Šta Su Strije i Kako Ih Tretirati?

Strije su jedan od najčešćih poremećaja strukture kože i predstavljaju veliki estetski problem.

Dele se na crvene i bele strije u zavisnosti od njihovog izgleda. Osnovne promene kod strija nalaze se u dermu sa posledično vidljivim promenama na površini kože.

Šta su strije  i zbog čega se najčešće javljaju?

Strije su kožna reakcija na brojne promene koje se dešavaju u našem organizmu, a najčešće se javljaju u trudnoći u 50-90% slučajeva. Ostala stanja uključuju gojaznost, mišićnu hipertrofiju, poremećaj endokrinog sistema i preterana upotreba lokalnih kortikosteroida.

Najčešća mesta gde se javljaju strije

Najčešća lokalizacija: butine, abdomen, ženske grudi i nadlaktice kod muškaraca. Ove promene su najčešće manje pigmentisane u odnosu na okolnu kožu.

U velikom broj slučajeva dolazi do promene boje strija od crvenih do sedefasto belih koje su po tipu atrofičnog ožiljka sa nepravilnim ivicama.

Prevencija i lečenje strija

Preveniranje strija može se postići odgovarajućim kremama i uljima. Nažalost, bez obzira na upornu upotrebu kožmetičkih sredstava strije se često pojavljuju. Jedini način da se one ublaže ili otklone je upotreba medicinskih dermatoloških lasera. Laserska terapija uključuje neablativne frakcionisane lasere i mikroplazma RF modul platforme Alma lasera.

Laserski tretman strija

Nd: Yag laser za sveže strije

Sveže ili crvene strije zbog povećane vaskularizacije se obično tretiraju Nd –Yag laserom koji je idealan za vaskularne promene. Prosečan broj tretmana je od 3 do 6 tretmana u razmacima od 4-6 nedelja. Preduslov za proceduru je da koža bude neosunčana tokom perioda trajanja laserskog tretmana.

Er: Yag laser za stare strije

Bele strije se uspešno rešavaju Er: Yag frakcionisanim laserom. Strije postaju ravnije i diskretno se razlikuju od ostatka kože.

Alma platforma za lečenje strija

Alma platforma je pokazala dobre rezultate u ublažavanju ili otklanjanju strija uz pomoć mikroplazma RF i IMPACT tehnologije unošenjem različitih terapijskih koktela kroz napravljene mikropore na koži. Na ovaj način se dodatno pospešuje sinteza kolagena i poboljšava se izgled strija i okolne zdrave kože.