Lasersko lečenje akni i uklanjanje ožiljaka od akni

Šta su akne, kako nastaju? 

Do pojave akni dovodi zapušenje izvodnog kanala pilosebacealne jedinice (folikul dlake i sebacealna žlezda) adherentnim i zadebljalim rožastim slojem ćelija koji ometa normalno lučenje sebuma (retenciona folikularna hiperkeratoza). Lečenje akni zahteva detaljnu posvećenost i stručnost. Acne vulgaris su često, androgen-zavisno oboljenje koje se karakteriše komedonima i papulo-pustulama.
Akne se pojavljuju uglavnom na seboroičnim regionima – lice, grudi i leđa(interskapularni predeo i ramena).

Etiologija akni je multifaktorijalna:

 • Hiperfunkcija sebacealnih žlezda usled pojačanog odgovora istih na normalne vrednosti androgenih hormona
 • Propionibacterium acnes prisutan u velikom broju u folikulu kože (član rezidentne flore normalne kože) stvara hemotaksični faktor aktivirajući zapaljenski proces u koži
 • Androgeni genetski predisponiranih osoba izazivaju seboreju i retencionu folikularnu hiperkeratozu
 • Stres, koji pokreće povećano lučenje hormona nadbubrežnih žlezda
 • Nagomilavanje izumrlih ćelija površinskih slojeva kože
 • Nekoliko hormona dovedeno je u vezu sa aknama: testosteron, dihidrotestosteron (DHT) i dihidroepiandrosteron sulfat (DHEAS), kao i insulinu sličan faktor rasta 1 (IGF-I)
 • Bilo koji preparati, lekovi koji sadrže halogene elemente (jodidi, hloridi, bromidi), litijum, barbiturate ili androgene (acne medicamentosa)
 • Izlaganje kože visokim koncentracijama hlora može izazvati hronične akne i tzv. hlorakne.

Suženje lojnih kanala i preterano ljuštenje ćelija u površinskim slojevima kože, taloženje keratinocita unutar folikula dlake (“hiperkeratinizacija”) i nagomilavanje sebuma dovodi do širenja pilosebacealne jedinice i nastanka mikrokomedona. Ukoliko se komedon pod pritiskom otvori na površini kože nastaje ,,otvoreni komedon”.

,,Zatvoreni komedon” se ne prazni, za razliku od ,,otvorenog”, progresivno se uvećava i tada se P.acnes umnožava unutar njega. P.acnes stvara enzime koji dovode do povećane propustljivosti zida folikula za citotaksine koji privlače neutrofile. Ovako započinje zapaljenski proces unutar kože.
Zapaljenske lezije (papule i pustule) nastaju samo kod ,,zatvorenih komedona”. Ako iz ovih promena nastaju cistični noduli govori se o acne nodulo-cystica.

Prema stepenu ozbiljnosti problema, akne se dele na:

 • blage slučajeve akni (akne comedonica)
 • umerene slučajeve akni (akne papulopustulosa)
 • težak oblik akni (akne conglobata)

Kako izgledaju papule, pustule, nodule i ciste?

Papula je eflorescencija iznad nivoa kože koja ne sadrži gnoj.
Pustula je zatvoreni komedon ili gnojnica koja je upaljena i sadrži gnoj.
Noduli su tvrde lezije nastale od akni koje se nalaze duboko u koži. Često se javljaju na većim površinama kao što su leđa ili ramena.
Ciste nastaju od inflamatornih lezija, fluktuantne su i ispunjene gnojem. Nalaze se duboko u koži.

Šta su ožiljci od akni?

Ožiljici od akni su polja fibroznog tkiva na koži – odnosno delovi kože na kojima je normalno tkivo zamenjeno ožiljnim.

Šta dovodi do ožiljaka od akni? Ožiljci od akni nastaju kao posledica inflamatornog procesa na koži. U toku inflamatornog (zapaljenskog) procesa tkivo se oštećuje, a kao odgovor na to, koža započinje proces koji se naziva fibroza. Fibroza vodi u promenu teksture kože koja postaje na nekim delovima tanja (atrofija) ili deblja (hipertrofija) od okolne kože.

Koje vrste ožiljka od akni postoje?

