Uklanjanje ožiljaka od akni

Ožiljke od akni je potrebno sprečiti adekvatnim i blagovremenim lečenjem akni. No, ukoliko je do pojave ožiljaka već došlo, savremena estetska medicina ima odgovor. Ovaj estetski problem koji narušava samopouzdanje pacijenata bili oni adolescenti ili odrasli, danas se uspešno rešava.  Nakon dermatološkog pregleda od strane lekara specijaliste dermatovenerologije, preporučuje se lečenje ožiljaka nekim od najsavremenijih metoda za ovu indikaciju.

Opcije za lečenje akni i uklanjanje ožiljaka od akni koje nudi Diva Laser Centar

Pre laserskih i estetskih procedura, najpre je potrebno konsultovati se sa dermatologom. U našoj dermatološkoj ordinaciji, specijalisti dermatovenerologije će vas pregledati i potom  preporučiti najbolje metode lečenja. Neke od procedura za lečenje akni i uklanjanje ožiljaka od akni koje nudimo su:

 • Lasersko lečenje ožiljaka od akni najnovijim laserom
 • PRP tretman (tretman krvnom plazmom)

Svaki od ovih tretmana je izuzetno efikasan i ima svojih prednosti, a specijalista dermatovenerolog procenjuje koja je procedura najadekvatnija na osnovu težine i vrste slučaja, uzrasta pacijenta, tipa kože, itd.

Fraxel laser

Frakcionisani laser ili Fraxel laser najnovije generacije je najefikasnije sredstvo za tretiranje svih vrsta ožiljaka. Laser deluje tako što u koži stvara na hiljade sitnih perforacija, dok površinu kože ostavlja intaktnom. Neoštećene ćelije sa površine kože migriraju u oštećeno područje i zaceljuju ga- stimuliše se sinteza kolagena koji popunjava ožiljke i popravlja teksturu kože. Dalje remodelovanje kolagena se nastavlja u narednih 3-6 meseci, a broj tretmana koje je potrebno uraditi laserom zavisi od ozbiljnosti kliničke slike i broja ožiljaka. Najčešće je potrebno ponoviti proceduru od 3-5 puta.

Kako deluje Fraxel laser?

 • Stvaranjem tankih mikrotermalnih zona duboko u koži podstiče se njeno obnavljanje iznutra.
 • Jednim tretmanom menja se čak 15-20% oštećene kože – podstiče se prirodni proces stvaranjem novog kolagena koje deluje kao samozaceljivanje.
 • Laser je izuzetno precizan tako da stvara i do 2000 zona po cm2. Dubinski revitalizuje, osvežava i zateže kožu.

Tretman krvnom plazmom (PRP tretman)

PRP tretman je izuzetno popularan i cenjen tretman koji pokazuje izvanredne rezultate. Stimuliše prirodan proces zarastanja i regeneracije tkiva, omogućuje stvaranje novih vlakana kolagena, a sve to zahvaljujući trombocitima iz krvi pacijenta. U pitanju je nehirurška procedura koja se obavlja pod anestetikom u vidu kreme. Osim što doprinosi lepšem tenu, održava tonus kože, uklanja fleke i neujednačenu pigmentaciju, smanjuje proširene pore i uklanja ožiljke od akni. Radi se o potpuno bezbednoj proceduri pri kojoj se koristi krvna plazma samog pacijenta tako da ne može doći do imunoloških ili alergijskih reakcija. Služi i kao procedura za podmlađivanje, jer deluje na bore i fine linije, a koži vraća svežinu, elastičnost i sjaj. Može se kombinovati sa terapijom laserom. Ova metoda stimuliše sintezu kolagena i elastina, pa na taj način poboljšava kvalitet i teksturu kože i ispravlja brojne nepravilnosti na koži lica i tela. PRP tretman je potpuno prirodan i ne zahteva nikakav period oporavka. Za lečenje ožiljaka od akni, u zavisnosti od proširenosti promena, najčešće se preporučuju 3 tretmana u razmacima od po mesec dana.

