Hijaluronski Fileri – Siguran Način Podmlađivanja Lica

O hijaluronskim filerima 

Hijaluronski fileri spadaju u grupu dermalnih filera. Glavna komponenta hijaluronskih filera je hijaluronska kiselina, linearni polisaharid (glikozaminoglikan), koja je glavna komponenta vanćelijskog matriksa tkiva našeg organizma. Hijaluronska kiselina (HA) doprinosi hidrataciji, ćelijskoj proliferaciji i migraciji.
Njena glavna osobina je hidrofilnost, tj. snažno vezivanje molekula vode što omogućava održavanje mladalačkog tonusa i volumena tkiva. Upravo zbog svoje hidrofilnosti, tretmani filerima hijaluronske kiseline postali su prirodno i superiorno rešenje u dermatologiji i estetskoj medicini gde imaju široku primenu u procedurama neoperativnog podmlađivanja i konturisanja lica.

Hijaluronski fileri i podmlađivanje

Koža je najveći organ ljudskog tela na koji otpada 15% ukupne telesne težine, a oko 50% hijaluronske kiseline nalazi se samo u koži.
Hijaluronska kiselina i kolagen neophodni su za održavanje normalne strukture, čvrstine i elastičnosti naše kože. Kolagen ima ulogu da koži daje čvrstinu a hijaluronska kiselina hidrira i omogućava normalno odvijanje metaboličkih proces unutar kože. Odgovorna je za visokoelastična svojstva kože.
Kako starimo, u našem telu pada koncentracija hijaluronske kiseline a koža samim tim postaje suvlja i gubi mogućnost zadržavanja mladalačke vlažnosti. Kolagen i hijaluronska kiselina su elementi vezivnog tkiva koji kao armatura drže mekotkivne strukture pozicioniranim. Postepeni gubitak ova dva molekula u fiziološkom procesu starenja dovodi do razvoja vidljivih promena na na našoj koži.

 

 

Promene na koži uzrokovane starenjem:

-Redukcija potkožnog masnog tkiva i njegova redistribucija
Gubitkom potkožnog masnog tkiva u procesu starenja dolazi do konturnih promena na našem licu, pojave opuštene kože i dubokih brazdi što se posebno zapaža u donjoj trećini lica.
-Pad tonusa i atrofija mišića lica
-Tanjenje derma i gubitak kolagena
-Povećana resorpcija kostiju lica u procesu starenja koja postepeno doprinosi padu tonusa lica jer koža, potkožno masno tkiva i mišići gube vremenom svoju čvrstu potporu. Smanjenje koštanog volumena posebno je izraženo u zigomatičnoj regiji, regiji orbite i brade.
-Pojava hiperpigmentacija na koži (izraženo na fotoeksponiranim regijama)

Indikacije za injektovanje hijaluronskih filera

Regije koje se mogu tretirati hijaluronskim filerima i najpopularnije procedure:

Usne – konturisanje, podizanje uglova usana i povećanje usana

 

pre i posle hijaluron usne

 

-Korekcija podočnjaka
Nehirurško uklanjanje podočnjaka ili ,,tear trough’’ intervencija upotrebom hijaluronskih filera donosi revoluciju u rešavanju ovog estetskog problema. Fileri hijalurona zamenili su donju blefaroplastiku za koju se do pre 10 godina mislilo da je jedina solucija u rešavanju problema podočnjaka. Hijaluronski filer se aplikuje kanilom, tupom iglom, prilikom čega se pravi svega jedan ubod, što ovu tehniku čini izuzetno komfornom, bezbednom i minimalno invazivnom za pacijenta uz izbegavanje nastanka hematoma na mestu

aplikacije.

Hijaluronski fileri vraćaju volumen na mestu atrofije masnog jastučeta podočnjaka i predstavljaju idealno rešenje uz minimalni rizik jer je hijaluronska kiselina prirodna komponenta našeg organizma.

korekcija podocnjaka hijaluronom

 

-Jagodice – nadoknada volumena u središnjem masivu i podizanje tonusa celog lica

-Oblikovanje brade
Prema najnovijoj tehnici aplikovanja hijaluronskih filera po MD kodovima, brada je izdeljena na regije i u zavisnosti od potrebe filer se sa sigurnošću može injektovati radi konturisanja, voluminizacije i postizanja usklađenog izgleda lica pacijenta.
Brada ima veliku ulogu u izgledu lica iz profila kao i nos i jedna je od ključnih tačaka koja utiče na proporcionalan izgled lica. Prilikom planiranja aplikovanja filera posmatramo labiomentalni prelaz (između donje usne i brade) kao i razmak između linije brade i vrata, njihov odnos i veličinu. Cilj je da se ovom intervencijom oblikovanja brade postignu idealni odnosi sa ostalim regijama (usne, nos i čelo) i postigne harmonizacija celog lica pacijenta.

