Starenje kože, kako ga usporiti?

dermatolog sa pacijentkinjom

1. Kako koža stari?

Proces starenja na licu podrazumeva kombinaciju gravitacionih efekata i procesa starenja u samoj koži. Gravitacioni efekti imaju kao rezultat spuštanje obrva, produbljivanje brazda između nosa i usana i opuštanje kože ispod donje vilice. Proces starenja kože manifestuje se finim borama i različitim pigmentacijama. Ovaj proces podrazumeva redukciju elastičnih i kolagenih vlakana kao i smanjenje dermo-epidermalnog spoja što doprinosi stanjivanju kože.

2. Kako se mogu smanjiti efekti starenja?

Promene koje su nastale pod uticajem gravitacione sile podrazumevaju postojanje viška kože i mogu se rešiti Alma laserom u kombinaciji sa hijaluronskim filerima i mezo nitima. Fine bore, hiper-pigmentacija i popucali kapilari mogu se rešiti ND-Yag laserom u kombinaciji sa frakcionisanim laserom.

3. Kako dermatološki laseri deluju na kožu?

Svetoslni zrak određene talasne dužine biva resorbovan od strogo specifičnih strukutra kojima je potrebna reparacija – kolagen i elastična vlakna, hiperpigmentacije i kapilari. Stara iskrzana kolagena vlakna se zamenjuju novim, melanin (pigment kože) se ražlaze a kapilari koagulišu, što dovodi do istovremenog zatezanja kože, otklanjanja kapilara flekica i lošeg tena.

4. Da li je tretman bolan?

Tretman je bezbolan jer laser ima kontaktno hlađenje što je za pacijenta komforno, nema perioda oporavka ili je period oporavka veoma kratak od 24-48h.

5. Koje su najčešce indikacije za dermatološke lasere?

Indikacije su bore, fleke, oziljci, loš ten, kapilari, rosacea, strije.

6. Da li laser osim sto podmlađuje kožu ima i terapijsko dejstvo?

U praksi se pokazalo da kombinacija različitih lasera dovodi do poboljšanja u lečenju rosacee i seboroičnog dermatitisa. Superiorna je metoda u lečenju problematične i akneozne kože. Posle 3 do 5 laserskih tretmana postiže se dugoročna remisija oboljenja, što do sada nije bilo moguće postići samo medikamentima.

7. Da li postoje kontraindikacije?

Kontraidikacije za laser su epilepsija i trudnoća kao i pojedina teška stanja. Pre nego što se odradi terapija laserom, doktor preuzima detaljnu anamnezu pacijenta.

8. Da li ima neželjenih efekata ili komplikacija?

Osim blagog do umerenog crvenila ili perutanja kože koje traje vrlo kratko, komplikacije i neželjeni efekti nisu registrovani.

9. Koliko je terapija potrebno da bi se dobio efekat?

Broj terapija zavisi od indikacije, ali u proseku se radi serija od 3 do 5 tretmana u razmacima od 4 do 6 nedelja.

10. Koja je najveća prednost laserske terapije?

Laserska terapija je bezbolna i komforna, tretmani traju između 30 min i 1 sat i njima se postiže ozdravljenje koze i eliminacija razlicitih oštećenja na koži. Najbitnije je istaći da su laseri idealni za prevenciju daljih oštećenja na koži kao i za prevenciju starenja kože.