Šta su ožiljci od akni i kako nastaju?

Ožiljici od akni su polja fibroznog tkiva na koži – odnosno delovi kože na kojima je normalno tkivo zamenjeno fibroznim. Ožiljci od akni nastaju kao reakcija na inflamaciju ili infekciju u koži izazvanu aknama. U toku inflamatornog (zapaljenskog) procesa tkivo se oštećuje, a kao odgovor na to, koža započinje proces koji se naziva fibroza. Fibroza vodi u promenu teksture kože koja postaje na nekim delovima tanja (atrofija) ili deblja (hipertrofija) od okolne kože.

Ožiljci od akni: vrste koje postoje

 • Ice pick ožiljci – veoma česta vrsta ožiljaka. Ožiljci su uski, a prostiru se u dubinu. Površina kože izgleda udubljeno kao da je probijena malenim šiljkom za led, pa otuda i dolazi naziv ovih ožiljaka. Mogu biti i većih dimenzija, a u nekim slučajevima mogu ličiti na proširene pore.
 • Boxcar ožiljci – udubljenja ovalnog ili okruglog oblika. Mnogo su širi od ice pick ožiljaka. Najčešće se javljaju na regiji obraza.
 • Rolling ožiljci – ožiljcikoji koži daju talasast izgled. Najčešće su široki i plitki.
 • Hipertrofični ožiljci (hypertrophic scars) – nalaze se iznad nivoa okolne kože čvršće konzistencije. Često se javljaju na leđima ili grudima, ali se nekada mogu pojaviti i na licu, vratu, a veličina im se obično smanjuje tokom vremena.

Kako izgleda proces lečenja akni?

Lečenje akni treba prepustiti dermatologu, jer je u pitanju dermatološko oboljenje. Ako vam se čini da se situacija poboljšala tokom letnjih meseci, kada se promene na koži privremeno ublažavaju usled dejstva sunčevih zraka, treba znati da je nakon toga preporučljiva kontrola kod dermatologa, jer posle letnjeg perioda može naglo doći do pogoršanja stanja. Dermatolog je taj koji procenjuje stepen težine oboljenja i propisuje najbolji vid lečenja. Osim uobičajenih načina lečenja akni koje obuhvata lokalnu terapiju, oralne antibiotike i izotretinoin, postoji i revolucionarna metoda novijeg datuma – lasersko lečenje akni.

Lasersko lečenje akni – superiorna terapija

Za razliku od tradicionalnog lečenja akni lokalnim i oralnim antibioticima, antibakterijskim preparatima, hormonskim lečenjem i sl. koje može biti veoma naporno i dugotrajno, lasersko tretiranje akni je terapija budućnosti koja daje rezultate vrlo brzo nakon samo nekoliko tretmana. Procedura je komforna, a rezultati zavise od toga koliko je uznapredovao upalni proces. Nema potrebe za medikamentima, nema perioda oporavka, a laser deluje tako da ima regenerativno i protivupalno delovanje. Osim što laser uklanja postojeće ožiljke i sprečava nastanak novih, deluje i na smanjenje lučenja sebuma koji čini da se pojave akne. U Laser centru Diva i Diva Medical dermatološkim klinikama na Slaviji i na Novom Beogradu, koriste se najsavremeniji medicinski laseri (ER:yag i Nd:yag), kao i Alma laseri. Korišćenjem različitih supstanci upotrebom Pixel i Impact tehnologije akne su izlečene, a stvaranje rezidualnih promena na koži se sprečava. 

lasersko podmlađivanje

Kako izlečiti akne?

Akne su veoma često oboljenje kože sa kojim ima problem čak 70-95% adolescenata. Najčešće se javljaju na licu, vratu, grudima, leđima i ramenima. Koža sklona aknama mora temeljno da se čisti i to isključivo upotrebom proizvoda namenjenim akneoznom tipu kože. Uz lokalnu terapiju, dermatolog u pojedinim slučajevima prepisuje i oralnu terapiju medikamentima u vidu antibiotika i sl.

