Nega kože u letnjem periodu

Kao što ne nosimo zimsku garderobu u letnjim mesecima, tako isto, u susret letu, pravimo određene promene u svakodnevnoj nezi naše kože prilagođavajući se uslovima ovog godišnjeg doba.

Leto je period godine koji, kao i zima, zahteva adaptaciju naše kože na ekstremne uslove. Kontinuitet u negovanju kože lica i tela je preduslov za očuvanje mladosti i svežine našeg izgleda jer je koža ono što prvo zapažamo na telu sagovornika. Koža odaje naše navike, godine i emocije. Letnje visoke temperature, povećana vlažnost i UV zračenje nagoveštavaju da treba napraviti izmene u pojedinim segmentima svakodnevnih rituala koje obavljamo u cilju čišćenja, ishrane i hidratacije kože uz posebno naglašavanje njene zaštite.

Ekstremne okolnosti spoljašnje sredine dovode do isticanja mana naše kože koje se ne bi ispoljile u umerenim uslovima. Toplota utiče na pojačanu aktivnost sebacealnih žlezda i stvaranje inflamatornih procesa kod masne kože, a kod suve kože podstiče pojavu ekcema i iritacije.

devojka sa sesirom na plazi

Saveti za negu kože lica i tela tokom leta

Rizici koje nosi letnji period:

 • pojačano isušivanje kože
 • fotooštećenja u vidu hiperpigmentacija od UV zračenja
 • photoaging tj. ubrzanje oksidativnih procesa u koži koji uzrokuju starenje
 • pojava mutacija, njihova akumulacija u koži i pojava neoplastičnih procesa
 • reaktivacija ekcema za vreme letnjeg perioda
 • pogoršanje rosacee

različiti kozmetički proizvodi

Čišćenje i eksfolijacija

Prilikom čišćenja lica treba izbegavati sredstva na uljanoj bazi koja bi dalje izazvala začepljenje pora i pojačano lučenje sebuma. U toku letnjeg perioda preporučuje se upotreba sredstava za umivanje koja imaju penastu formulaciju.

Alfa hidroksi kiseline (AHA) koje se nalaze u sredstvima za umivanje otvaraju zapušene pore i uklanjaju površne masnoće tako da osobe sa masnom i mešovitom kožom treba da koriste ove formule više puta u toku dana. Treba intenzivirati eksfolijaciju kože kako bi otvori sebacealnih žlezda bili slobodno aktivni i omogućili zaštitu stratuma corneuma (najpovršnijeg sloja epiderma) stvaranjem normalnog lipidnog sloja koji štiti kožu od isušivanja.

Leto je svakako period kada se pojačano znojimo i tuširamo više puta dnevno. Ako se pitate kako očistiti lice a da pritom sprečite preterano isušivanje kože, zapatite da je poželjno izbegavati tuširanje toplom vodom i skratiti vreme tuširanja na 5-10 minuta.

Ishrana kože i zaštita tokom leta

Kreme koje koristimo u letnjem periodu treba da budu ,,lakše’’ formulacije u odnosu na one koje koristimo u zimskom periodu. Visoke temperature dovode do pojačanog znojenja što može nekoga navesti na pomisao da bi krema na licu dodatno pojačala ovu normalnu reakciju organizma na toplotu. Kreme su neophodne u nezi kože leti, a ti tokom cele godine, zbog stabilizatorne uloge i sprečavanja isušivanja kože i njene dehidratacije. Posle čišćenja lica neophodno je naneti dnevnu kremu u tankom sloju. Pored stabilizacije epidermalne barijere, kreme štite kožu od polutanata i hemikalija sa kojima naša koža svakodnevno dolazi u kontakt.

Pre dnevne kreme poželjno je nanositi serum koji odgovara tipu kože. U toku letnjeg perioda preporučuju se oni izolovani iz citrusa, na bazi vitamina C sa antioksidativnim svojstvima, koji redukuju pojavu hiperpigmentacija i pospešuje produkciju kolagena. Prilikom nanošenja seruma posebnu pažnju zahteva regija oko očiju zbog svoje delikatnosti, kao regija u kojoj se javljaju prvi znaci starenja.

Zaštitni faktor

Da bi naša koža ostala zdrava i mlada, neophodna je svakodnevna upotreba zaštitnog faktora SPF 30-50. Časovi u kojima treba izbegavati izlaganje sunčevom zračenju su od 11h do 17h, jer je tada UV zračenje najintenzivnije i ima poguban uticaj na zdravlje naše kože. Prilikom nanošenja faktora nemojte zaboraviti na vrat, dekolte i šake koji su kao i lice izloženi ultravioletnim zracima.

Pored faktora, neophodno je nošenje odeće bele boje koja reflektuje svetlost, nošenje naočara za sunce i šešire širokoh oboda.

Upotreba šminke u letnjim mesecima treba da bude redukovana ili svedena na minimum. Ukoliko imate nepravilnosti na licu po tipu hiperpigmentacija poželjno je koristiti zaštitne faktore koji su tonirani.

Hidratacija

Imperativ negovane kože je hidratacija, na šta posebno treba obratiti pažnju u letnjim mesecima kada zbog visoke temperature i pojačanog znojenja gubimo veliku količinu tečnosti iz organizma. Optimalan unos tečnosti podrazumeva 2l tečnosti dnevno.

Dermatološki pregled je OBAVEZNO obaviti dve puta godišnje, pre letnje sezone i nakon letnjih meseci da bi se ustanovio nastanak eventualnih promena.

Minimalno invazivne procedure u ordinaciji Diva kojima možemo pripremiti našu kožu za leto su:

 • Mezoterapija kojim revitalizujemo našu kožu vitaminskim koktelima i hijaluronskom kiselinom, te ona postaje blistava i tonirana, otpornija na fotooštećenja i toplotu
 • Tretman plazmom za regeneraciju svih slojeva kože i njeno podmlađivanje
 • Biorevitalizacija za jačanje kolagenih vlakana i povratak mladalačkog izgleda
 • Cellular matrix tretman sa faktorima rasta i hijaluronskom kiselinom za lifting, podmlađivanje i dubinsku hidrataciju lica, vrata i dekoltea
 • Nehirurški lifting kože lica, vrata, dekoltea i šaka za zatezanje kože lica, vrata i dekoltea za produkciju novih kolagenih vlakana i zatezanje navedenih regija