9 pitanja i odgovora o otklanjanju proširenih kapilara

nos pre i posle uklanjanja kapilara

1) Koja je najsavremenija terapija za ukljanjanje kapilara?

ND-Yag je bezbolna i sigurna metoda za otklanjanje malih krvnih sudova promera od 0.5 – 2.5mm.

ND-Yag laser iskljucivo tretira krvne sudove i ne izaziva iritaciju kože, rezultati postignuti ovom metodom su trajni. Za razliku od ostalih metoda, ova metoda je veoma precizna i selektivna.

2) Da li je tretman ovim laserom bezbedan?

Tretman vaskularnim ND-Yag laserom je bezbedan, bezbolan i efikasan u uklanjanju malih krvnih sudova na licu i telu. Bezbednost ove terapije je zagarantovana viskom tehnologijom lasera koja plasira monohromatski zrak uz kontaktno hlađenje kože, istovremeno zatvarajući krvne sudove bez ikakve iritacije okolnih struktura. Laser u kliničkoj praksi je zastupljen već dugi niz godina a mi ga u našem centru koristimo već dvadesetak godina. Do sada smo imali hiljade pacijenata i nikad nije prijavljena ni jedna komplikacija ove terapije.

3) Kakvi kapilari se mogu tretirati ovim laserom?

Ovim laserom se mogu tretirati svi krvni sudovi prečnika od 0.5 – 2.5mm bez obzira na to da li se nalaze na licu telu ili nogama.

4) Na kom principu radi ovaj laser?

Laserski zrak je monohromatski zrak talasne duzine 1064nm (nanometara) koji prolazi kroz kožu ne oštećujući je i biva resorbovan isključivo od strane krvnih sudova. Talasna dužina odgovara maksimalnoj resorbciji od strane hemoglobina što dovodi do trajne obliteracije tretiranog krvnog suda procesom fototermokoagulacije. To znači da se svetlosna energija laserskog zraka pretvara u toplotu koja vrši koagulaciju krvnog suda koji se pretvara u fibroznu traku i trajno biva eliminisan.

5) Da li postoje situacije kada se laser tretmani ne smeju raditi?

Tretman laserom se ne sme raditi ukoliko osoba ima epilepsiju, neko maligno oboljenje, koagulopatiju ili je reč o ženi u drugom stanju.

6) Koliko je tretmana potrebno za trajnu eliminaciju kapilara?

Odstranjivanje kapilara na licu, telu i nogama postiže se u proseku za dva do tri tretmana. Pauze između tretmana su četiri do šest nedelja. Ne tretiraju se stopala i regije oko članaka i nogu jer je tu hidrostatski pritisak u krvnim sudovima veliki i kapilari se ne mogu obliterisati. Obolele vene se ne mogu lečiti ovim laserom, za njih je najbolja hirurška intervencija.

7) Da li se mogu tretirati kapilari koji su nastali kao posledica pojedinih oboljenja kao što su rosacea i seboroični dermatitis?

Moguce je tretirati ova stanja koze, jer laser ne samo da otklanja kapilare već i leči osnovna oboljenja. Njegova talasna dužina deluje antiinflamatorno na vaskularnu strukturu kože čime se uz eliminaciju kapilara postiže i smanjivanje perutanja kože.

8) Kojim metodama su se do sada tretirali kapilari?

Dosadašnje metode lečenja proširenih venula i kapilara su bile invazivne (operativno lečenje i sklerozantna terapija) i povezane sa određenim rizicima. Osim toga, pomenute procedure nisu idealne za male krvne sudove, prvenstveno su namenjene lečenju većih krvnih sudova.

9) Koje su najveće prednosti ND-Yag lasera?

Najveće prednosti su:

  1. Procedura je bezbolna i efikasna
  2. Postiže se trajan efekat za dva do tri tretmana
  3. Tretman traje od dvadeset do šezdeset minuta
  4. Mogu se tretirati sve regije osim regije oko očiju
  5. Tretmanom se postiže prevencija daljeg proširivanja tretiranih krvnih sudova