Uticaj akni na kvalitet života

Nepravilnosti na koži, pa tako i akne, mogu uticati na sliku koju pojedinac stvara o sebi. Bilo da se javljaju u tinejdžerskom dobu ili u kasnijem uzrastu, problem masne kože, bubuljica na licu i zapaljenskih procesa na koži kao što su pojava akni izazivaju nelagodu, negativnu percepciju sebe i nepovoljno utiču na naše samopouzdanje, a time i na naš socijalni život. Na taj način uporne akne negativno utiču na naš kvalitet života. Uz pravilnu higijenu i dnevne rutine nege kože, lečenje i nadzor od strane dermatologa, kao i efikasne dermatološke tretmane otklonićete nepravilnosti na koži kao što su akne i povratiti samopouzdanje.

lečenje akni

Kako se dele akne? Koje vrste akni postoje prema stepenu ozbiljnosti problema?

Akne su inflamatorno oboljenje kože koje nastaje zbog promena u pilosebacealnoj jedinici (folikul dlake i njemu pridružene lojne žlezde). Uzrok su folikularna hiperkeratoza, pojačana funkcija sebacealnih žlezda, Propionibacterium acnes, androgeni, a kao posledica na koži nastaju akne. Među širom populacijom ova kožna bolest još se naziva bubuljice, a zapravo su bubuljice i pustule samo jedan od simptoma ovog oboljenja koje nastaju usled začepljenja otvora na koži i razmnožavanja bakterija. Uz bubuljice na licu, vratu, ramenima i bubuljice na leđima, javljaju se i dublje lezije (pustule, ciste). Prema ovome, akne se dele na:

 • Otvorene i zatvorene komedone
 • Papule
 • Pustule 
 • Noduse
 • Pseudociste

Akne u različitim periodima života

Akne se mogu javiti u gotovo svim periodima života – iako se simptomi masne i problematične kože najčešće javljaju u adolescenciji, akne se mogu pojaviti čak i kod beba. Kod nekih osoba do pojave akni dolazi tek u odraslom dobu. Na osnovu toga, akne možemo podeliti na sledeća četiri tipa:

 • Acne neonatorum – javljaju se na rođenju i obično prolaze do 3. meseca života. Najčešće su lokalizovane na obrazima. U većini slučajeva prolaze spontano uz adekvatnu negu, ređe zahtevaju lečenje.
 • Acne infantum  – imaju iste karakteristike kao i neonatalne akne, s tim što se javljaju od 3. do 12. meseca starosti.
 • Acne vulgaris – javljaju se u pubertetu (između 15 i 18 godina starosti) predstavljaju najčešći oblik akni. Najčešće se javljaju na licu i gornjem delu tela. Ukoliko se ne leče mogu ostaviti ožiljke.
 • Acne tarda – javljaju se posle 25. godine života, češće kod žena, a naročito u industrijalizovanim zemljama. Najčešće su lokalizovane na bradi i vilici, ali može da zahvate celo lice, vrat i gornji deo tela. Takođe mogu da ostave ožiljke.

Podela akni prema ozbiljnosti problema

U zavisnosti od toga u kojem stadijumu se koža nalazi, prema ozbiljnosti simptoma tipove akni možemo podeliti na blag, umeren i ozbiljan problem s kožom:

 • Acne comedonica – najčešći oblik i najblaži oblik. Manifestuje se komedonima i po nekom pustulom. Komedoni mogu biti otvoreni ili zatvoreni. Osnovni razlog za nastanak komedona jeste prekomerna aktivnost lojnih žlezda i prevelika količina sebuma. U nekoj od blokiranih pora se nakupljaju nečistoće, masti, odumrle ćelije kože itd. tako da se u koži stvara “čep”. Kada pora nije začepljena postoji mogućnost da se stvori otvoreni komedon koji ima otvor odnosno vrh. Lice postaje grubo na dodir, a ovoj promeni na koži su sklonije osobe sa proširenim porama.
 • Acne papulopustulosa – umerene akne, karakteriše ih pojava papula i pustula. Papule su meke i bolne na dodir, male su površine i izgledaju kao crvene izrasline. U pitanju je zatvorena pora u kojoj je došlo do upale, ali bez gnoja. Pustule (gnojnice) su gnojne izbočine na koži koje imaju izražen vrh. Papule često mogu preći u ovo stanje ako se ne leče. Samostalno ceđenje akni u bilo kom obliku se ne preporučuje, jer može dovesti do bakterijske infekcije i nastanka ožiljaka. Ako papule ne cedi stručno lice u dezinfikovanim uslovima, mogu se formirati pustule. 
 • Acne conglobata – teške akne, ne javljaju se tako često. Predstavljaju ozbiljan dermatološki problem. Karakteriše ih pojava nodula i cisti pa se još nazivaju i acne nodulo-cistica. Nodule su tvrde lezije nastale duboko u koži, najčešće dolazi do njihovog pojavljivanja na većim površinama kao što su leđa ili ramena. Ciste su mekane lezije nastale od akni. Ispunjene su gnojem i nalaze se duboko u koži. 
 •  Acne fulminans – veoma redak oblik akni, češći kod muškaraca. Nazivaju se još i akutne febrilne ulcerativne akne. 

Koji faktori utiču na pojavu akni?

Genetika

Geni utiču na tip kože, a time i na simptome problematične kože – ukoliko su oba roditelja ili jedno od njih imali akne u adolescenciji, postoji velika verovatnoća da će ih i dete imati u tinejdžerskom dobu ili kasnije.

Lekovi

Pojedini lekovi izazivaju akne – anabolički steroidi (lekovi za povećanje mišićne mase), litijum, antiepileptici, pa čak i vitamini B kompleksa (vitamin B12).

Hormoni

Hormoni su odgovorni za akne – s obzirom da hormoni regulišu rad lojnih žlezda a time i stvaranje sebuma poznato je da je prekomerno stvaranje sebuma odgovorno za nastanak akni.

Ishrana

Pojedina istraživanja pokazala su da mlečni proizvodi deluju na pojavu akni, a nepovoljne su i namirnice sa visokim glikemijskim indeksom.

Način života

Pušenje deluje direktno na lojne žlezde, što značajno pogoršava situaciju – u pitanju je oksidativni stres. Nedovoljan unos tečnosti i neredovna ishrana bez potrebnih hranljivih materija, nedostatak sna, sve su ovo faktori koji doprinose pogoršanju simptoma akneozne kože. Odlazak u krevet na vreme, manje alkoholnih i kofeinskih napitaka, veći unos vode, izbalansirana ishrana bogata voćem, povrćem, vlaknima i orašastim plodovima pomoći će vašoj koži.

Stres

Istraživanja su pokazala da je emocionalni stres povezan sa aknama. Naime, stres može da poremeti naš metabolizam i podstiče hormone koji utiču na prekomerno stvaranje sebuma, pa se stanje naše kože pogoršava. Tokom stresne situacije luče se hormoni kao što su kortizol i adrenalin, neuropeptidi (endorfini i insulin), te inflamatorni citokini i aktivira se zapaljenje.

Neadekvatna higijena i nega kože

Pretopla voda, sapuni koji isušuju kožu i komedogeni kozmetički preparati narušavaju ravnotežu koju koža prirodno poseduje.