-Volite Juvederm filer za poboljšanje kvaliteta kože lica, šaka, vrata i dekoltea

„Volite“ je filer nastao u cilju da se pored očuvanja volumena kože i usporavanja procesa starenja postigne i poboljšanje njene strukture i kvaliteta.
Jedinstven dizajn ovog filera podrazumeva čvrstu povezanost lanaca hijaluronske kiseline što ga čini otpornijim na dejstvo slobodnih radikala u odnosu na ostale materijale.

-8 point lifting lica
Lifting lica u 8 tačaka podrazumeva primenu filera hijaluronskih filera po MD kodovima u različitim regijama lica u cilju postizanja podmlađenog izgleda. Minimalna količina hijaluronskog filera za ovu proceduru je 4 ml. Tačke za injektovanje se razlikuju kod muškaraca i žena.

-Oblikovanje donje vilice
Jawline korekcija hijaluronskim filerima može se vršiti različitim tehnikama (igla ili kanila). Upotebom kanile, tupe igle, znatno se redukuje mogućnost nastanka modrica, na šta treba obratiti pažnju ukoliko pacijent u anamnezi navede ovakvu sklonost.

 

oblikovanje donje vilice hijaluronom

 

-Nedostatak volumena u temporalnoj (slepoočnoj) regiji

-Nazolabijalne bore
Mimične bore zbog kojih se pacijenti u praksi najčešće javljaju i koje im najviše smetaju zovu se nazolabijalne bore. Mogu biti dinamičke, usled učetalog smejanja, ali su najčešće statičke prirode usled pada tonusa lica. Na licu se nalaze smeštene u regiji nosnih krilaca spuštajući se nadole i koso do uglova usana. Predstavljaju prvi znak pada tonusa i jedrine lica i mogu se rešavati na više načina.

Hijaluronskim filerima moguće je ispuniti bore direktno, što u zavisnosti od fizionomije lica može dati zadovoljavajući rezultat, ali pravo rešenje kojim se može delovati na sam uzrok nastanka pada tonusa lica u srednjoj trećini lica jeste jačanje same potpore srednjeg masiva lica. Željeni efekat, trajnog karaktera, se postiže konturisanjem jagodica koje su odgovorne za održavanje mladalačkog trougla lica i tonusa kože lica čime se sprečava ponovni nastanak nazolabijalnih bora.

korekcija bora oko usana hijaluronskim filerima

-Bore oko usana
Bore iznad usana ili kružno raspoređene oko cirkumferencije usana su nastale kao rezultat pojačane mimike ali u najvećem broju slučajeva su prisutne kod pušača. Prilikom konzumacije cigareta, usne aktivno učestvuju u inhalaciji dima, kao i okolni mišići, tako da je sama mimika prenaglašena a samim tim bore se javljaju u većem broju u ovoj regiji.
Hijaluron odgovarajuće gustine koji se pravilno difuzno raspoređuje čime se osigurava željeni efekat uz minimalnu traumatizaciju tkiva i izbegavanje izgleda ’’prepunjenosti’’.

-Mentolabijalni sulkus ili marionetske bore (od uglova usana do brade)
Bore koje se spuštaju preko brade od uglova usana i daju tužan, negativan i umoran izraz lica zovu se marionetske bore. Javljaju se najčešće usled statičkih poremećaja tokom starenja, opuštanja kože i pada tonusa lica ali mogu nastati kao rezultat pojačane mimike, učestalog pravljenja grimasa, svesno ili nesvesno. Popunjavanje marionetskih bora hijaluronskim filerom je najbolji metod za njihovo uklanjanje što se može postići različitim tehnikama aplikovanja.

Kombinovanim tretiranjem više regija hijaluronskim filerima možemo podmladiti celokupno lice za 10-15 godina.

Harmonizacija lica MD kodovima
Proces starenja lica je veoma kompleksan i podrazumeva brojne morfološke promene na licu koje treba tretirati sveobuhvatnim pristupom kako bi se postigao zadovoljavajući efekat podmlađivanja i postigao prirodan izgled. Do pre par godina bilo je nemoguće postići ovaj učinak u praksi do pojave MD kodova.

 

MD kodovi predstavljaju tačke na licu čijim se tretmanom postiže maksimalan efekat podmlađivanja filerima. Na licu postoji ukupno ovih 75 tačaka tj. MD kodova. To su kritična mesta na licu gde se u procesu starenja dešavaju najveće promene. Proces starenja je individualan i ne tretiramo kod svakog pacijenta svih 75 kodova kako bi smo postigli efekat podmlađivanja. Ključni princip je pravilna selekcija kodova prilagođena svakom pacijentu ponaosob.

