Šta obuhvata dermatološki pregled?

Dermatološki pregled je pregled kože koji se vrši radi procene stanja i zdravlja kože, kao i za dijagnostikovanje i lečenje kožnih oboljenja. Dermatološki pregled obuhvata pažljiv pregled kože i drugih struktura koje su vezane za kožu, kao što su kosa, nokti i sluzokoža.

Dr Sunčica Živković spec dermatovenerologije

Tokom dermatološkog pregleda, lekar će pažljivo pregledati kožu i tražiti promene na koži, kao što su osipi, bubuljice, ranice, crvenilo, otoci, pigmentacija i druge nepravilnosti. Takođe će tražiti promene na kosi i noktima, kao što su ispucali nokti, tanje vlasi kose ili gubitak kose. Osim pregleda, dermatološki pregled može uključivati i razne dijagnostičke testove, kao što su uzimanje brisa kože, biopsija kože ili krvni testovi. Ovi testovi se koriste za dijagnostikovanje kožnih oboljenja ili za isključivanje drugih zdravstvenih problema koji mogu uticati na zdravlje kože. Dermatološki pregled je posebno važan za osobe koje imaju veći rizik od kožnih oboljenja, kao što su osobe sa svetlom kožom, osobe koje su često izložene suncu, osobe koje imaju istoriju karcinoma kože u porodici ili osobe koje imaju neke druge zdravstvene probleme koji mogu uticati na kožu.

Kada se treba obratiti dermatologu odnosno zakazati dermatološki pregled?

Postoji mnogo razloga iz kojih bi bilo potrebno posetiti dermatologa tj. zakazati dermatološki pregled. Ovde ćemo navesti neka od najčešćih stanja koja zahtevaju savetovanje sa stručnjakom za kožu:

Promene na koži – bilo koje promene na koži, kao što su izbočine, kvržice, crvene mrlje, osipi, pigmentne promene, površine kože koje se ljušte i svrbe, treba da se prijave dermatologu.

Akne – akne se obično javljaju u pubertetu, ali mogu se pojaviti i kasnije u životu. Dermatolog može preporučiti odgovarajući tretman, uključujući kreme, gelove, antibiotike ili druge lekove, kao i različite procedure npr. lasersko lečenje akni i uklanjanje ožiljaka od akni laserom.

Rosacea – u pitanju je hronično stanje koje se manifestuje crvenilom lica, osipom, vidljivim krvnim sudovima, te iritacijom očiju. Dermatolog može preporučiti tretman koji uključuje lekove, kreme i losione.

Ekcemi su stanja kože koja se manifestuju suvoćom, ljuskavim površinama, svrabom i crvenilom. Dermatolog može preporučiti tretman koji uključuje kreme, losione i oralne medikamente.

Psorijaza – autoimuna bolest koja se manifestuje suvoćom i ljuskavom kožom, bolnim zglobovima i upalama. Dermatolog može preporučiti tretman koji uključuje kreme, fototerapiju i lekove.

Promene na noktima: bilo koje promene na noktima, kao što su ispucali ili lomljivi nokti, promene u boji ili debljini, treba prijaviti dermatologu.

Promene u kvalitetu, teksturi, volumenu ili obliku kose mogu ukazivati na određena stanja. Dermatolog može preporučiti tretman koji uključuje kreme, losione, lekove ili druge procedure. Takođe, kod promena na koži glave u vidu crvenila, ljuspanja, svraba, krastica i sl. Potrebno je obratiti se dermatologu.

Promene na koži nakon izlaganja suncu: opekotine od sunca, mrlje na koži i druge promene nakon izlaganja suncu treba prijaviti dermatologu, jer mogu ukazivati na rizik od raka kože.

Ovo su samo neki od primera stanja koja zahtevaju dermatološki pregled. Najbolje je obratiti se dermatologu ako imate bilo kakvu zabrinutost u vezi sa zdravljem kože, kose ili noktiju.

Promene na koži

Promene na koži predstavljaju sve izmenjene zone na koži koje se razlikuju od normalne kože, bilo da su vidljive ili nevidljive golim okom. Mogu biti uzrokovane različitim faktorima, kao što su bolesti, povrede, infekcije, izloženost sunčevom zračenju, alergije, genetske predispozicije i drugi.

