Kako najbrže smršati a da ne ugrozite svoje zdravlje

Posle praznične sezone, u kojoj smo se prepustili čarima novogodišnje trpeze, vreme je da se vratimo zdravom režimu ishrane i krenemo u osvajanje naše idealne figure.  Odgovaramo na pitanje “Kako najbrže smršati a da ne ugrozite svoje zdravlje?”.

Zdravo mršavljenje, pored uravnotežene i izbalansirane ishrane podrazumeva i umerenu fizičku aktivnost, optimalnu količinu sna i adekvatnu hidrataciju. 

Kontrola apetita

Kontrolni centar mehanizama gladi i sitosti se nalazi u mozgu koji na osnovu informacija iz gastrointestinalnog trakta registruje da li je organizam snabdeven odgovarajućom količinom energije za normalno funkcionisanje svih sistema organizma u uslovima u kojima se nalazi. U regulaciji kontrole sitosti i gladi važnu ulogu imaju hormoni sitosti i gladi – leptin i grelin. 

Hormoni sitosti se luče tokom obroka i nakon uzimanja hrane. Oni opuštaju organizam  i doprinose osećaju sitosti. Posebnu grupu čine signali koji obaveštavaju mozak o rezervama energije tj. uskladištenoj masnoći u telu. Prenosioci ovih informacija su insulin (pankreas) i leptin (hormon masnog tkiva).

Leptin (anoreksogeni hormon) je hormon koji učestvuje u regulaciji telesne mase, metabolizma i reproduktivnih funkcija. Proizvode ga adipociti – ćelije masnog tkiva. Odgovoran je za dugotrajnu inhibiciju uzimanja hrane za razliku od brzog delovanja holecistokinina i sporijeg PPY3-36. Porast nivoa leptina daje informaciju da je organizam sit i apetit se tada smanjuje. Nedostatak leptina u organizmu dovodi do povećane želje za unosom hrane i dolazi do debljanja.

Grelin je hormon gladi koji luči ćelije želuca i deluje suprotno leptinu. Nivo grelina u krvotoku raste nekoliko sati pre svakog obroka a vrhunac dostiže neposredno pre uzimanja hrane. 

Kako sprečiti prejedanje?

Jedan od načina da se količina unete hrane svede na optimalan nivo jeste da pratimo sebe i sopstveni osećaj sitosti tokom obroka:

Da li jedemo zato što smo zaista gladni ili smo pod stresom pa nam hrana služi u tom momentu kao safety net?

Da li nam u regulaciji kontrole sitosti i gladi važnu ulogu imaju hormoni sitosti i gladi – grelin i leptin? Da li uz gledanje TV-a obavezno uz sebe imamo kesicu grickalica?

Pre svakog obroka treba napraviti pauzu i razmisliti da li nas na jelo navodi prava ili psihološka glad?

Dijagram

Saveti za zdravo i brzo mršavljenje

San

San utiče kao regulator telesne težine i metabolizma. Veza između malo sna i povećanog BMI je dokazana u brojnim istraživanjima. San koji traje manje od 8h dovodi do pojačanog lučenja grelina (hormona gladi) i nedostatkom leptina (hormona sitosti). Navedene promene u organizmu koje su rezultat deprivacije sna dovode do gojaznosti i nekontrolisanog porasta apetita.

Hrana bogata vlaknima

Hrana bogata vlaknima utiče na duže zadržavanja hrane u gastrointestinalnom traktu i produženog osećaja sitosti. 

Voće i povrće

Postoje dva tipa vlakana od kojih svaki ima određene prednosti:

  • Rastvorljiva vlakna se sastoje od ugljenih hidrata i rastvaraju se u vodi. Primeri namirnica koje sadrže rastvorljiva vlakna su voće, ovas, ječam i leguminoze (grašak i boranija).
  • Nerastvorljiva vlakna su poreklom iz ćelija biljnog zida i ne rastvaraju se u vodi. Primeri su žito, raž i druge žitarice. 

Prednosti ishrane bogate vlaknima

Vlakna (pektin, dekstrin iz žitarica i ovsenih proizvoda) mogu da redukuju rizik od bolesti koronarnih arterija i moždanog udara za 50 procenata (u poređenju sa ishranom siromašnom vlaknima).

Rastvorljiva vlakna takođe mogu da redukuju i rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Kod osoba obolelih od dijabetesa (tipa 1 i 2), rastvorljiva vlakna mogu da pomognu u kontroli nivoa šećera u krvi.

Koliko mi je vlakana potrebno?

Preporučena količina vlakana je 25 grama (za žene) do 30 grama (za muškarce) dnevno.

JAJA

Jaja spadaju u namirnice bogate proteinima tako da mogu biti odličan doručak koji održava dugo osećaj sitosti i sprečava nepotrebno prejedanje u toku dana. Jedno jaje ima samo 75 kalorija – 7 grama kvalitetnih proteina, 5 grama masti i 1,6 grama zasićenih masti, zajedno sa gvožđem, vitaminima, mineralima i karotenoidima.

Jaje poseduje moćne hranljive sastojake poput luteina i zeaksantina. Ovi karotenoidi mogu smanjiti rizik od degeneracije makule povezane sa godinama, koja je vodeći uzrok slepila kod starijih odraslih osoba. Razvoj i pamćenje mogu biti poboljšani sadržajem holina u jajima.

