Bradavice

Zašto nastaju, kako se prenose i kako ih uspešno uklonit?

Bradavice su benigne promene na koži. Najčešće se javljaju na očnim kapcima,u predelu vrata,pazuha,prepona…i to u velikom broju. Obično su u pitanju osobe oba pola,srednjih godina i starije a ređe se javljaju kod dece.

Koje su predispozicije za nastanak bradavica?

Na osnovu ispitivanja dokazano je da je prisustvo HPV virusa odgovorno za nastanak visećih bradavica. Preduslov za njihov nastanak je i gojaznost kao i  hormonski disbalans. Naročito je karakteristična pojava virusnih bradavica ili povećanje broja virusnih bradavica u toku trudnoće,zbog izmenjenog imunološkog statusa trudnica. Osobe sa povećanom telesnom težinom su takođe sklonije pojavi virusnih bradavica zbog većeg znojenja i trenja kože koje doprinosi njihovom širenju. 

Kako se bradavice prenose?

Na pregledu kod dermatologa pacijenti  uglavnom  kažu da su imali  samo par promena a da se za kratko vreme taj broj udvostručio ili utrostručio i da su se bradavice osim na vratu javile i ispod pazuha, kod žena ispod grudi a kod muskaraca u preponama. Bradavice, tj virus se širi ogrlicom,lančićem,peškirom,brijačem..kroz male traume na koži,i tako se njihov broj stalno uvećava.

Kako prepoznati bradavice?

Viseće bradavice su mali izraštaji na tankoj peteljci. Mogu biti svetle,do tamno braon boje,kao i boja kože. Često se nalaze na pazuhu i preponama veće ,a mogu biti i do 1cm.  Bradavice mogu biti pljosnate i ravne, braonkaste pigmentovane fleke ili boje kože. Ove bradavice se najčešće nalaze na licu,vratu i često ih zanemarimo jer nisu dovoljno vidljive a imaju veliki potencijal da se šire i rastu. Vrlo je važno,pogotovo pred sunčanje i letnje odmore posetiti dermatologa i uraditi sistematski pregled kože. Nekada nam bradavice liče na mladeže ili obrnuto, i zbog toga je neophodno uraditi pregled.  Naša klinika Diva u svom stručnom timu ima dermatologe sa višedecenijskim iskustvom a posedujemo i najnoviji Mole Max dermoskopski aparat koji precizno dijagnostikuje sve promene na koži. 

Male bradavice-do nekoliko milimetara su bradavice sebroičnih zona koje vremenom rastu u veće,izdignute,pigmentovane promene,i tada prelaze u seboroične keratoze. Najnovija istraživanja pokazuju da je za pojavu keratoza i seboroičnih bradavica bitna genetska predispozicija što je bitan faktor za njihovo nastajanje. 

Da li pacijent koji ima bradavice ima neke simptome?

Najčešći simptomi koje pominju pacijenti su svrab,peckanje,a li i bol ukoliko se peteljka na kojoj se nalazi bradavica uvrne. Bradavice na očnim kapcima koje su veoma česta pojava, mogu biti velike i smetati vidu ili dovesti do infekcije. Svakako,preporuka dermatologa je da ih treba ukloniti jer se šire a i estetski su neprihvatljive.

Kako se uklanjaju bradavice?

Postoje različiti načini za za njihovo uklanjanje,u zavisnosti od njihove pozicije i veličine, od tečnog azota do lasera,ali je najbolji i najuspešniji način uklanjanja bradavica metodom radiotalasa. Tretman radiotalasima koji se obavlja u Diva Laser Centru je potpuno bezbolan, brz i efikasan, i traje svega 20 do 30 sekundi. Radi je iskusan lekar, dermatovenerolog. Moguće je za 15ak minuta ukloniti preko 50 promena. Pre njihovog uklanjanja nanosi se lokalni anestetik u obliku kreme ako su bradavice veće, i na osetljivijim mestima na telu daje se lokalna anestezija. Posle intervencije ostaju krastice koje se u roku od 5-7 dana epitelizuju i ne ostaje nikakav ožiljak.