Na dermatološkom pregledu mogu se utvrditi različite vrste promena na koži, kao što su:

Osipi

To su promene na koži koje mogu biti u vidu mrlja, crvenila, papula (čvorića), plikova, ili pustula (gnojnih čvorića). Mogu biti uzrokovane različitim faktorima, uključujući alergijske reakcije, infekcije, autoimune bolesti, i drugo.

Pigmentacijske promene

To su promene na koži koje se odnose na tamnjenje ili posvetljivanje kože, kao što su staračke pege, melazme, vitiligo i druge.

Tumorske promene

Ovo su izrasline na koži koje mogu biti benigne (dobroćudne) ili maligne (zloćudne). Benigne izrasline uključuju mladeže, bradavice, ciste, a maligne izrasline uključuju karcinome kože, kao što su bazocelularni i skvamoznocelularni karcinomi, kao i melanom. Tumorske promene na koži, kao što su mladeži, mogu biti benigne ili maligne. Dermoskopski pregled je metoda koja se koristi za procenu rizika od melanoma i diferencijalnu dijagnostiku benignih i malignih mladeža. Dermoskop je specijalni instrument koji omogućava uvećano posmatranje površine kože i detaljniju analizu pigmentacije, krvnih sudova i drugih karakteristika promena na koži.

Prilikom dermoskopskog pregleda, dermatolog će pregledati sve promene na koži, uključujući mladeže i druge tumorske promene, i oceniti njihovu simetriju, veličinu, boju, konture i karakteristike površine. Na osnovu ovih karakteristika, lekar može da proceni rizik od malignog tumora i odluči o neophodnosti daljih dijagnostičkih procedura.

Ako dermatolog posumnja na maligni tumor, može se izvršiti biopsija, koja podrazumeva uzimanje malog uzorka tkiva sa date promene na koži. Tkivo se zatim šalje na patohistološku analizu kako bi se potvrdila dijagnoza. Ako se utvrdi da je tumor maligni, lekar će preporučiti odgovarajući tretman, koji može uključivati hirurško uklanjanje tumora, zračenje, hemoterapiju ili imunoterapiju. U slučaju benignih tumora, lekar može preporučiti praćenje promena na koži i/ili njihovo uklanjanje ako postoji rizik od komplikacija kao i ako pacijent to želi iz estetskih razloga.

Redovni dermatološki pregledi su ključni za otkrivanje tumorskih promena na koži u ranoj fazi, kada su izgledi za uspešno lečenje najbolji. Stoga se preporučuje da se sistematski pregled kože kod dermatologa obavlja barem jednom godišnje. 

U našoj specijalističkoj ordinaciji nudimo i usluge koje spadaju u oblast dečije dermatologije odnosno obavljamo i preglede beba i dece, dijagnostikujemo, pratimo i lečimo promene na koži i dajemo preporuke za negu osetljive dečije kože.

Vaskularne promene

To su promene na koži koje se odnose na krvne sudove, kao što su proširene vene, kapilari i angiomi.

Promene na kosi i noktima

Promene na kosi i noktima mogu ukazivati na različite zdravstvene probleme. Na primer, promene u teksturi, debljini, boji ili obliku kose mogu biti simptom neke sistemske bolesti ili hormonskog poremećaja, dok promene u boji, teksturi ili obliku noktiju mogu ukazivati na probleme sa cirkulacijom, anemiju, nedostatak vitamina ili druge zdravstvene probleme. Dermatološki pregled može obuhvatiti i pregled kose i noktiju, tokom kojeg se mogu utvrditi različite promene i zdravstveni problemi. Na primer, dermatolog može pregledati vlasi kose kako bi utvrdio da li postoji gubitak kose, kožne bolesti poput psorijaze ili seboreje, gljivične infekcije ili druga stanja koja utiču na zdravlje kose.

Kada je reč o noktima, dermatolog će pregledati boju, teksturu i oblik noktiju kako bi utvrdio da li postoji neka promena koja bi mogla ukazivati na zdravstveni problem. Na primer, zadebljani nokti mogu biti simptom plućne bolesti, dok žuti nokti mogu ukazivati na problem sa jetrom. Takođe, dermatolog će pregledati kožu oko noktiju kako bi utvrdio da li postoji inflamacija, infekcija ili drugi problemi. Ako se tokom dermatološkog pregleda utvrdi da postoji neka promena na kosi ili noktima koja ukazuje na zdravstveni problem, dermatolog može preporučiti dalje testiranje i preporučiti odgovarajući tretman za rešavanje problema i poboljšanje zdravlja kose i noktiju.

