Novi terapijski pristup za rešavanje dermatoloških i estetskih problema

Tokom višedecenijskog iskustva u Diva dermatološkoj ordinaciji, sprovedeno je kliničko ispitivanje. Sakupljanjem podataka o efikasnosti pojedinih tretmana za targetne grupe pacijenata, došli smo do formiranja najpogodnijih terapijskih kombinacija procedura i tretmana u cilju najefikasnijeg rešavanja određenih estetskih i dermatoloških indikacija.

Praćeni pacijenti su tokom vremena razvrstavani u male pilot studije radi poređenja novog terapeutskog pristupa u odnosu na stare metode rešavanja istog problema.

Na osnovu dobijenih rezultata, došli smo do sledećih zaključaka koje ćemo izneti u daljem tekstu.

1. Problematična koža i akne

Veliki broj pacijenata se javlja zbog problema sa aknama, masnom i seboroično-masnom kožom.

Različiti faktori doprinose nastanku akni:

  • Prekomerna proizvodnja sebuma u lojnim žlezdama koja može biti indukovana poremećenim hormonskim statusom, neadekvatnom ishranom, pušenjem, upotrebom određenih lekova i komedogene šminke, stresom ili nepovoljnim uslovima spoljašnje sredine
  • Hiperkeratinizacija kože ili zadebljanje spoljašnjeg sloja kože koja blokira kanal lojne žlezde i onemogućava normalno lučenje sebuma, što rezultira nastajanjem komedona
  • Bakterijska kolonizacija začepljenih folikula dlake
  • Zapaljenje

Pored topikalne terapije (topikalni retinoidi i antibiotici, benzoil peroksid, oralni antibiotici, antiandrogeni i izotretinoin) koju propisuje lekar dermatolog, koja je inicijalni terapeutski pristup, zavisno od težine kliničke slike, dopunske procedure pošpešuju uspešnost tretmana i neretko postaju osnova terapeutskog protokola.

Najbolji rezultati za tretiranje problematične kože, akni i posledičnih postinflamatornih hiperpigmentacija i ožiljaka od akni postižu se kombinovanjem sledećih procedura u cilju dobijanja savršenih rezultata:

Tretman plazmom

Tretman krvnom plazmom podrazumeva injektovanje autologog materijala – centrifugirane krvne plazme sa faktorima rasta pacijenta u cilju regeneracije tkiva i uspostavljanja normalne fiziologije unutar istog. Autologi materijal se, bez ikakvih dodataka, unosi u problematičnu regiju čime se podstiče produkcija kolagena, reguliše lučenje sebuma lojnih žlezda, poboljšava vaskularizacija, zaustavljaju zapaljenski procesi i oksidativni stres u ćelijama kože.

Sve navedene osobine terapeutski obuhvataju sve stadijume promena problematične i masne kože.

Preporučuje se tri tretmana godišnje u razmacima od 4 do 6 nedelja radi postizanja kumulativnog efekta: stvaranje novog kolagena koji ispunjava atrofične ožiljke, redukovano lučenje sebuma i sprečavanje daljeg nastajanja akni.

Odlično se kombinuje sa laserskom terapijom i Microplasma Impact tehnologijom. Superiorna kombinacija ova tri metoda se pokazala kao najbrži put do savršene kože.

Laserska terapija problematične kože

Laseri su revolucionarno otkriće u rešavanju problema koje sa sobom nosi problematična koža ali i mnoštva drugih dermatoloških indikacija. Lasersko uklanjanje akni i postinflamatornih promena je osnova terapeutskog pristupa u našoj ordinaciji. Terapijski pristup problematičnoj koži podrazumeva kombinovanu upotrebu Nd:Yag lasera i Er:Yag lasera koji zajedno deluju antibakterijski, regulišu hiperaktivnost lojnih žlezda i uklanjaju problem hiperkeratinizacije kao vodećih uzroka nastanka komedona na licu i seboroičnim regijama.

