Kako se rešiti celulita posle porođaja?

Celulit je često i bezopasno stanje koje se manifestuje nepravilnim reljefom, kvržicama i udubljenjima na površini kože butina, kukova, zadnjice i stomaka i zastupljeniji je kod žena. Mnoge žene muči pitanje kako se rešiti celulita, ali je veoma bitno razumeti šta je to celulit i kako nastaje. Celulit se medicinski definiše kao inflamacija masnog tkiva unutar površnog sloja dermisa koja vremenom prelazi u hronični oblik.
Hronični oblik celulita se karakteriše postepenim prožimanjem masnog tikva vezivnim tkivom i sve većim posledičnim makroskopskim promenama na koži u vidu udubljenja i kvržica. Odmicanjem procesa u datoj regiji dolazi do bujanja vezivnog tkiva i povećanog vezivanja tečnosti unutar problematične regije i dalje ekspanzije procesa u koži.

Masno tkivo i celulit

U našem telu postoje dve vrste masnog tkiva – visceralno i potkožno.
Visceralna mast je masno tkivo koje okružuje naše organe. Ova vrsta masnog tkiva se može nakupljati ispod mišića stomaka i povećati obim struka.
Potkožna masnoća se nalazi u slojevima ispod površine kože i pruža izolaciju telu pomažući održavanje unutrašnje temperature.
Celulit može imati svako. Kako starimo, koža gubi elastičnost i čvrstinu i veća je verovatnoća da će se razviti celulit.
Brojni pacijenti pokušavaju da poboljšaju izgled kože vežbanjem, masažom i kremama koje se prodaju kao rešenje za uklanjanje celulita.

 

kako se resiti celulita

 

Kako izgleda celulit

Celulit izgleda kao koža izmenjenog reljefa. Ponekad se opisuje kao tekstura kore narandže.
Početnu formu celulita možete videti samo ako stegnete kožu na mestu gde imate celulit, kao što su butine. Razvijena forma celulita se opisuje kao izgužvana i kvrgava koža.
Celulit se najčešće javlja oko butina i zadnjice, ali se takođe može javiti na dojkama, donjem delu stomaka i nadlakticama.

Postoje tri forme celulita:

1.Blaga forma celulita

Karakteristike:
lokalizacija: regije opuštene kože kao što su noge, stomak, zadnjica i nadlaktice
bolje je primetna u ležećem nego stojećem položaju
rezultat je naglog dobijanja u težini i smanjene telesne aktivnosti
bezbolna na dodir

2.Teška forma celulita / ORANGE PEEL forma

-regija sa promenama je bolna i osetljiva
-promene su vidljive bez obzira na položaj tela
-regije: butine, zadnjica, bokovi, stomak i nadlaktice
Obe navedene forme mogu biti tretirane UZ i RF modulom Accent Prime-a kojim postižemo lipolizu uz stimulaciju limfne drenaže.

3. Edematozna forma

-celulit usled smanjene cirkulacije
-karakteriše se retencijom tečnosti
-javlja se najčešće na nogama, oko kolena i udružen je sa pojavom otoka u regiji potkolenica, izgled nogu je edematozan što se posebno ispoljava u regiji gležnjeva.

Uzroci

Uzrok nastanka celulita nije u potpunosti razjašnjen. Uključuje promenu odnosa vezivnog tkiva i potkožne masnoće. Masne ćelije se akumuliraju površno, dok se fibrozno tkivo umnožava i pravi depresije ili udubljenja na površini kože. Ovako nastaju neravne površine ili udubljenja na površini kože.
Više od 85 posto svih žena starijih od 21 godine imaju celulit.
Faktori rizika za razvoj celulita uključuju:

 • starost
 • estrogen
 • porodična istorija
 • zapaljenje unutar tkiva
 • povećana količina masnog tkivo uzrokovana gojenjem
 • gubitak kolagena u organizmu
 • slaba cirkulacija
 • loša limfna drenaža
 • tanjenje epiderma u procesu starenja

Celulit je mnogo češći kod žena nego kod muškaraca. Većina žena razvije celulit nakon puberteta. Ženske masne naslage su obično distribuirane po butinama, kukovima i zadnjici. Celulit napreduje takođe sa starenjem, kada koža gubi elastičnost.
Povećanje telesne težine može povećati rizik za nastanak celulita ,mada i vitki ljudi imaju celulit pa bi genetika mogla igrati najveću ulogu u tome da li će se razviti celulit. Neaktivan način života takođe može povećati vaše šanse za celulit, kao i trudnoća.

Prevencija i rešavanje celulita:

Fizička aktivnost
Neke aerobne vežbe koje mogu pomoći u sagorevanju masti uključuju:

 • vožnja biciklom
 • plesanje
 • planinarenje
 • trčanje
 • plivanje
 • hodanje

Ne možete da kontrolišete svoje godine, ali možete da napravite neke promene u svom načinu života koje mogu da smanje količinu celulita na butinama. Te promene mogu da uključuju redovno vežbanje i korigovanje ishrane.