Dermoskopski pregled

Dobar lekar, odnosno najbolji lekar je onaj koji posveti dovoljno vremena razgovoru sa pacijentom. ,,Dobra anamneza je pola dijagnoze”, tako glasi staro medicinsko pravilo. Anamneza je vrlo važna za postavljanje tačne dijagnoze, što je bitno za adekvatno lečenje pacijenta. Sledeći korak je dermatološki pregled čitave kože sa posebnim osvrtom na obolelo mesto odnosno promenu.

Koje su prednosti dermoskopskog pregleda?

Poslednjih godina veliki značaj u dermatološkoj dijagnostici dobija dermoskopski pregled. Dermoskop je optički instrument koji uvećava posmatranu promenu ili površinu deset puta.  Dermoskop je primarno osmišljen za pregled pojedinačnih pigmentovanih i nepigmentovanih promena na koži. Pomaže dermatologu da razlikuje melanocitne od nemelanocitnih promena. Najveći značaj dermoskopa je u otkrivanju potencijalnog tumora kože tj. ranoj dijagnostici melanoma.

Melanom, rak kože može nastati malignom promenom iz mladeža.  Ali i kao promena na koži koja ranije nije postojala. Ranom dijagnostikom, ovaj karcinom se može uspešno izlečiti i zato je vrlo važno redovno pregledati kožu.

Dermoskopom se pregledaju i različite benigne promene na koži kao što su angiomi, papilomi, mladeži, fibromi, dermatofibromi, bradavice. Dermoskop je nezaobilazan za dijagnostiku promena kao što su bazeliomi, spinocelularni karcinom, Merkel-karcinomi. Poslednjih godina sve je veća primena dermoskopije u dijagnostikovanju takozvanih inflamatornih dermatoza: Lichen planus, psorijaza, pitirijazis rozea, ekcemi, rozacea, lupus, šuga.

Anamneza i dermatološki pregled dovoljni su za postavljanje dijagnoze i sprovođenje odgovarajuće terapije. Standardna i najčešća dermatološka terapija je lokalna primena – nanošenje na kožu određenih medicinskih preparata (masti, kreme, losioni)

Promene kao što su bradavice, papilomi, benigni mladeži, angiomi, seboroične bradavice i keratoze, lako i jednostavno se uklanjaju metodom radiotalasa u lokalnoj anesteziji (epikutanoj ili subkutanoj anesteziji)

Lasersko lečenje dermatoloških problema

Laseri se sve više koriste u dermatologiji kao efikasan način lečenja različitih kožnih problema i oboljenja. Lasersko lečenje može se primeniti u različitim situacijama, uključujući uklanjanje mladeža, bradavica i drugih beningnih promena na koži, kao i u lečenju različitih kožnih oboljenja poput akni, rozacee, vitiliga, psorijaze, hiperpigmentacije, ožiljaka, ateroma i drugih. Laserska medicina je zasnovana na primeni monohromatske svetlosti samo jedne talasne dužine (boje) usmerene u uskom snopu i istom smeru. Ordinacija Diva Medical i Diva Laser Centar poseduju osam dermatoloških lasera sa različitim talasnim dužinama za rešavanje širokog spektra dermatoloških problema. Prednost laserskog lečenja u odnosu na druge metode lečenja je što je postupak neinvazivan, bezbolan i ima minimalne nuspojave ili ih nema nimalo. Lasersko lečenje omogućava precizno ciljanje problematičnog područja na koži, što minimizira oštećenje okolne kože i tkiva. Pre nego što se preporuči lasersko lečenje, dermatolog će obaviti detaljan pregled kože kako bi se utvrdilo da li je pacijent kandidat za ovu vrstu terapije. U zavisnosti od vrste kožnog problema, dermatolog će odabrati odgovarajući laser i podešavanja za lečenje. Nakon laserskog lečenja, pacijent obično može nastaviti sa svojim uobičajenim aktivnostima, a dermatolog će dati uputstva o nezi kože i preporuke za zaštitu od sunca kako bi se postigao najbolji mogući rezultat.

Zašto je važno da dermatološki pregled obavlja stručno lice?