 • Ice peak ožiljci – veoma česta vrsta ožiljaka. Ožiljci su malog dijametra, a prostiru se u dubinu. Površina kože izgleda kao da je probijena šilom za led, pa otuda i naziv ožiljaka. Mogu biti i većih dimenzija, a nekada mogu ličiti na proširene pore.
 • Boxcar ožiljici – udubljenja ovalnog ili okruglog oblika. Mnogo su širi od prethodne vrste ožiljaka. Najčešće se javljaju na regiji obraza.
 • Rolling ožiljci – ožiljci koji imaju izgled talasa. Najčešće su široki i plitki.
 • Hipertrofični ožiljci – nalaze se iznad nivoa okolne kože i čvršće su konzistencije. Često se javljaju na leđima ili grudima ali se nekada mogu javiti i na licu, vratu, a veličina im se obično smanjuje tokom vremena.

Kako izgleda lečenje akni i uklanjanje ožiljaka od akni u Diva Laser Centru?

Frakcionisani laser najnovije generacije je najefikasnije sredstvo za tretiranje svih vrsta ožiljaka. Lečenje akni i uklanjanje ožiljaka od akni zahteva detaljan pristup i analizu od strane stručnih doktora. Laser deluje tako što u koži stvara hiljade sitnih peforacija. Neoštećene ćelije sa površine kože migriraju u oštećeno područje i zaceljuju ga- stimuliše se sinteza kolagena koji popunjava ožiljke i popravlja teksturu kože.

lecenje akni i uklanjanje oziljaka

 

Dalje remodelovanje kolagena se nastavlja u narednih 3-6 meseci, a broj tretmana koje je potrebno uraditi laserom zavisi od izgleda i broja ožiljaka. Najčešće je proceduru potrebno ponoviti od 3-5 puta.

Medikamentozno lečenje akni

Koji lekovi protiv akni kao opcija postoje?

 • Benzoil peroksid , lokalni antibiotici i azelaična kiselina (inflamovane akne)
 • Topikalni retinoidi (neinflamovane akne)
 • Oralni antibiotici
 • Kombinovana oralna kontraceptivna pilula
 • Izotretinoin
 • Topikalni antibiotici
 • Retinoidi za lokalnu primenu

Osnovno im je svojstvo da normalizuju životni ciklus folikula dlake. Ovime se sprečava hiperkeratinizacija, koja može dovesti do blokade pilosebacealne jedinice. Retinol, oblik vitamina A, ima sličan, ali blaži učinak.

Oralni retinoidi

Oralni retinoidi smanjuju lučenje loja iz sebacealnih žlezda. To se može postići svakodnevnim unosom derivata vitamina A, poput izotretionina ( Akutan, Sotret) tokom 4-6 meseci. Izotretionin se pokazao vrlo učinkovitim u lečenju teških slučajeva akni smanjujući ih ili ih potpuno uklanjajući kod više od 80% pacijenata. Lek ima daleko dugotrajniji učinak od antibiotika i leči akne u potpunosti. Lečenje zahteva nadzor dermatologa zato što ga prate potencijalne neželjene propratne pojave. Kod 25% pacijenata može doći do recidiva nakon prvog perioda lečenja. Najpoznatije nuspojave su suva koža i povremena kvarenja iz nosa. Oralni retinoidi često stvaraju početnu upalu akni tokom prvog meseca koja može biti teška. Redovne laboratorijske analize krvi su deo zvaničnih preporuka tokom upotrebe ovih lekova u velikom broju zemalja.

Pored topikalne i oralne terapije koju prepisuje lekar dermatolog, koja je inicijalni terapijski pristup, zavisno od težine kliničke slike, dopunske procedure pošpešuju uspešnost tretmana i neretko postaju deo terapijskog protokola.