Zeleni čaj

Dokazano je da zeleni čaj pomaže u mršavljenju ubrzavanjem metabolizma, inhibirajući apsorpciju masti i učešćem u regulaciji glukoze, što ga čini odličnim izborom za sve one koji žele da oblikuju svoje telo i poboljšaju svoje zdravlje. Dobar je u borbi sa celulitom. Sadrži sastojak zvan teobromin, koji podstiče oslobađanje uskladištenih masti u telu, kao i kofein. Pokušajte da popijete tri do pet šolja dnevno.

Integralne žitarice

Smeđa testenina, smeđi pirinač i druge žitarice od celog zrna mogu pomoći u gubitku kilograma kao zdrav izvor energije. Takođe sadrže antioksidanse i ubrzavaju eliminaciju toksina iz organizma.Dodajte barem jednu posudu dnevno u svoju ishranu.

Brokoli

Brokoli je pravi kralj među povrćem što se tiče nutritivnih vrednosti. Svaki cvet sadrži koktel vitamina i minerala koji podstiču lepotu. Sadrži relativno malo kalorija. Međutim sadrži jedan sastojak koji nedostaje drugoj hrani- alfa lipoična kiselina je prirodna supstanca koja sprečava fibrozu unutar tkiva što je ključni proces u napredovanju celulita.

Voda

Jedan od najčešćih uzroka celulita, osim genetike, su toksini koji se akumulirju u našem organizmu. Smanjen unos vode dovodi do smanjene elastičnosti kože i usporene cirkulacije, tako da moramo da pomognemo prirodnom procesu detoksikacije našeg tela i pomognemo u njihovom ispiranju. Unos vode je neophodan za detoks organizma, zato obavezno pijte preporučenih osam čaša dnevno i izbegavajte alkohol i bezalkoholna pića bogata toksinima.

Ostale namirnice koje pomažu u borbi protiv celulita: kurkuma, lubenica, grejpfrut, paradajz, boranija, jabukovo sirće, cvekla…

Accent Prime

Tretman uklanjanja masnih naslaga i celulita je podjednako popularan kod pacijenata muškog i ženskog pola.
Kako Alma Accent Prime deluje na celulit?
Celulit nastaje zbog uvećanja masnih ćelija,proremećaja cirkulacije i zadržavanja tečnosti. Celulit je često i genetski predisponiran i oko 90% žena pati od ovog estetskog problema. Alma Accent Prime koristi kombinaciju RF energije i mehaničke masaže za ubrzavanje metabolizma adipoznog tkiva uz smanjenje volumena ćelija masti,stimulisanja limfne drenaže i poboljšanja teksture kože.

Konturisanje, uklanjanje celulita, uklanjanje sala i zatezanje kože – regije koje mogu da se rade:

 • nadlaktice
 • unutrašnja strana butina
 • zadnja strana butina i zadnjica
 • bokovi
 • stomak
 • opuštena koža oko kolenaju kože.

Potrebno je više studija.

Koje su prednosti Alma Accent Prime protokola?

Selektivnost :

UZ i RF energija omogućava ciljano smanjenje obima i lečenje celulita određene regije tela bez oštećenja okolnog tkiva.
Komfor: Postepeno zagrevanje tkiva i integrisani sistem za hlađenje sprečavaju bol i tretman je izuzetno prijatan.
Bezbednost:
Tretman Alma Accent Prime platformom je delotvoran za sve tipove kože,kao i za tanku i osetljivu kožu lica (uključujući očne kapke),vrat,dekolte.

Kombinovana tehnologija:

Accent Prime platformom mogu se tretirati i lečiti gojaznost i celulit ali se može i zatezati koža i mišići tela i ukoliko nemamo višak kilograma.
Ne postoji vreme oporavka:
Pacijenti se odmah posle tretmana mogu vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.
Koliko je potrebno tretmana za postizanje željenog rezultata?
Broj potrebnih tretmana je individualan i zavisi od stanja problematičnih regija tela kao i od vrste celulita. U toku jednog tretmana može se raditi samo jedna velika regija (zadnja strana nogu,prednja strana nogu) i jedna manja regija (nadlaktice,stomak,podbradak..) Preporučen broj tretmana je od 3-6 tretmana sa pauzama od 10-14 dana. Već posle prvog tretmana se mogu videti efekti i poboljšanje ukoliko pacijent ima manji problem sa gojaznošću i celulitom. Svakog pacijenta fotografišemo pre i neposredno nakon tretmana (tretirana regija) da bismo jasno videli i pratili efekte.

Koje su kontraindikacije?

Metalni implanti u regiji koju tretiramo,osobe sa ugrađenim pejsmejkerom,pojedine sistemske i autoimune bolesti,trudnoća. Pre same procedure doktor uzima kompletnu anamnezu pacijenta i obavlja klinički pregled, zbog bezbednosti i sigurnosti pacijenta.
Pored uklanjanja masnih naslaga ovom inovativnom tehnologijom omogućeno je zatezanje kože regije gde je prethodno istopljeno masno tkivo. Tretman je poput prijatne tople masaže i apsolutno bezbolan. Posle prvog tretmana moguće je ukloniti 2cm u obimu tretirane regije.

Preporučen broj tretmana: 5 – 6
Tretmani se rade u razmacima od 2 – 3 nedelje.