Od velike je važnosti da dermatološki pregled obavlja specijalista dermatovenerologije sa velikim iskustvom da prepozna i dijagnostikuje različita kožna oboljenja. Specijalista dermatovenerologije je lekar koji se bavi dijagnostikom, lečenjem i prevencijom bolesti kože, kao i bolesti koje se prenose seksualnim putem. Specijalista dermatovenerolog ima specijalizovano znanje o koži i njenim promenama, te je obučen da prepozna znakove kožnih oboljenja i da ih razlikuje od drugih stanja kože. Naši stručnjaci su takođe obučeni da izvrše neophodne dijagnostičke testove i da odaberu najefikasniji tretman za određeno stanje kože. Pored toga, specijalista dermatovenerologije može pružiti stručni savet o nezi kože i prevenciji kožnih oboljenja. Oni mogu dati informacije o tome kako se zaštititi od sunca, kako da negujete kožu i koje proizvode da koristite, kako sprečiti infekcije i šta učiniti ako primetite neke nepravilnosti na koži.

S obzirom na to da koža igra važnu ulogu u zaštiti organizma, kao i da kožna oboljenja mogu imati značajan uticaj na fizičko i psihičko zdravlje osobe, važno je da pregled obavlja ekspert u oblasti dermatovenerologije, kako bi se što preciznije dijagnostikovalo i lečilo stanje kože.

Rizične grupe: kandidati za redovnije dermatološke preglede

Treba napomenuti da su pregledi kod specijaliste dermatovenerologa posebno važni za riizične grupe ljudi. To uključuje osobe s vrlo svetlom kožom koja lako izgori na suncu, osobe koje su u prošlosti imale probleme s kožom, kao što su alergije, ekcemi ili psorijaza, te osobe koje su bile izložene dugotrajnom sunčevom zračenju ili drugim faktorima rizika kao što su hemikalije ili otrovi. Takođe, osobe koje imaju porodičnu anamnezu melanoma, karcinoma kože ili drugih oblika raka trebalo bi da se redovno podvrgavaju dermatološkim pregledima. Uz redovne preglede, važno je i da sami budemo svesni promena na našoj koži, noktima ili kosi te da ih odmah prijavimo stručnjaku kako bismo što pre mogli reagovati i sprečiti eventualne komplikacije.

Cene i zakazivanje dermatološkog pregleda

Sve dermatološke preglede obavljamo na prijatan, posvećen i profesionalan način, a cenovnik dermatoloških usluga dostupan vam je ovde gde možete pogledati cenu dermatološkog pregleda, dermoskopije, dermatološkog pregleda dece, kao i cene radiotalasnog uklanjanja promena na koži. Za laserske i antiaging tretmane, stručnjaci iz Diva Laser Centra će vam biti na raspolaganju za besplatne konsultacije. Nakon što procenimo vaše potrebe, preciznu cenu usluge odredićemo tokom konsultacija i savetovanja. Ako vam je potrebno više tretmana odjednom, nudimo vam i posebne popuste. Za zakazivanje termina kod specijalista dermatovenerologa možete nas kontaktirati putem brojeva telefona: Diva Slavija (Prote Mateje 9) na +381 69 692 692 i +381 11 24 44 676, kao i Diva Novi Beograd (Vladimira Popovića 52) na brojeve +381 11 66 04 55 3 i +381 11 24 44 676. Naše radno vreme je od ponedeljka do petka od 8:30 ujutro do 20:00 časova uveče, te subotom od 8:30 ujutro do 15:00 sati. Za zakazivanje pregleda ili dodatne informacije možete nas kontaktirati i putem mejla na adresu: [email protected].

Autor:
Dr Sunčica Živković, spec dermatovenerologije

Na samo jedan klik od vas

Diva Beauty Kreme i Setovi

Pure Skin Treatment

Jedinstven tretman za problematičnu kožu koju umiruje, uklanja nečistoće i sprečava pojavu nesavršenosti. Posebno izabrana kombinacija umirujućih i seboregulatornih aktivnih sastojaka i biljnih ekstrakata , ceramida i hijaluronske kiseline za potrebe osetljive i problematične kože. Svojim delovanjem ovaj aktivni gel deliuje seboregulatorno, umiruje kožu, sprečava pojavu nečistoća, čisti i smanjuje pore, dok istovremeno hidrira kožu i obnavlja oštećenu lipidnu barijeru.

Način upotrebe : Ujutru i / ili uveče naneti na nesavršenosti ( specifičnosti ) na koži.

- 2400 rsd

Kupi sada

Zakažite Vaš pregled

    Pozovite 069/692-692