Da li je injektovanje hijaluronskih filera bezbedna procedura?

Što se tiče potencijalnih rizika povezanih sa osobinama filera, sama hijaluronska kiselina je prirodnog porekla ali treba koristiti registrovane filere maksimalne prečišćenosti i obavezno se na konsultacijama detaljno informisati kod Vašeg lekara. U Diva laser centru koristimo najkvalitetnije Juvederm filere koji su Alerganov proizvod i zastupljeni su u najelitnijim svetskim dermatološkim ordinacijama.
Juvéderm® VOLBELLA je filer najmanje gustine koji se koristi za korekciju podočnjaka, diskretno osvežavanje usana i korigovanje pušačkih bora.
Juvéderm® VOLIFT je filer srednje gustine koji je idealan za korekciju nazolabijalnih i marionetskih bora i konturisanje i povećanje usana.
Juvéderm® VOLUMA namenjena je za nadoknadu volumena lica i aplikuje se u regiji jagodica, brade i donje vilice. Ima najveću gustinu i najveću postojanost.
Proceduru aplikovanja filera izvode isključivo lekari koji su prošli sertifikovanu obuku od Alerganovih trenera.
Period oporavka je kratak i pacijent se ubrzo može vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.
Nakon povlačenja otoka potrebno je 2-3 nedelje da se filer inkorporira u okolno tkivo. Tada se može videti definitivna forma i željeni efekat.
Trajnost hijaluronskih filera zavisi od njihove vrste, u proseku od 1-2 godine.
U Diva laser centru svaki pacijent dobija serijski broj otvorenog filera kao dokaz o aplikaciji Juvederm hijaluranskog filera.

Da li postoji period oporavka nakon intervencije hijaluronskim filerima?

Injektovanje filera hijaluronske kiseline spada u minimalno invazivne procedure nakon kojih nema perioda oporavka. Minimalno invazivne procedure podrazumevaju upotrebu kanile ili odgovarajuće tanke igle (zavisno od regije gde se izvodi procedura). Ovim postupkom se postiže precizna korekcija ili augmentacija ciljane regije uz izbegavanje suvišne traumatizacije tkiva, rizika i dužeg perioda oporavka koji sa sobom nose operativni zahvati. Procedura se izvodi u kratkom vremenskom periodu bez uvođenja u opštu anesteziju, pacijent može odmah da se vrati svakodnevnim aktivnostima.

Koliko traje efekat hijaluronskih filera?

S obzirom na to da u Laser Centru Diva radimo sa ubedljivo najkvalitetnijim materijalom na tržištu efekat je zagarantovan i traje od 12-18 meseci. Nakon ovog perioda hijaluronska kiselina počinje da se resorbuje i proceduru je potrebno ponoviti.
Hijaluronska kiselina je prirodna komponenta našeg organizma, ona je fleksibilan i razgradiv biomaterijal. Ne treba mešati filere hijalurona i sintetskih trajnih materijala – silikon i biopolimer. Juvederm fileri imaju posebnu VYCROSS tehnologiju raspoređivanja u tkivu uz izbegavanje stvaranja ,,grudvica“ što omogućava postizanje prirodnog izgleda nakon same procedure. Potrebno je 7 dana da se filer namestiu tkivu što kao rezultat ima naglašene prirodne konture lica i blistav izgled kože pacijenta.

Da li je procedura bolna?

Juvéderm® fileri sadrže lokalni anestetik Lidokain koji omogućava bezbolno aplikovanje filera (pored same lokalne anestezije na regiji gde je planirana aplikacija).

Koji su rizici od neželjenih efekata aplikacije hijaluronskih filera?

Napretkom medicine, pojava neželjenih efekata u procesu aplikacije filera svedena je na minimum.
Danas, kombinacijom pravih hijaluronskih filera i pravilne tehnike aplikacije, uz iskusnog lekara i sa minimalnim rizikom može se postići mnogo – od poboljšanja kvaliteta kože (Volite Juvederm filer) do povećanja volumena usana (Volift Juvederm filer), jagodica (Voluma Juvederm filer), korekcije podočnjaka, podmlađivanje šaka, vrata i dekoltea.
Igle koje se koriste su izuzetno tanke i prave minimalnu traumu kože, što sam proces unošenja filera čini manje neprijatnim.
Možete se odlučiti za tehniku koja podrazumeva unošenje filera kanilom koja svodi rizik od modrica i otoka na minimum. Omogućava ravnomerno raspoređivanje filera bez traumatizacije okolnog tkiva.