Dermatološki laseri: superiorna metoda rešavanja problema u estetskoj medicini i dermatologiji

Zašto su laseri ,,svemoćni“?

Implementacija moderne laserske tehnologije u oblasti  medicinskih nauka dovela je do revolucionarnih promena u rešavanju dermatoloških i estetskih problema na brz i bezbolan način. Najveća prednost lasera je NEINVAZIVNOST koja ga izdvaja od ostalih estetskih procedura, kao i postizanje rezultata koje su pacijenti pre mogli postići samo invazivnim procedurama koje sa sobom nose mnoštvo komplikacija i dug period oporavka.

Prednosti lasera u odnosu na druge procedure u dermatologiji i anti-agingu

1. Svojim delovanjem obuhvataju najširi spektar indikacija u dermatologiji i estetskoj medicini

Postoje različite vrste lasera od kojih svaki ima drugačiju namenu.

Nd:Yag laser je namenjen za rešavanje vaskularnih promena na koži pacijenta i svojim delovanjem omogućava permanentno uklanjanje kapilara, spider naevusa i promena u raznim stadijumima rosaceae. Mehanizam delovanja Nd:Yag lasera podrazumeva koagulaciju izmenjenog krvnog suda i njegovu resorpciju.

Frakcionisani laseri, bilo da su ABLATIVNI (deluju ispod nivoa epiderma) ili NEABLATIVNI (čije se delovanje odvija na nivou epiderma) svojim dejstvom uklanjaju različite promene u strukturi i pigmentaciji kože:

 • atrofični oziljci koji su najčešće posledica akni i upalnih procesa na koži
 • hipertrofični ožiljci
 • postoperatični ožiljci
 • strije različite starosti i porekla
 • akne
 • hiperpigmentacije različitog porekla

Laserima je moguće rešiti problem neželjenih dlačica na licu i telu metodom trajne laserske epilacije bazirane na fototermolitičkom efektu. Laserska epilacija je jednostavna, trajna, bezbolna i bezbedna metoda za uklanjanje dlaka u odnosu na druge metode koje su uglavnom neprijatne i bez dugotrajnog efekta. Jedna od najpopularnijih primena lasera je lasersko podmlađivanje koje zbog svoje neinvazivnosti (u odnosu na hirurški lifting) i jednostavnosti izvođenja procedure zauzima zasluženo prvo mesto među estetkim procedurama 21. veka.

2. Laserski tretmani su neinvazivne procedure sa minimalnim/bez perioda oporavka

Osnovna prednost laserskih procedura je minimalni rizik koji nose sa sobom, neinvazivnost (termin se odnosi na medicinske procedure prilikom kojih ne dolazi do prekida kontinuiteta kože), jednostavnost izvođenja i minimalan period oporavka ili odsustvo perioda oporavka posle procedure.
Ove karakteristike lasera naglašavaju njegovu superiornost u odnosu na hirurške procedure koje kao i svaki operativni zahvat nose određeni rizik za pacijenta i zahtevaju ozbiljan period oporavka kao i uvođenje u opštu anesteziju.

3. Laserski tretmani mogu prevenirati hirurški lifting u kasnijim godinama života

Laserska stimulacija fibroblasta (ćelija koje luče kolagen kao osnovnu strukturnu komponentu kože) može ,,zaustaviti vreme’’ u našoj koži i usporiti ćelijsko starenje. Koža je zategnuta, čvrsta, ujednačene teksture i pigmentacije, bez prisustva znakova starenja kao što su staračke fleke, pad tonusa u predelu srednje i donje donje trećine lica, prošireni kapilari i sitne bore i linije.

4. Ne postoji superiornija metoda za uklanjanje neželjenih dlačica

Targetni molekul za laserski zrak je melanin unutar folikula naše dlake. Fotoni laserskog snopa prepoznaju pigment unutar folikula i u procesu fototermolize uništavaju isti, zajedno sa stem ćelijama čime je onemogućena regeneracija dlake. 

Dinamika i mehanizam ove procedure ukazuju da je laserska epilacija neinvazivna procedura, bez posledica za pacijenta, prilikom koje ne dolazi do prekida kontinuiteta kože, niti bilo kakvog oštećenja iste. Laserska epilacija, u odnosu na ostale procedure uklanjanja neželjenih dlaka, predstavlja proceduru TRAJNOG uklanjanja dlaka i nosi minimalne rizike po pacijenta (kod ostalih metoda –infekcija i nastanak uraslih dlaka) i karakteriše se visokom efikasnošću. Sve navedene osobine laserske epilacije čine je nenadmašivom metodom.

5. Laseri su ,,najbolji lek“ za problematičnu kožu sklonu aknama

Uloga lasera u lečenju problematične kože:

 • Smanjenje aktivnosti hiperaktivnih sebacealnih žlezda odgovornih za stvaranje zapaljenskih procesa na koži – akne.
 • Uklanjanje hiperkeratinizovanog sloja kože oko izvodnog kanala sebacealne žlezde erbijumskim frakcionisanim laserom.
 • Uklanjanje ožiljaka ablativnom ili neablativnom metodom uz restrukturisanje površine kože.
 • Hiperstimulacija fibroblasta i pojačano lučenje kolagena  kod atrofičnih ožiljaka.
 • Ablacija pigmentisanih polja posle inflamacije.