tkiva, što je od izuzetnog značaja kada je u pitanju lečenje i uklanjanje ožiljaka.
 • Minimalni rizik od nus pojava: kako se PRP pravi od sopstvene krvi pacijenta, rizik od alergijske reakcije ili bilo kakvih komplikacija je minimalan.
 • Minimalno invazivan tretman – bez bola.

Osim što smanjuje ožiljke, PRP može poboljšati ukupnu teksturu i tonus kože, dajući joj mladolikiji izgled. Za još bolje rezultate PEP tretman se može koristiti u kombinaciji sa drugim tretmanima.

prp tretman za lečenje ožiljaka od akni - pacijentkinja leži nasmejana, dok lekar aplicira plazbu bogatu trombocitima u njeno čelo. nasmejana je jer je tretman bezbolan.

Kako izgleda PRP tretman za lečenje ožiljaka od akni?

Prvi korak uključuje konsultaciju sa dermatologom, da bi se utvrdilo da li je PRP tretman najbolje rešenje za vas.

Lekar će pregledati vašu kožu, proceniti ožiljke i preporučiti vam ono što je najbolje za vaše stanje i potrebe. U Dermatološkoj ordinaciji DIVA Medical, osim tretmana plazmom bogatom trombocitima, na raspolaganju vam je i lasersko uklanjanje ožiljaka od akni.

Sledeći korak je uzimanje male količine vaše krvi i njeno centrifugiranje kako bi se izdvojila plazma bogata trombocitima. Dobijena plazma bogata trombocitima zatim se ubrizgava direktno u ožiljke od akni ili se nanosi na kožu u kombinaciji sa mikroneedlingom (mikroiglicama) kako bi se povećala apsorpcija i podstakla regeneracija.

Tretman PRP-om je minimalno invazivan i relativno brz. Sama procedura traje oko 60-90 minuta, uključujući pripremu i primenu PRP-a. Nakon tretmana, pacijenti mogu iskusiti blago crvenilo ili otok, ali to obično prolazi u roku od nekoliko dana. Broj tretmana koji su vam potrebni i preporuke za dodatnu negu daje vaš dermatolog, koji je detaljno upoznat sa stanjem vaše kože.

ožiljci od akni na koži lica

Zaključak

Ukoliko vi ili neko vama blizak imate problem sa ožiljcima od aki nema potrebe da očajavate – zahvaljujući napretku medicine, nauke i dermatologije, postoje efikasne metode za njihovo lečenje i uklanjanje. 

U Dermatološkoj ordinaciji DIVA Medical idemo u korak sa svim svetskim zdravstvenim i dermatološkim trendovima, PRP terapija je jedan od njih. 

Tretman plazmom bogatom trombocitima predstavlja prirodnu, sigurnu i efikasnu opciju za smanjenje, uklanjanje i lečenje ožiljaka od akni i poboljšanje teksture kože. 

Ukoliko želite da se uverite u efikasnost ove metode, ili dobijete preporuku za rešavanje, kako ožiljaka od akni, tako i bilo kog drugog dermatološkog problema, zakažite konsultacijestručni tim Dermatološke ordinacije DIVA Medical tu je da vam pomogne da o zdravlju i izgledu svoje kože brinete na najbolji mogući način.