Najveće greške u nezi kože koje uzrokuju hiperpigmentacije

Šta je hiperpigmentacija?

Hiperpigmentacije spadaju u najčešće promene sa kojima se susrećemo u dermatologiji. Uglavnom su uzrokovane prekomernom produkcijom pigmenta melanina od strane melanocita u određenoj regiji kože. Melanin je pigment koji daje prebojenost našoj koži, kosi i očima.    

Hiperpigmentacije predstavljaju tamnije prebojena polja u ravni kože koja mogu biti različite etiologije, distribucije, oblika i dijametra.

Jedna od najčešćih pigmentnih promena su sunčane pege (lat. ephelides). Broj ovih sitnih promena se povećava u sunčanom periodu godine usled pojačanog UV zračenja.

Hiperpigmentacije mogu nastati zbog različitih uzroka. U većini slučajeva su benigne promene. 

Po distribuciji na koži mogu biti fokalne i difuzne.

U narednom tekstu bavićemo se hiperpigmentacijama koje su nastale kao posledica najčešćih grešaka u nezi kože. 

Hiperpigmentacije koje nastaju kao posledica neadekvatne nege nakon hemijskog i laserskog pilinga

Hiperpigmentacija na celu

Hiperpigmentacije mogu da se jave posle određenih dermatoloških procedura kao što je hemijski piling i laserski tretman. Pacijent mora biti pravovremeno informisan o potencijalnom riziku nastanka hiperpigmentacija nakon navedenih procedura.

Mere predostrožnosti obuhvataju izbegavanje sunčanja u naredne dve nedelje i upotrebu zaštitnog faktora 50 u cilju sprečavanja nastanka hiperpigmentacija kože. Laserski tretmani i hemijski pilinzi se ne rade u letnjem periodu i na osunčanoj koži . Obaveza lekara je da pacijentu objasni kako da se pravilno neguje posle navedenih tretmana.

Hiperpigmentacije nastale kao posledica neadekvatnog tretmana akni

Nepravilno urađeni  kozmetski tretmani čišćenja i agresivno ceđenje inflamatornih procesa na koži često dovodi do nastanka hiperpigmentacija i ožiljaka i neretko pogoršanja postojećeg stanja.

Hiperpigmentacije na obrazu

Hiperpigmentacije nastale kao posledica neadekvatne nege nakon depilacije

U letnjem periodu hiperpigmentacije mogu biti uzrokovane izlaganju suncu posle depilacije kada je površni sloj kože iziritirani dodatno osetljiv na UV zračenje. Najveći broj hiperpigmentacija u regiji nausnica je ovakvog porekla

Hiperpigmentacije nastale kao posledica nedovoljne zaštite od UV zraka

Promene nastale na koži po tipu hiperpigmentacija posledica su prekomernog izlaganja sunčevom zračenju. Sunce pogubno deluje na našu kožu povećavajući rizik od nastanka maligniteta i njenog preranog starenja. 

Kako ukloniti hiperpigmentacije na licu?

Laserski tretman lica

Najbolji i najefikasniji tretman za uklanjanje hiperpigmentacija kože je tretman frakcionisanim laserom. Laser trajno uklanja hiperpigmentacije kroz 3-4 tretmana.

Laserski tretman uklanjanja hiperpigmentacija je neinvazivan i bezbolan, bez ikakvog zdravstvenog rizika za pacijenta. Tretmani laserskog uklanjanja hiperpigmentacija rade se u razmacimaod 4-6 nedelja.

Pacijent je u obavezi da nakon laserskog tretmana koristi zaštitni faktor 50.

Protokoli uklanjanja hiperpigmentacija mogu podrazumevati i PRP tretmane i lasersku mezoterapiju koja uključuje ubacivanje mezoterapijskih koktela za depigmentaciju u cilju povećanja uspešnosti tretmana.