Najveće opasnosti za dečiju kožu tokom vrelih letnjih dana

Dečija koža je znatno osetljivija od zrele kože i iz tog razloga izdvojila se posebna grana dermatologije koja se zove dečija dermatologija.
Solarni eritem ili eritem izazvan sunčanjem (Erythema solare) kod dece javlja se kao posledica izlaganja kože direktnom delovanju sunčevih zraka.
Opekotine nastale kao posledica sunčanja u dečijem uzrastu povećavaju rizik od nastanka malignih promena u zrelim godinama.

 

dečija koža

 

Deca sa svetlom kožom i kosom i sa plavim očima osetljivija su na delovanje sunčevih zraka i brže reaguju eritemom nakon sunčanja nego deca tamnije puti.
Decu posebno treba štititi od sunca u periodu od 11 do 16 h uz adekvatnu hidrataciju i nanošenje zaštitnog faktora 50 na svakih dva sata.
Da li će se na koži razviti solarni eritem zavisi od brojnih faktora. Pored individualne osetljivosti, jačina reakcije kože na sunčanje zavisi i od mesta gde se sunčamo -na moru, stenama ili snegu UV zraci se reflektuju i deluju direktnije na kožu.

Kako prepoznati opekotinu na koži deteta?

Prvo se javlja početni eritem (bledo crvenilo) koji je topao na dodir. Naknadno se javlja osećaj svraba i peckanja sa kasnijom pojavom plikova na koži (bule).

Mnogo je veća verovatnoća da opekotine od sunca ili solarni eritemi, postanu maligna oboljenja kod dece nego kod odraslih. Dečija koža je posebno osetljiva, meka, lako se isušuje i lako se narušava njen prirodni balans.
Tokom letnjih meseci, kada je UV zračenje najveće izbegavajte dirketan dodir sa sunčevim zracima od 11 do 16 časova. Najbolje je da sa decom idete na kupanje u ranim jutarnjim časovima ili predveče.
Suncobrani ili hladovina nisu garancija od toga da dete neće dopiti opekotine.
Obavezno stavljajte kreme sa zaštitnim faktorom. Imajte u vidu da veći faktori zaštite ne znače veća, već duža zaštita. Neophodno je mazanje više puta dnevno i obavezno nakon izlaska iz vode.
Dakle, kada su opekotine od sunca kod dece u pitanju morate biti usredsređeni na prevenciju i da se maksimalno trudite da ih izbegnete.

Prevencija i zaštita koju zahteva dečija koža

Poželjno je izbegavati direktno izlaganje kože suncu I preporučljivo je da se to čini postepeno.
Obavezna je upotreba SPF 50 krema na svaka 2 sata. Pored krema postoje i emulzije koje prodiru dublje u kožu ali se rastvaraju u vodi tako da je po izlasku iz vode neophodno ponovno mazanje faktora.