Mimične bore

Mimične bore su jedan od najranijih znakova starenja na našem licu i ukazuju na naše najčešće emocije i raspoloženje.

Na licu postoji veliki broj mišića čijom kontrakcijom dolazi do nabiranja kože i nastanka finih linija i bora. Usled samog starenja dolazi do gubitka strukturnih elemenata kože – kolagena i elastina, koji joj daju elastičnost i fleksibilnost. 

Mimiku ne možemo kontrolisati, ona ukazuje na naš karakter i bez iste izgubili bismo jedinstvenu facijalnu ekspresiju a naše lice bi postalo bezizražajno. Pored redovne nege kože i eksfolijacije, ne možemo sprečiti nastanak prvih znakova starenja na licu, ali ih možemo ublažiti i redukovati pomoću raznih minimalno invazivnih procedura estetske medicine prilikom čega individualnost pacijenta ostaje očuvana.

Mimične bore rezultat su različitih emocija koje najčešće ispoljavamo.

Linije na čelu

Ove bore karakteristično se pojavljuju na T zoni lica, postavljene su horizontalno i paralelno. Javljaju se usled podizanja obrva i znak su čuđenja. Uklanjanje ovih bora se najlakše postiže primenom botoksa, procedure izbora za gornju trećinu lica, koji vrši privremenu paralizu neuromišićne spojnice i redukuje kontrakciju ciljnih mišića. Druge, ništa manje popularne procedure, kojima se mogu ukoniti bore sa čela je tretman frakcionisanim laserom i radiofrekventnog modula liftinga.

 

’’Elevens’’ ,  ’’mrštalice’’, glabelarne bore

Gore navedeni nazivi odgovaraju mimičnim borama između obrva koje su nastale usled emocija ljutnje i brige koje ispoljavamo često nesvesno i time postaju sastavni deo naše facijalne ekspresije.

Najbolje rešenje za uklanjanje ovih mimičnih bora je takođe botoks koji je ujedno i najbezbednija procedura za ovu regiju lica.

 

’’Bunnies’’, ’’bunny lines’’, borice na dorzalnoj strani nosa

Postavljene su zrakasto ili radijalno na dorzalnoj strani nosa, kreću od unutrašnjeg ugla oka do vrha nosa i izražene su prilikom smejanja.

 

’’Svračje nožice’’ ili bore oko spoljašnjih uglova očiju

Koža u predelu očiju je tanka, osetljiva i posebne strukture. Razlikuje se od kože ostalih regija lica i prvo se na njoj javljaju znaci starenja. Javljaju se prilikom smejanja i spadaju u mimične bore koje se prve javljaju na licu. Bore spoljašnjih uglova oka takođe spadaju u regije lica za koji je najpogodniji tretman botoksom zbog bezbednosti i efiksnosti. Najčešće se ova regija radi u kombinaciji sa regijom čela i glabele za postizanje najboljih rezultata.

 

Nazolabijalne bore

Mimične bore zbog kojih se pacijenti u praksi najčešće javljaju i koje im najviše smetaju zovu se nazolabijalne bore. Mogu biti dinamičke, usled učetalog smejanja, ali su najčešće statičke prirode usled pada tonusa lica. Na licu se nalaze smeštene u regiji nosnih krilaca spuštajući se nadole i koso do uglova usana. Predstavljaju prvi znak pada tonusa i jedrine lica i mogu se rešavati na više načina.

Hijaluronskim filerima moguće je ispuniti bore direktno, što u zavisnosti od fizionomije lica može dati zadovoljavajući rezultat, ali pravo rešenje kojim se može delovati na sam uzrok nastanka pada tonusa lica u srednjoj trećini lica jeste jačanje same potpore srednjeg masiva lica. Željeni efekat, trajnog karaktera, se postiže konturisanjem jagodica koje su odgovorne za održavanje mladalačkog trougla lica i tonusa kože lica čime se sprečava ponovni nastanak nazolabijalnih bora.

Osim procedura koje podrazumevaju primenu hijaluronskih filera, poželjne su kombinacije i drugih anti-aging procedura koje će da popravljaju kvalitet kože i vrše postepeni lifting, održavajući kožu lica zategnutom sa mladalačkim tonusom. Radiotalasni lifting Accent Prime uređajem ili frakcionisani laser 4D COMBO su idealne dopunske metode izbora u održavanju mladalačke zategnutosti i postizanja efekta nehirurškog liftinga.

 

Bore oko usana, ’’Pušačke bore’’

Bore iznad usana ili kružno raspoređene oko cirkumferencije usana su nastale kao rezultat pojačane mimike ali u najvećem broju slučajeva su prisutne kod pušača. Prilikom konzumacije cigareta, usne aktivno učestvuju u inhalaciji dima, kao i okolni mišići, tako da je sama mimika prenaglašena a samim tim bore se javljaju u većem broju u ovoj regiji.

Metode izbora za uklanjanje pušačkih bora su:

  • Hijaluron odgovarajuće gustine koji se pravilno difuzno raspoređuje tehnikom kanile čime se osigurava željeni efekat uz minimalnu traumatizaciju tkiva uz izbegavanje izgleda ’’prepunjenosti’’.
  • Tretmani 4D COMBO laserom, program za podmlađivanje upotrebom frakcionisanog erbijumskog lasera koji daje odlične rezultate zatezanja i korekcije sitnih linija i bora.
  • Injekcione tehnike biorevitalizacije mogu popraviti kvalitet kože ove regije sa dugoročnim pozitivnim efektom.

 

Marionetske bore

Bore koje se spuštaju preko brade od uglova usana i daju tužan, negativan i umoran izraz lica zovu se marionetske bore. Javljaju se najčešće usled statičkih poremećaja tokom starenja, opuštanja kože i pada tonusa lica ali mogu nastati kao rezultat pojačane mimike, učestalog pravljenja grimasa, svesno ili nesvesno. Popunjavanje marionetskih bora hijaluronskim filerom je najbolji metod za njihovo uklanjanje što se može postići različitim tehnikama aplikovanja. Regija donje trećine lica može se takođe osvežiti laserskim procedurama i RF liftingom.