Kada, kako i zbog čega obaviti dermatološki pregled dece?

dermatološki pregled dece: pregled kože lica

Dermatološki pregledi su važan deo brige o zdravlju vaše dece, ali mnogi roditelji nisu sigurni kada i zašto bi trebalo da ih obave. 

Ukoliko se i sami nalazite medju onima koji nisu sigurni kada je vreme da svoje dete odvedu kod dermatologa, u novom blogu koji je za vas pripremio stručni tim Dermatološke ordinacije DIVA Medical pronaći ćete detaljne informacije o tome kada je potrebno da zakažete dermatološki pregled za dete, kako pregledi dece obično izgledaju, i zasto su važni.

Pripremili smo i nekoliko korisnih bonus saveta kako da pravilno negujete dečiju kožu.

Kada i zašto je potrebno obaviti dermatološki pregled dece?

Dermatološki pregled dece moguce je, zapravo i poželjno obavti već u prvim mesecima života.

Bebina koža je izuzetno osetljiva i podložna raznim osipima, ekcemima i infekcijama. Ukoliko primetite bilo kakve promene koje traju duže od nekoliko dana, obavezno se obratite dermatologu.

dermatološki pregled dece - pregled bebe
Takodje ako vas je vaš pedijatar upozorio da je koža sklona atopiji i osetljiva, możda ne bi bilo loše da se konsultujete i sa dermatologom, prvenstveno sa nekim ko je specijalizovan za rad sa decom.

 Stručna podrška u brizi o koži vašeg deteta biċe vam potrebna u kasnijem periodu, jer kada na red dodju vrtiċ i jaslice, koža moze postati sklona raznim iritacijama i osipima, a tu su potencijalno i varičele.

Ukoliko imate dete koje je u periodu puberteta ili na njegovom pragu, sigurno znate da pubertet može doneti promene kao što su akne, masna koža i druge promene uzrokovane hormonima. U ovakvim situacijama, od izuzetne je važnosti da se obratite dermatologu, jer dermatološki pregledi mogu pomoći u upravljanju ovim promenama i sprečiti da one postanu ozbiljniji problem.

dermatološki pregled deteta - pregled tinejdžera

Kada je pregled kod dečijeg dermatologa obavezan?

Postoje i situacije kada bi obavezno trebalo da obavite dermatološki pregled deteta a neke od njih su sledeċe:

  • Ako postoje genetske predispozicije za kožne probleme, odnosno ako u porodici postoji istorija kožnih bolesti kao što su psorijaza, ekcem ili rak kože.

U ovakvim situacijama, preventivni pregledi i kontrolni pregledi dečjeg dermatologa su od suštinskog značaja.

  • Kada primetite neuobičajne ili sumnjive promene na koži.

Svaka iznenadna promena na koži, kao što su novi mladeži, promene boje ili oblika postojećih mladeža, svrbež, ili neobjašnjivi osipi, zahteva stručni pregled dermatologa, bilo da je u pitanju dete ili odrasla osoba.

Zašto su važni dermatološki pregledi dece?

U dermatološkoj ordinaciji DIVA Medical trudimo se da svim našim pacijentima pružimo ne samo vrhunsku uslugu, personalizovan pristup i posveċenu brigu o zdravlju, veċ i da ih edukujemo kako bi mogli da rade na prevenciji, kao i na očuvanju zdravlja svoje i kože svojih bližnjih.

U nastavku teksta, pokušali smo da i vama približimo i pojasnimo zašto su dermatološki pregledi važni, kako za decu, tako i za odrasle.

  • Rano otkrivanje kožnih problema može sprečiti njihovo pogoršanje i omogućiti brže i efikasnije lečenje.
  • Dermatolog može edukovati roditelje o najboljoj nezi dečije kože, kako prepoznati simptome ozbiljnijih stanja, i kada tražiti medicinsku pomoć.
  • Redovni pregledi mogu pomoći u prevenciji ozbiljnih stanja kao što su infekcije, alergijske reakcije, i u retkim slučajevima, rak kože.

Kako obično izgleda dermatološki pregled dece?

Dermatološki pregled dece ne razlikuje se puno od dermatoloskog pregleda odraslih, ali je doktor preko puta vas, poput vašeg pedijatra, specijalizovan za rad sa decom i brigu o njihovoj koži.

Dečiji dermatolog najpre uzima detaljnu anamnezu, postavljajući pitanja o zdravstvenoj istoriji vašeg deteta, trenutnim problemima sa kožom, i svim faktorima koji mogu uticati na stanje kože.

Nakon toga, sledi detaljan pregled – vizuelno i uz dermoskopa (uređaja koji omogućava detaljan pregled kože).

Na osnovu pregleda, dermatolog će postaviti dijagnozu (ukoliko postoji)  i preporučiti plan lečenja (ukoliko za njim ima potrebe). U nekim slučajevima, mogu biti potrebni dodatni testiranje, kao što biopsija ili alergijski testovi.

Nakon dermatološkog pregleda deteta, dermatolog će vam dati i detaljna uputstva o tome kako dalje da negujete kožu vašeg deteta i koje proizvode da koriste. Po potrebi, zakazuju se redovni kontrolni pregledi.

dermatološki pregled dece: pregled koże glave

Kako negovati dečiju kožu?

Kao sto smo obeċali, za kraj vam donosimo i nekoliko saveta koji ċe vam koristiti za negu kože vašeg deteta.

  • Prilikom kupanja koristite blage, sto prirodnije proizvode prilagodjene dečijoj koži. Nakon kupanja, koristite hidratantne kreme koje su takodje na bazi prirodnih sastojaka i  prilagođene dečijoj koži. 
  • Uvek koristite zaštitne kreme sa visokim faktorom  kada je vaše dete izloženo suncu, posebno u letnjem periodu. 
  • Koristite deterdžente i omekšivače bez mirisa i boja kako biste smanjili rizik od iritacije kože. Birajte prirodne tkanine kao što je pamuk za odeću.
  • Ukoliko postoje alergije, ili sumnja na njih, identifikujte i izbegavajte alergene. U težim slučajevima, dermatolog može preporučiti antihistaminike ili druge tretmane.

Zaključak

Dermatološki pregledi decije koze su izuzetno vazni za održavanje zdravlja kože vašeg deteta. U dermatološkoj ordinaciji DIVA Medical u Beogradu, naš stručni tim je posvećen pružanju najbolje moguće nege i brige, kako za decu, tako i za odrasle. 

Zakažite pregled već danas kako biste bili sigurni da je zdravlje kože vašeg deteta u dobrim rukama.