Pojava Bradavica

Stres i pad imuniteta su dva najčešća uzroka njihove pojave. Smatraju se čestim oboljenjem kože. Takvo oboljenje pogađa između 7% i 10% celokupne populacije. One mogu da se prenesu sa jednog dela tela na drugi, ali i na druge ljude.

Tipovi Bradavica

U zavisnosti od tipa HPV virusa i mesta pojavljivanja, može se definisati nekoliko tipova virusnih bradavica:

Obične bradavice nastaju i šire se kada je koža mehanički mokra ili na mestima na kojima je koža povređena. Mogu da se pojave na bilo kom delu tela, ali se najčešće viđaju na šakama, kolenima i stopalima. Prepoznaju se po kružnom obliku i gruboj površini.

Končaste bradavice su ime dobile na osnovu svoga izgleda koji podseća na hrapave končiće koji rastu iz jedne osnove. Ovaj tip bradavica se najčešće javlja na licu, usnama, očnim kapcima, pazuhu ili preponama.

Zaravnjene bradavice se najčešće pojavljuju na licu, vratu, stomaku ili grudnom košu.

Kondilomi su polne bradavice koje se javljaju na genitalijama ili oko njih. Mogu se preneti polnim putem a vreme inkubacije traje između 2 i 6 meseci. Prepoznaju se po svom pačurkastom obliku.

Moluske bradavice se najteže prepoznaju jer njihov mehurasti oblik čini da podsećaju na bubuljice. Brzo se šire i mogu biti bolne te se preporučuje tretman ukanjanja bradavica. Česta su pojava kod dece i omladine.

Mozaične bradavice nastaju na stopalima na nokatnoj ploči, te ih pacijenti lako pomešaju sa kurijim okom.  One se lako šire, mogu biti veoma bolne i teško se leče.

Najčešća Pitanja

Da li su bradavice opasne po zdravlje?

Ne smatraju se oboljenjem opasnim po zdravlje čoveka već problemom estetske prirode. Tretman uklanjanja bradavica se preporučuje kako bi se zaustavilo njihovo širenje.

Mogu li se bradavice preneti dodirom?

Prenos bradavica je moguć putem direktnog i indirektnog kontakta. S obizrom da je imunitet svake osobe različit nije nužno da će se bradavica ispoljiti na drugoj osobi. Osobe slabijeg imuniteta su podložnije infekciji. Vreme inkubacije može da traje i do nekoliko meseci.

Nakon uklanjanja bradavica, mogu li se opet pojaviti?

Nakon tretmana uklanjanja bradavica postoji mogućnost njihovog ponovnog pojavljivanja. Upravo iz tog razloga preporučuje tretman radiotalasima, koji daje dugoročan rezultat sa do 97% efikasnosti.

Da li je uklanjanje bradavica bolno?

Tretman radiotalasima koji se obavlja u Diva Laser Centru I je potpuno bezbolan, brz i efikasan. Traje svega 20 do 30 sekundi. Tokom tretmana njihovog uklanjanja se koristi anestezija u obliku kreme.

Kako mogu da zakažem tretman za uklanjanje bradavica?

U specijalističkoj dermatološkoj ordinaciji Diva Laser Centar I na Novom Beogradu, pregled možete zakazati, kao i izvršiti skidanje bradavica svakog radnog dana u okviru radnog vremena.

Specijalištički pregled u našoj specijalističkoj dermatološkoj ordinaciji Diva Novi Beograd ili Diva Slavija možete zakazati svakog radnog dana u okviru radnog vremena pozivom na brojeve +381 11 66 04 55 3  i +381 11 24 44 676 ili slanjem email-a na našu zvaničnu e-mail adresu [email protected]asercentar.com .

    Laser Centar Diva

    Vladimira Popovića 52, Novi Beograd
    Prote Mateje 9, kod Slavije