Sve što treba da znate o strijama

strije na stomaku

Šta su strije?

Strije su linearne atrofije kože, paralelno organizovane, nastale kao rezultat nemogućnosti kože da se svojim elasticitetom prilagodi naglom povećanju telesne težine različitog uzroka. 

Strije se češće javljaju kod ženskog pola. U trudnoći između 70-90% žena dobije strije. 

Uzrok nastanka strija

Strije nastaju za vreme  ubrzanog telesnog razvoja u periodu puberteta. Primetne su na mestima gde se koža najviše rasteže:  

  • nadlaktice 
  • lumbosakralna regija 
  • iznad kolena 
  • dojke 

Koža kod nekih ljudi ne može da isprati ubrzan rast tela i na pojedinim mestima nastaju linearne strukture drugačije u odnosu na okolnu kožu. 

  1. Nagli porast telesne težine 
  2. Trudnoća
  3. Glukokortikoidi – Preparati glukokortikoida blokiraju sintezu kolagena i epidermalnu proliferaciju i koža se stalno adaptira na sile istezanja. Kao rezultat ovih promena nastaju strije. 
  4. Upotreba steroidnih preparata (bodibilderi) 
  5. Hormonski poremećaj (Kušingov sindrom) 

Klinička slika

Strije se menjaju tokom vremena. Novonastale strije su crvene ili crveno-ljubičaste linearne promene širine nekoliko milimetara. Vremenom menjaju svoj izgled, poprimaju sedefastu prebojenost i tada se nazivaju bele strije. One su, po strukturi, najsličnije ožiljcima. 

U pubertetu se najčešće strije javljaju na nadlakticama, dojkama, iznad kolena i u lumbosakralnoj regiji.  

Endokrine promene: trbuh, zadnjica, butine. 

Uklanjanje strija

Kreme i losioni koji poboljšavaju kvalitet tj. elastične osobine kože su dobre u preventivne svrhe, ali ne mogu rešiti već nastali problem tj. formirane strije. 

Laserski tretman kao metoda izbora u ublažavanju strija

U  Diva laser centru nudimo različite laserske tretmane kojima se strije mogu ublažiti ili ukloniti. 

Kombinacija ND-Yag i ER-yag  lasera

Ovom kombinacijom različite talasne dužine lasera mogu se uspešno tretirati kako sveže tako i bele strije. Stimulacija produkcija kolagena od strane fibroblasta postepeno dovodi do popunjavanja atrofičnih promena i strije dobijaju izgled okolne zdrave kože. Koža postaje glatka na dodir i izjednačava se njena tekstura. 

Kako izgleda laserski tretman za ublažavanje i uklanjanje strija?

Tokom laserskog tretmana, pacijent ima osećaj blagog peckanja. Nakon tretmana, tretirana površina je intenzivno crvena narednih 24-48h. Drugi ili treći dan se javlja diskretno perutanje posle koga je tretirana površina glatka i zategnuta. Obavezno izbegavati sunčanje nakon tretmana. 

Koliko je tretmana potrebno uraditi za postizanje rezultata?

Preporučljivo je uraditi seriju od 3 do 6 tretmana u razmacima od 4-6 nedelja. Idealno vreme za lasersko uklanjanje strija je zimski period. 

 Ablativna RF energija za uklanjanje strija

Mikroplazma RF svojom ablativnom glavom pravi mikro otvore na koži. Doktor uz pomoć IMPACT-a unosi odgovarajuće dermatološke preparate koji podstiču regeneraciju kože i lečenje strija. Ovaj tretman je invazivan i zahteva duži period oporavka (oko 7 dana). Ova procedura se ponavlja na 2 do 3 nedelje i daje fantastične rezultate.  Dolazi do remodeliranja starog kolagena, ali se podstiče i stvaranje novih kolagenih vlakana. 

Svi tretmani se rade pod kontrolom doktora koji je zadužen za pacijenta i prati progresiju protokola lečenja.