Kako izgleda dermatološki pregled?

Pacijent je u donjem vešu tokom pregleda, kada se detaljno posmatra i analizira koža i promene na njoj, golim okom (tzv. Inspekcijom), a po potrebi se u pregledu promena koristi i aparat po imenu dermoskop.

 

sistematski pregled koze

dr Sunčica Živković spec dermatovenerologije

Šta je dermoskop?

Dermoskop daje detaljniju i uvećanu sliku pregledane promene. Pri dermoskopskom pregledu, staklena površina aparata se naslanja na kožu pacijenta i posmatra se konkretna promena. Pregled traje 15-ak min, a u kompleksnijim slučajevima i duže, što zavisi  od stanja kože i broja promena.

Koliko često se preporučuje sistematski pregled kože?

Preventivni pregled kože i prisutnih promena kod osoba koje nemaju sumnjive i potencijalno opasne promene najbolje je učiniti jednom godišnje. Kod osoba  koje imaju povećani rizik od nastanka maligniteta kože (nasledni faktor, izlaganje suncu, profesionalni rizik, sumnjive promene, terapija određenim lekovima) pregled se vrši shodno potrebi i savetu dermatologa. U slučaju postojanja sumnjivih promena, zavisno od tipa promene, pacijent biva upućen na dalje pretrage ili intervencije (biopsija promene, hirurško uklanjanje promene sa patohistološkom analizom, uput specijalisti druge grane ukoliko se sumnja na sistemsku bolest ili dodatne laboratorijske analize – brisevi, pretrage iz krvi). 

Da li je pregled bezbolan?

Pregled je potpuno bezbolan i ne zahteva posebnu pripremu.

Koje je idealno vreme za preventivni dermatološki pregled?

Idealno vreme za preventivni dermatološki pregled je period pre intenzivnijeg izlaganja UV zracima. Kada koža ima svoju prirodnu uobičajenu boju. To je naročito važno radi verodostojnog pregleda pigmentnih promena. Koje se tokom izlaganja suncu intenziviraju i menjaju što remeti donošenje zaključka u nalazu. Na svakom pregledu, pa i ovom je od izuzetnog značaja da pacijent prati svoju kožu i način na koji se ona ponaša i menja, da dermatologu pruži informacije o načinu nege, kao i da iznese svoja zapažanja. Koža jeste najveći, ali i  jedini organ koji možemo videti u potpunosti te gotovo uvek možemo blagovremeno reagovati i preduprediti ozbiljne zdravstvene probleme. 

Specijalištički pregled u našoj specijalističkoj dermatološkoj ordinaciji Diva Novi Beograd, možete zakazati svakog radnog dana u okviru radnog vremena pozivom na broj +381 11 66 04 55 3  ili slanjem email-a na našu zvaničnu e-mail adresu [email protected]asercentar.com 

Zakažite Vaš pregled

    Pozovite 069/692-692