Nd:Yag laser deluje dubinski i stimulativno na sve ćelije kože u cilju obnavljanja, zaustavlja inflamatorne procese, smanjuje pore, deluje antibakterijski i stimuliše sintezu kolagena što je posebno važno za osobe sa ožiljcima koji su najteža posledica prethodno nastalih komedona.

Erbijumska frakcionisana glava lasera vrši ,,laserski piling’’ i remodelaciju površine kože uklanjajući aktivne komedogene procese na koži i hiperpigmentacije.

Minimalni preporučeni broj tretmana je 3 u razmacima od 4 do 6 nedelja. U zavisnosti od težine dermatološke kliničke slike, preporučeni broj tretmana se povećava.

Prve rezultate pacijent može videti mesec dana posle prvog tretmana jer je potrebno da se celularne promene, koje se odigravaju od trenutka laserske stimulacije, manifestuju i na makro nivou.

Udarna terapija koja dovodi do superiornih rezultata podrazumeva ubacivanje plazma terapije između laserskih procedura, dve nedelje posle prethodnog lasera.

Kao rezultat delovanja lasera dobijamo sjajnu kožu glatke teksture usled ispunjavanja ožiljaka kolagenom i ujednačene prebojenosti iste. Lojne žlezde su fiziološki aktivne a akne se više ne stvaraju.

Microplasma Pixel modul
Laserska mezoterapija

Za potrebe intenzivnog pristupa i smanjenja broja tretmana, poželjno je započeti terapiju Pixel modulom koji pravi mikroperforacije odgovarajuće dubine, snažno provocirajući regenerativni odgovor kože. Microplasma je idealan inicijalni pristup za pacijente sa starim ožiljcima od akni, ožiljcima velike dubine, mrkim hiperpigmentacijama i zapuštenim slučajevima akni. Superiorna metoda omogućava da se kroz napravljene mikroperforacije transdermalno unose odgovarajuće hemijske supstance tako da se dobija kompletan terapijski učinak.

2. Hiperpigmentacije različite etiologije

Hiperpigmentacije različitog porekla, nastale usled photoaging-a, zapaljenskih procesa, povreda, hormonskih promena ili intenzivnog izlaganja sunčevoj svetlosti dovode do neujednačenog tena sa pojedinačnim flekama ili plažama mrkih hiperpigmentacija. Sve ovo može biti prošlost uz savremeni pristup koji kombinuje više terapijskih procedura.

U zavisnosti od izraženosti i porekla nastalih promena, preporučuje se kombinovanje Microplasma tehnologije sa impactom odgovarajuće supstance i Er:Yag frakcionisanog lasera koji vrši ablaciju ili odlubljivanje pigmentisanih polja. Transdermalnim unosom hemijskih supstanci se uklanjaju pigmentne promene i redukuje prekomerna aktivnost melanocita.

3. Strije

Strije su atrofične linearne formacije na koži koje se razlikuju morfološki u svojim fazama napredovanja i samim tim treba da postoji drugačiji terapijski pristup u njihovom rešavanju . Imaju različitu etiologiju i rezultat su diskrepance između elastičnih osobina kože i sile koji dovodi do njene distenzije.

Mlade strije ili ,,crvene’’ strije su inicijalna forma strija. Striae alba ili bele strije su zrela forma strija. U oba slučaja se tretitaju kao atrofični ožiljci i predstavljaju veliki terapeutski izazov.

Savremeni pristup rešavanja ovog problema podrazumeva kombinaciju Microplasma tehnologije i laserske terapije koja kumulativno dovodi do smanjenja dubine strija i redukcije širine zahvaćenog polja na koži. Tretmani se rade na mesec dana i podrazumevaju smenjivanje ova dva metoda.

