Rozacea – kako je prepoznati?

lecenje rozacee

Rozacea je stanje kože lica koje se javlja u svim starosnim grupama, s tim da se češće javlja kod žena u dobi između 40 i 50 godina, nego kod muškaraca. Takođe je češća kod belaca, nego kod ostalih rasa, i to više kod osoba svetlije puti.

Kako nastaje rozacea?

Uzrok bolesti još uvek nije poznat, ali genetika i brojni faktori okoline imaju ulogu u njenom nastajanju. Provocirajući faktori (triger faktori) su: ultravioletno zračenje, vrućina, hladnoća, vetar, začinjena hrana, alkohol, stres, fizički napor, kozmetička sredstva, lokalni iritansi i mikrobska infekcija i infestacija lica ili creva (prekomereni porast bakterija ili umnožavanje parazita).

Koje simptome izaziva rozacea?

Osnovni simptom koji izaziva rozacea jeste trajno crvenilo koje zahvata centralni deo lica (čelo, obrazi, nos i brada) i koje traje najmanje tri meseca bez povlačenja. Karakteristično je da nikada ne zahvata periorbitalnu regiju (predeo oko očiju). Osim crvenila može biti prisutna i zažarenost kože, osećaj pekanja, hrapavost i deskvamacija (perutanje). Često su prisutne telangiektazije (kapilari). Promene variraju od blagih, umerenih do intenzivnih, a u velikoj meri se teško podnose. Kod težih oblika rozacee mogu biti prisutne i papule i pustule, što može da podseća na akne, ali za razliku od akni kod rozacee nema komedona (mitisera). Takođe može doći i do zadebljanja kože koja postaje neravna, proširenja folikula i pojave nodulusa (čvorića). Ovaj oblik se javlja kod muškaraca, dok je kod žena prisutna u blažoj formi.

rozacea

Kada treba posumnjati da je crvenilo porekla rozacee?

Brojna oboljenja mogu nalikovati rozacei (lupus eritematodes, dermatomiozitis, migrenozna glavobolja, ortostatska hipotenzija, brojne neurološke bolesti, tumori), a i neki lekovi mogu uzrokovati zažarenost. Kako bi došli do prave dijagnoze potrebno je najpre postaviti uopštena pitanja vezana za triger faktore: da li se crvenilo pojačava pri izlaganju suncu, ukoliko se konzumira alkohol (npr. nakon čaše vina), da li intenzivira tegobe para pri kuvanju, izlaganje hladnoći i toploti, vežbanje u teretani, nakon nekog fizičkog rada, smeta li začinjena ili ljuta hrana, da li neki kozmetički proizvod provocira simptome… Takođe jedno od ključnih pitanja je da li se crvenilo povlači u potpunosti ili ne.

Kako lečiti rozaceu?

Rozacea je polimorfna bolest sa nekoliko kliničkih varijanti i svaka zahteva poseban terapijski pristup. Zato je važno javiti se dermatologu kako bi se utvrdilo o kom obliku rozacee se radi i napraviti dobar terapijski protokol. Terapija počiva na tri kategorije: edukacija pacijenta, nega kože i farmakološke/proceduralne intervencije.

Zašto preporučujemo laser kao superiornu metodu lečenja?

U klinici Diva dostupni su najnoviji laseri svetski poznatih firmi Alma lasers kao i Fotona ,koji daju neuporedivo bolje i dugotrajnije rezultate. Laser vrlo uspešno kontroliše simptome. Najpre smanjuje osećaj peckanja, zatezanje i osećaj toplote, a potom dolazi i do ublažavanja crvenila. Sam tretman je komforan, bezbolan, nema perioda oporavka i pacijent se odmah nakon tretmana vraća svakodnevnim aktivnostima. Preporučuje se od 3 do 5 tretmana na svake 3-4 nedelje, tokom zimskih meseci, uz redovno korišćenje antisolarne zaštite u vidu kremova SPF 50+.

 

Dr Sunčica Živković

Autor:
Dr spec. Sunčica Živković
Specijalista dermatovenerologije