Dočekajte hladne dane spremni 

Najveći organ čoveka je koža, a njena snovna funkcija je zaštitna. Ona sprečava gubitak tečnosti sa površine tela preko zaštitnog lipidnog filma koji se stvara na površini epiderma.

Zimski vazduh je hladan i suv, a niske temperature i pad nivoa vlažnosti imaju izuzetno nepovoljan uticaj na našu kožu. Hladno vreme dovodi do oštećenje zaštitne uloge kože koja postaje suva, iritirana i ispucala. Imajući sve ovo u vidu, pravilna nega u zimskom periodu se razlikuje od nege kože u letnjim mesecima.  

Poseban akcenat je na nezi lica koji je najizloženiji deo tela, za razliku od ostalih regija gde je koža zaštićena garderobom. 

Saveti za negu kože u zimskom periodu

HIDRATACIJA

Osnovni  uslov za blistavu, mladu i zdravu kožu jeste adekvatna hidratacija. U zimskim mesecima uobičajena nega lica nije dovoljna da lice zadrži adekvatnu vlažnost. 

Koja je metoda izbora za održavanje adekvatne vlažnosti kože? 

Najpotpunija hidratacija postiže se odgovarajućim mezoterapijskim koktelima sa visokim udelom hijaluronske kiseline koja snažno vezuje vodu u koži. Za održavanje vlažnosti poželjno je koristiti humektante kao što su pentilen-glikol i glicerol. Predeo vrata ne treba izostaviti prilikom nege lica da bi se sprečilo prevremeno starenje ove delikatne regije.

Kako sprečiti isušivanje kože u zimskom periodu? 

Prilikom održavanja svakodnevne higijene kože, savetuje se izbegavanje sredstava koja sadrže deterdžente i alkohol i agresivno deluju na protektivni lipidni sloj koji štiti kožu od isušivanja. Prilikom umivanja ne treba koristiti toplu vodu koja dodatno isusuje već iziritiranu kožu. 

Da li je potrebno obratiti pažnju na kožu poglavine?

Koža poglavine zahteva posebnu negu, kao i koža lica. Treba izbegavati svakodnevno pranje kose koje dovodi do isušivanja vlastišta i poremećaja PH vrednosti kože glave. Pranje kose se preporučuje svakog četvrtog dana uz obaveznu upotrebu kvalitetnog regeneratora ili maske za kosu.  

Potrebno je obratiti posebnu pažnju na negu ruku!

Ruke, koje su pored lica najizraženiji deo tela, zahtevaju redovnu negu kremama koje su na bazi glicerola ili sa visokim procentom vazelina.

Da li je potrebna različita nega u zimskom i letnjem periodu? 

Krema za lice treba da bude prilagodjena tipu kože i „jača“ u odnosu na kreme koje se koriste tokom letnjih meseci zbog zadržavanja adekvatne vlažnosti. Preporučuju se dermatološke formule na bazi nevena i badema koje neće zapušiti pore. 

ISHRANA KAO PREDUSLOV LEPE I ZDRAVE KOŽE

Tokom zimskog perioda treba povećati unos kvalitetnih masti u ishrani. Lipidi korisni za našu kožu nalaze se u orašastim plodovima, semenkama, ribi, avokadu, maslinovom i lanenom ulju. Treba obratiti paznju na unos vitamina C, kao važne komponente za proces sinteze kolagena. 

Izvori vitamina C su: 

  • Citrusno voće 
  • Ljuta paprika
  • Peršun 

UV ZAŠTITA? DA, NEOPHODNA JE I U ZIMSKOM PERIODU 

Zima je period kada bi trebalo koristiti preparate koji sadrže zaštitni faktor. Upotreba zaštitnog faktora posebno je važna za osobe koje većinu dana provode na otvorenom, npr. oni koji odlaze na skijanje, bave se drugim planinskim sportovima, itd. Refleksija UV zračenja dodatno povećava njegovo štetno dejstvo na našu kožu. 

AMBIJENT 

Prilikom boravka u zatvorenom prostoru obavezna je upotreba ovlaživača vazduha radi sprečavanja preteranog isušivanja kože tokom grejne sezone.