4. Antiaging procedure

U zavisnosti od fizionomije lica, genetike, starosti pacijenta i tipa kože mogu se preporučiti različite kombinacije antiaging procedura i tretmana koje mogu biti idealni individualni recept za podmlađen izgled.

Prva od promena koju zapažamo prilikom starenja jeste smanjenje kvaliteta kože usled prevage regresivnih fizioloških procesa u procesu starenja. Promene na koži u toku starenja podrazumevaju smanjenu sintezu elastina i kolagena, smanjenu hidrataciju i povećanu fragilnost krvnih sudova čiji nekada elastični zidovi postaju krti i samim tim je smanjena ishranjenost tkiva.

Idealan metod za podmlađivanje kože i usporavanja procesa starenja treba da obuhvati sve navedene regresivne procese. Željeni efekat se postiže kombinovanjem više antiaging procedura kojima se vraća mladalačka hidratacija, jedrina i elastičnost kože, zaustavljaju oksidativni procesi i stimuliše obnova krvnih sudova i svih slojeva kože.

Obnova kolagena i elastina u tkivu
Supstitucija aminokiselina

Stimulacija sinteze kolagena i elastina efikasno se može postići širokim spektrom metoda, minimalno invazivnim i neinvazivnim pristupom.

Najpogodniji neinvazivni pristup sa maksimalnom efikasnošću podrazumeva upotrebu lasera. Period oporavka je minimalan i jedan je od tretmana izbora u antiagingu kojim želimo da postignemo ujedno i efekat liftinga. Idealno se kombinuje sa tretmanom biorevitalizacije koji je minimalno invazivna procedura.

Biorevitalizacija podrazumeva injektovanje i supstituciju aminokiselina koje su prekursori novog kolagena u koži tako da u pravilnim vremenskim razmacima od dve nedelje, neizmenično sa laserom, daju idealne rezultate rejuvenacije i podizanja tonusa kože lica.

Plazma tretman, pored posebnog mesta u terapiji ožiljaka, problematične kože i akni, ovaj tretman ima primenu u podmlađivanju upravo zbog svoje osobine da deluje faktorima rasta na dediferencijaciju i obnovu svih slojeva kože.

Podstiče angiogenezu tj. stvaranje novih krvnih sudova unutar kože što omogućava bolju ishranu kože i bolji protok kiseonika i hranljivih materija kroz tkivo.

Nadoknada volumena tkiva
Vraćanje tonusa lica – ,, Trougla mladosti’’
Isticanje kontura lica

 

Gubitak hijaluronske kiseline tokom starenja i posledično smanjena koncentracija molekula vode u tkivu dovodi do ,,ispijenog ’’ izgleda lica. Jagodice gube svoju konturu i usled toga prvi znaci opuštenosti kože javljaju se u donjoj trećini lica usled gubitka masiva središnje trećine lica.

Nadoknada volumena lica može se postići uz očuvanje individualnosti i uz zadovoljavajući estetski rezultat primenom hijaluronskih filera koji imaju veliki potencijal kombinovanja sa svim minimalno invazivnim procedurama estetske medicine.

Fileri se idealno kombinuju sa mezoterapijom, botoksom, plazma metodom, mezonitima i laserima (u pravilnim vremenskim intervalima).

Isticanje kontura lica možemo postići neinvazivnim tretmanom na Accent Prime platformi – ultrazvučnim konturisanjem i radiotalasnim liftingom. Tretman je poput prijatne masaže i nema perioda oporavka što mu daje blagu prednost u odnosu na minimalno invazivne procedure. Posebna indikacija za ovaj tretman je postojanje viška masnog tkiva i opuštene kože u regiji podbratka.

Ovom metodom možemo tretirati i telo, u slučaju celulita i lokalizovanih masnih naslaga.

Navedene kombinacije koje smo izdvojili predstavljaju procedure koje udruženo daju najbolje rezultate za neke od najčešćih indikacija sa kojima se susrećemo u našoj ordinaciji.