BANANE

Voće niske kalorijske vrednosti sa visokim procentom vlakana. Banane su odlična alternativa slatkišima i pružaju osećaj sitosti koji traje tokom dana.

Kako najbrže smršati - ishrana

JOGURT

Odličan dodatak dijetama, idealni izvor proteina i neizostavni deo zdravog doručka. 

GREJPFRUT

Voće koje je povezano sa gubitkom telesne težine zbog visokog sadržaja vlakana, vode i niske kalorijske vrednosti.

KAFA

Pomaže sagorevanje masnih naslaga i ubrzava metabolizam kao i zeleni čaj.

HIDRATACIJA

2l je optimalan dnevni unos.

Kako se osloboditi lokalizovanih masnih naslaga na najbrži način?

Alma Accent Prime je najsavremeniji medicinski uređaj na svetu odobren od strane FDA za uklanjenje masnih naslaga, zatezanje kože, lečenje celulita, uklanjanje strija. Ova platforma omogućuje bezbedan tretman preoblikovanja pojedinih problematičnih delova tela. Rezultati posle ove terapije su dugotrajni jer smanjuju broj masnih ćelija u regiji koja se tretira. 

Jedinstvena platforma kombinuje SELEKTIVNI ULTRAZVUK I UNIPOLARNU RADIOFREKVENCU.

Selektivni UZ je kombinacija hladnog i toplog ultrazvuka. Hladni ultrazvučni talasi selektivno deluju na ćelije masti dok okolno tkivo ostaje netaknuto. Vibracije talasa utiču na membrane što dovodi do postepenog razbijanja i oslobađanja skladištene masti. Oštećene ćelije masti se zatim odlažu iz tela kroz limfne sisteme. Accent Prime takođe obezbeđuje i toplu UZ tehnologiju koja stvara kompresivne UZ talase koji podstiču visok nivo kavitacije. Lekari mogu izabrati da rade hladnim ili toplim UZ režimima, ili kombinacijom oba da bi se ostvarili maksimalni rezultati. 

Radiofrekvenca (RF) je zadužena za zatezanje kože. Unipolarna tehnologija koju koristi Accent Prime je jedinstvena i zasniva se na prenosu visoke energije dirktno na tkivo čime se izaziva rotacija molekula vode. Na ovaj način dolazi do trenja koje stvara snažnu i delotvornu toplotu. Unipolarna tehnologija omogućava zagrevanje tkiva na različitim dubinama. Lekar može da kontroliše koju će dubinu zagrevati u zavisnosti od problema i regije tela. Accent Prime proizvodi radiofrekvencu najveće maksimalne energije na tržištu tako da je postizanje neophodne temperature skraćeno. 

Kako Alma Accent Prime oblikuje telo?

Accent Prime oblikuje telo kombinacijom UZ zaduženog za eliminisanje suvišne masti (lipoliza) i RF zadužene za metabolizam masti i zatezanje kože. Primena RF toplotne energije nakon uništavanja masti izaziva zatezanje kože i poboljšanje njene teksture kao i stvaranje novog kolagena. 

Kako Alma Accent Prime utiče na zatezanje kože?

Zatezanje kože postiže se radiofrekvencom (RF) zagrevanjem kože do određene temperature pri čemu koža ostaje intaktna. U dubokim slojevima kože dolazi do stimulacije fibroblasta i stvaranja novog kolagena i elastina. Prednost ove metode je povećanje otpornosti kože u budućnosti kao i popravljanja trenutnog izgleda kože, njenog tonusa, jedrine i kvaliteta. 

Kako Alma Accent Prime deluje na celulit?

Celulit nastaje zbog uvećanja masnih ćelija, poremećaja cirkulacije i zadržavanja tečnosti. Celulit je često i genetski predisponiran i oko 90% Evropljanki pati od ovog estetskog problema.  Alma Accent Prime koristi kombinaciju RF energije i mehaničke masaže za ubrzavanje metabolizma adipoznog tkiva uz smanjenje volumena ćelija masti, stimulisanja limfne drenaže i poboljšanja teksture kože. 

Koje su prednosti Alma Accent Prime protokola?

Selektivnost

UZ i RF energija omogućava ciljano smanjenje obima i lečenje celulita određene regije tela bez oštećenja okolnog tkiva.

Komfor:

Postepeno zagrevanje tkiva i integrisani sistem za hlađenje sprečavaju bol i tretman je izuzetno prijatan. 

Bezbednost:

Tretman Alma Accent Prime platformom je delotvoran za sve tipove kože, kao i za tanku i osetljivu kožu lica (uključujući očne kapke), vrat, dekolte. 

Ne postoji vreme oporavka:

Pacijenti se odmah posle tretmana mogu vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima. 

Koliko je potrebno tretmana za postizanje željenog rezultata?

Broj potrebnih tretmana je individualan i zavisi od stanja problematičnih regija tela kao i od vrste celulita. U toku jednog tretmana može se raditi samo jedna velika regija (zadnja strana nogu, prednja strana nogu) i jedna manja regija (nadlaktice, stomak, podbradak, itd.)  Preporučen broj tretmana je od 3 – 6 tretmana sa pauzama od 10 – 14 dana. Već posle prvog tretmana se mogu videti efekti i poboljšanje ukoliko pacijent ima manji problem sa gojaznošću i celulitom. Svakog pacijenta fotografišemo pre i neposredno nakon tretmana (tretirana regija) da bismo jasno videli i pratili efekte.