Ne pokušavajte sami da uklonite akne

Naš savet je da nikako ne pristupate samostalnom lečenju, a naročito ne ceđenju akni, niti da mažete na kožu kreme, tonike, meleme i maske samo zato što je u reklamama pokazano da su ti preparati delotvorni ili vam ih je neko preporučio. Imajte na umu da ono što je možda efikasno za nekog drugog, može biti štetno po vas. Stoga, da biste izbegli komplikacije i pogoršanje stanja, najbolje bi bilo da lečenje akni i uklanjanje ožiljaka od akni prepustite stručnom medicinskom osoblju Diva Laser Centra. Naš profesionalni tim ima bogato iskustvo, mnogo zadovoljnih pacijenata u svom radu i lečenje će obaviti u adekvatnim uslovima, bezbednom i sterilisanom medicinskom opremom, kao i aparatima najnovije generacije.

lecenje akni rezultati

Najčešća pitanja

Koje lasere koristi Diva Laser Centar?

Diva Laser Centar može se pohvaliti najsavremenijim laserima, a Harmony XL PRO je doslovno najnoviji model lasera na tržištu (proizvod renomirane kompanije Alma lasers). 

Da li laseri uklanjaju i fleke od bubuljica?

Lasersko lečenje akni sprečava nastanak novih upala i odlična je prevencija da ne nastanu ožiljci i fleke (hiperpigmentacija), a uklanjaju i postojeće fleke na koži.

Koliko je tretmana potrebno?

S obzirom da laser deluje veoma snažno, željeni rezultati se dobijaju već nakon tri tretmana i preporučuje se da se tretmani ponavljaju na 4-6 nedelja. Tretman je namenjen i ženama i muškarcima i od izuzetne važnosti je da proceduru izvodi stručno lice. Prepustite uklanjanje ožiljaka od akni i lečenje akni isključivo stručnjacima sa bogatim iskustvom u ovoj oblasti. Upravo se Diva Laser Centar odlikuje radom u oblasti estetske i laserske medicine koji traje već nekoliko decenija. U našem timu nalaze se samo iskusni i profesionalni lekari koji su na polju dermatologije stekli ime, a o tome svedoče na desetine hiljada pacijenata koji za nas imaju samo reči hvale. Garantujemo vam vrhunske rezutate. 

Koja je cena laserskog lečenja akni i ožiljaka od akni?

Cena jednog tretmana kreće se od 100 do 180€ u dinarskoj protivvrednosti. Pogledajte naš kompletan cenovnik za više informacija. Preciznija cena se definiše posle konsultacija, a ako je klijentu potrebno više tretmana odjednom, Diva Laser Centar odobrava popuste.

Da li je procedura bolna?

Pre tretmana, na konsultaciji sa lekarom, određuje se adekvatan protokol u zavisnosti od stanja kože i ozbiljnosti problema. Tokom tretmana koristi se više laserskih sondi, od kojih svaka ima različito dejstvo.  Sam tretman traje oko 30 minuta i nije bolan. Pacijent će osetiti blago peckanje i toplotu, a već narednog dana se može vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Postoje li neželjeni efekti prilikom tretmana uklanjanja ožiljaka od akni?

Neželjeni efekti ne postoje! Nakon tretmana može se javiti blago crvenilo ili osećaj peckanja kod primene lasera kao i perutanje koje se u potpunosti povlači kroz 24-48 sati tako da se pacijent može odmah vratiti svojim uobičajnim aktivnostima.

Kako mogu da zakažem tretman uklanjanja ožiljaka od akni?

U specijalističkoj dermatološkoj ordinaciji Diva Laser Centar I na Novom Beogradu, pregled možete zakazati, kao i izvršiti uklanjanje ožiljaka od akni svakog radnog dana u okviru radnog vremena. Specijalištički pregled u našoj specijalističkoj dermatološkoj ordinaciji Diva Novi Beograd ili Diva Slavija možete zakazati svakog radnog dana u okviru radnog vremena pozivom na brojeve +381 11 66 04 55 3  i +381 11 24 44 676 ili slanjem email-a na našu zvaničnu e-mail adresu [email protected].

 

Zakažite Vaš pregled

  Pozovite 069/692-692