Najbolji rezultati za tretiranje problematične kože, akni i postinflamatornih hiperpigmentacija i ožiljaka od akni postižu se kombinovanjem sledećih procedura u cilju dobijanja savršenih rezultata:

Laseri

Uloga lasera u lečenju problematične kože:

 • Smanjenje aktivnosti hiperaktivnih sebacealnih žlezda odgovornih za stvaranje zapaljenskih procesa na koži
 • Uklanjanje hiperkeratinizovanog sloja kože oko izvodnog kanala sebacealne žlezde
 • Uklanjanje ožiljaka ablativnom ili neablativnom metodom uz restrukturisanje površine kože
 • Hiperstimulacija fibroblasta i pojačano stvaranje kolagena kod atrofičnih ožiljaka nastalih rezidualno
 • Uklanjanje postinflamatornih hiperpigmentacija

lasersko lecenje akni

Laseri su revolucionarno otkriće u rešavanju problema koje sa sobom nosi problematična koža ali i mnoštvo drugih dermatoloških indikacija. Lasersko uklanjanje radi lečenja akni i postinflamatornih promena je osnova terapijskog pristupa u našoj ordinaciji.

Terapijski pristup problematičnoj koži podrazumeva kombinovanu upotrebu Nd:Yag lasera i Er:Yag lasera koji zajedno deluju:

 • antibakterijski
 • sprečavaju hiperaktivnost lojnih žlezda
 • onemogućavaju hiperkeratinizaciju izvodnog kanala pilosebacealne jedinice

Svojim dejstvom obuhvataju vodeće uzroke nastanka komedona na licu i seboroičnim regijama.

Nd:Yag laser deluje dubinski i stimulativno na sve ćelije kože u cilju obnavljanja, zaustavlja inflamatorne procese, smanjuje pore, deluje antibakterijski i stimuliše sintezu kolagena što je posebno važno za osobe sa ožiljcima koji su najteža posledica prethodno nastalih komedona.

Erbijumska frakcionisana glava lasera vrši ,,laserski piling’’ i remodelaciju površine kože uklanjajući aktivne zapaljenske procese na koži i hiperpigmentacije.

Minimalni preporučeni broj tretmana je 3 u razmacima od 4 do 6 nedelja. U zavisnosti od težine dermatološke kliničke slike, preporučeni broj tretmana se povećava.

Prve rezultate pacijent može videti mesec dana posle prvog tretmana jer je potrebno da se celularne promene, koje se razvijaju od trenutka laserske stimulacije, manifestuju i na makro nivou.

Udarna terapija koja dovodi do superiornih rezultata podrazumeva ubacivanje plazma terapije između laserskih procedura, dve nedelje posle prethodnog lasera.

Kao rezultat delovanja lasera dobijamo sjajnu kožu glatke teksture usled ispunjavanja ožiljaka kolagenom i ujednačene prebojenosti iste. Lojne žlezde su fiziološki aktivne a akne se više ne stvaraju.

Microplasma Pixel modul

Laserska mezoterapija

Za potrebe intenzivnog pristupa i smanjenja broja tretmana, poželjno je započeti terapiju Pixel modulom koji pravi mikroperforacije odgovarajuće dubine, snažno provocirajući regenerativni odgovor kože. Microplasma je idealan inicijalni pristup za pacijente sa starim ožiljcima od akni, ožiljcima velike dubine, mrkim hiperpigmentacijama i zapuštenim slučajevima akni. Superiorna metoda omogućava da se kroz napravljene mikroperforacije transdermalno unose odgovarajuće hemijske supstance tako da je obezbeđen maksimalan terapijski učinak.

Tretman krvnom plazmom (PRP)

Tretman krvnom plazmom podrazumeva injektovanje autologog materijala – centrifugirane krvne plazme sa faktorima rasta pacijenta u cilju regeneracije tkiva i uspostavljanja normalne fiziologije unutar istog. Autologi materijal se, bez ikakvih dodataka, unosi u problematičnu regiju čime se stimuliše produkcija kolagena, reguliše lučenje sebuma lojnih žlezda, poboljšava vaskularizacija, zaustavljaju zapaljenski procesi i oksidativni stres u ćelijama kože.

Navedene osobine terapijski obuhvataju sve stadijume promena problematične i masne kože.

Preporučuje se tri tretmana godišnje u razmacima od 4 do 6 nedelja radi postizanja kumulativnog efekta: stvaranje novog kolagena koji ispunjava atrofične ožiljke, redukovano lučenje sebuma i sprečavanje daljeg nastajanja akni.

Odlično se kombinuje sa laserskom terapijom i Microplasma Impact tehnologijom. Superiorna kombinacija ova tri metoda se pokazala kao najbrži put do savršene kože.