Najčešće kožne bolesti u dečijem uzrastu:

INTERTRIGO:
Reč je o zapaljenju kože u pregibima (i pelenskoj regiji kod beba) koja nastaje usled trenja, toplote, vlage i alkalne (bazne sredine). Rožasti sloj kože se razmekšava i javlja se zapaljenska reakcija: svetla crvena polja u pregibima (nabori vrata, pazušne jame, prepone) sa vlaženjem. Uvek je moguća naknadna infekcija gljivicama (Candida Albicans) ili bakterijama, na terenu ovako oštećene kože.

Savet: Posle kupanja ili tuširanja, pažljivo obrisati nabore vrata kod bebe i pregibe (pazuhi prepone), prostore između prstiju na nogama. Kremu za negu mažite u tankom sloju. Na pregibe pospite bebi puder.

ATOPSKI DERMATITIS:
To je genetski predisponiran hronični ekcem, koji se ponavlja, a bitne odlike su mu: svrab i suva koža. Brojni faktori provociraju ispoljavanje ove bolesti. Kao što su alergija, vlaga, hladnoća, emotivni stres, iritacija znojem, sapunom, vunenom i sintetičkom garderobom. Prve promene mogu da se jave već u trećem mesecu. Javljaju se na obrazima, čelu, bradi, kosmatom delu glave, u pregibima zglobova (zatkolenoj i lakatnoj jami), na vratu. Takođe i u vidu crvenih nejasno ograničenih zona koje imaju sitne mehuriće i krastice na površini.

Savet: Tuširanje bebi sapunom ili medicinskim preparatima namenjenim deci sa atopskim dermatitisom (uljane kupke), brisanje kože tapkanjem mekim frotirskim ubrusom. Posle tuširanja obavezno namažite kožu deteta medicinskom kremom ili mlekom. Oblačite deci pamučnu garderobu svetlih boja. Izbegavajte preterano utopljavanje.

STROFULUS INFANTUM:
Akutna bolest dece uzrasta od 2-7 godina koja su preosetljiva na ujed insekata (buve i komaraca), a praćena je jakim svrabom. Javlja se u toku leta i jeseni. Promene u vidu mehurića na otečenoj crvenoj osnovi najčešće su na rukama i nogama (komarac), na trupu (buve). Kod beba se neretko javljaju plikovi na dlanovima i tabanima.

MILIARIA:
Javlja se najčešće u letnjim mesecima, usled intenzivnog znojenja. Promene u vidu sitnih mehurića često oivičenih crvenim prstenom mogu biti praćene svrabom, a javljaju se u predelu lica, vrata, pazušnih jama i trupa kod male dece.

IMPETIGO CONTAGIOSA:
Površna zarazna bolest kože, česta u dečijem uzrastu, izazvana bakterijama (streptokoke i stafilokoke). Javlja se u toplim mesecima, a na mestu povrede ili ujeda insekta. Promene u vidu mehurića sa zamućenim sadržajem, predhode žuto-zelenim krasticama na crvenoj osnovi. Najčešće je na licu, kosmatom delu glave, rukama i nogama.

Savet: obavezno se javite lekaru zbog adekvatne terapije.

VERRUCAE PLANAE JUVENILES:
Kružne ravne pločice boje normalne kože ili nešto tamnije, virusnog porekla javljaju se kod dece na čelu, bradi, obrazima, nadlanicama. Za lečenje i uklanjanje ovih bradavica preporuka je da se obratite lekaru.

MOLUSCUM CONTAGIOSUM:
Lako prenosivo virusno oboljenje kože u vidu glatkih, kupolastih, prozirnih bradavica, koje kod dece najčešće zahvataju trup, lice, ruke i noge. Ove promene je neophodno ukloniti u specijalističkoj ordinaciji od strane stručnog lica.

SCABIES-ŠUGA:
Zarazna parazitarna kožna bolest praćena svrabom (intenzivnije je noću) koja je po pravilu sa porodičnim javljanjem. Promene u vidu čvorića i ogrebotina usled češanja, najčešće su između prstiju šaka, unutrašnjoj strani ručnih zglobova, laktovima, prednjim stranama pazušnih jama, oko struka, na trbuhu, na butinama, a kod dece do dve godine starosti na licu, dlanovima, tabanima.

Lako se prenosi pa se po pravilu leče svi ukućani u isto vreme.

SOLARNI ERITEM-OPEKOTINE OD SUNCA
Opekotine od Sunca u dečijem uzrastu predstavljaju najveći rizik za nastajanje malignih promena na koži u zrelim godinama.

Čuvajte svoje mališane od direktnog izlaganja Suncu, naročito u periodu od 11-16 časova. Obavezno i redovno (na svaka dva sata) i po izlasku iz bazena ili mora, mažite kožu lica i tela vašeg deteta specijalnim preparatima namenjenjim zaštiti dečije kože.

Nega beba

Ima li ičeg lepšeg od opuštene, nasmejane bebe koja veselo pljeska ručicama po vodi i mehurićima, dok je u večernjim satima kupamo i pripremamo za spavanje?

Svi uživamo u našim mališanima i trudimo se da im detinjstvo učinimo što udobnijim i lepšim. I u ovom slučaju treba biti oprezan: veliki broj dece ima osetljivu kožu, sklonu isušivanju, pa tako dug boravak u vrućoj vodi uz upotrebu raznih pena za kupanje nije preporučljiva za ovu grupu dece.

Preporuka za negu beba:

  • tuširanje toplom vodom uz primenu sindeta ili bebi sapuna koji ne isušuju kožu.
  • ukoliko insistirate na kadici trudite se da boravak u toploj vodi kratko traje.
  • u vodu dodajte bebi ulje, ili koristite kupke specijalno namenjene suvoj – atopičnoj koži.
  • posle kupanja – tuširanja obavezno namažite lice i kožu čitavog tela bebe hranljivom, emolijentnom kremom.
  • prostorije u kojima dete boravi moraju biti provetrene, adekvatno zagrejane, ne pretople. Vazduh ne sme biti preterano suv, jer takav provocira pucanje nežne dečije kože, pojavu svraba, crvenila i posledičnog češanja, što može da dovede do brojnih dermatoloških problema.

Tekst pisala dr Sunčica Živković, spec. dermatovenerolog

U našoj specijalističkoj dermatološkoj ordinaciji na Novom Beogradu, pregled Vašeg deteta možete zakazati svakog radnog dana u okviru radnog vremena pozivom na broj 011/2444676 ili slanjem email-a na našu zvaničnu e-mail adresu [email protected]

Naš tim čine stručni tim sa višegodišnjim iskustvom u okviru oblasti dečije dermatologije, na čelu sa dr Sunčica Živković, spec. dermatovenerolog.

Autor:
Dr spec. Sunčica Živković,
Specijalista dermatovenerologije

Zakažite Vaš pregled

    Pozovite 069/692-692