Rozacea (rosacea) i stadijumi ispoljavanja bolesti

Preosetljiva koža odlikuje se narušenom barijernom funkcijom dermisa koja čini da koža bude podložna iritaciji. Jako crvenilo se može javiti čak i posle redovnog tuširanja toplom vodom, vežbanja ili popijene čaše vina. Rozacea je stanje koje se ponavlja, što znači da je u pitanju hronična bolest u kojoj postoje periodi kada se ispoljavaju lakši simptomi i kada se oni pogoršavaju.

Klinička slika kod bolesti rozacea je sledeća: 

 • Primetne su promene na čelu, nosu, obrazima i bradi, a one se javljaju u vidu eriteme (crvenila), kao i promena iznad nivoa kože nalik na bubuljice (papule i papulopustule).
 • Kasnije se pojavljuju i proširenja kapilara u vidu tačkica – teleangiektazija. Kada se koža izlaže toploti, pacijent oseća svrab i peckanje (kao da mu je koža zažarena). 
 • Moguće su i promene na očima (ocular rosacea) koje se manifestuju u vidu zapaljenja koje izaziva crvenilo, pečenje i svrab očiju. 
 • Najteži oblik je rhinophyma (rinofima) koja zahvata nos. U ovom stadijumu nos izgleda veliko i kruškastog je oblika (“baburast nos”). Češće se viđa kod muškaraca, a utiče kako na fizičko, tako i na psihičko stanje pojedinca.

U prošlosti se rozacea mogla lečiti samo farmakološkom terapijom (antibiotici, azelaična kiselina, antimikotici, retinoidi) koja je davala neizvesne rezultate. Napretkom medicine, savremena terapija rozacee laserom daje neuporedivo bolje i dugotrajnije rezultate, a studije su pokazale da su pacijenti na kojima je primenjeno nekoliko laserskih tretmana ukazali na poboljšanja u smanjenju rumenila i drugih simptoma, te pozitivno ocenili učinak terapije.

U Diva Laser Centru I i Diva Medical najnoviji medicinski, dermatološki laser za ovu indikaciju vrlo uspešno kontroliše simptome, značajno redukuje pojavu crvenila i sprečava dalje napredovanje bolesti.

Rozacea i uzroci nastanka bolesti

Iako pravi uzrok bolesti još nije utvrđen, na njen razvoj utiče niz faktora okoline i genetike. Istraživanja su pokazala da se rozacea (rosacea) češće javlja kod osoba svetlije puti, kod osoba koje često imaju migrenu i kod onih koji pripadaju krvnoj grupi Rh A+. Primetno je i da se rozacea najčešće javlja kod ženskih osoba srednjih godina (40-50). Dokazano je i da je rozacea povezana sa gastrointestinalnim tegobama, pre svega gastritisom, a novija ispitivanja dovode u vezu pojavu rozacee i prisustvo helikobakterije (Helicobacter Pylori) u organizmu.

Pogoršanje stanja kože javlja se unosom teško svarljive hrane, kafe, začina, alkohola, ugljenih hidrata, te je stoga važno ustanoviti koje vrste namirnica deluju kao okidač i izbegavati ih koliko je moguće.

Faktori koji doprinose razvoju rozacee mogu biti:

 • Faktori spoljašnje sredine
 • Psihološki faktori
 • Spoljni faktori
 • Mehanički faktori – jači dodir odnosno pritisak na kožu

U faktore spoljašnje sredine spadaju izlaganje veoma visokim i veoma niskim temperaturama, kao i nagle promene temperature (kad izađemo napolje na hladan vazduh iz tople prostorije i obrnuto). Tu se ubraja i izloženost polenu i zagađenju (smog, izduvni gasovi, duvanski dim), kao i boravak na suncu, vetru, vlazi itd. Grinje na koži (Demodex folliculorum) i bakterije koje ovi praziti nose smatraju se jednim od krivaca za ovo oboljenje. Rosacea takođe može biti izazvana fotooštećenjem kože, iritacijom folikula, preteranim imunskim odgovorom ili oštećenjem vezivnog tkiva u dubljim slojevima dermisa. Poznato je da adrenalin može biti okidač za zapaljenske procese na koži. Stres, stid i bes neki su od psiholoških faktora koji takođe utiču na pojavu simptoma rozacee. Takođe, stanje se može pogoršati u PMS-u ili menopauzi.

Hemikalije su spoljašnji faktor koji ne pogoduje koži zahvaćenoj rozaceom. Izvesni deterdženti, omekšivači, praškovi za pranje veša, farbe za kosu, lakovi, boje i farbane tkanine, sintetika i drugi materijali mogu izazvati iritaciju. Uz to, lekovi kao što su amiodaron, nazalni steroidi i nitrati mogu izazvati iritaciju i crvenilo. Postoje i naučni dokazi da visoke doze vitamina B-6 i B-12 izazivaju simptome rozacee.

Rozacea i lečenje laserom: Kako izgleda procedura?

Kao i kod procedure uklanjanja kapilara laserom, procedura tretiranja rozacee laserom je potpuno bezbolna i bezbedna. Nema nikakvih neželjenih efekata i metoda je vrlo efikasna. Prvi efekti se zapažaju u smislu smanjenja subjektivnih tegoba koje su u akutnoj fazi bolesti veoma izražene i često narušavaju kvalitet života pacijenta. Smanjuje se peckanje i osećaj toplote tj. žarenje. Na to se nadovezuje smanjenje objektivnih znakova u smislu značajnog smanjenja crvenila. Nakon samog tretmana, pacijent se može odmah vratiti svakodnevnim aktivnostima bez bilo kakvog perioda oporavka. Najčešće je tretman potrebno ponoviti 3-5 puta u razmacima od po mesec dana. Detaljan protokol lečenja se određuje na samoj konsultaciji sa lekarom koji određuje individualnu terapiju za svakog pacijenta ponaosob čime se osigurava maksimalan efekat.

Rozacea i prednosti terapije laserom 

Poslednjih godina, lekari su počeli da koriste laserske tretmane za lečenje rozacee. Zrak lasera ​​deluje na kapilare tako da više ne budu vidljivi. Ovaj beskrvni i bezbolni tretman može u velikoj meri smanjiti crvenilo i vidljivost krvnih sudova i delovati na iritiranu kožu podstičući njenu regeneraciju.

Osim smanjenja crvenila i drugih simptoma, laserski tretmani mogu:

 • Umanjiti i olakšati iritaciju kože
 • Učiniti kožu glatkom
 • Povećati proizvodnju kolagena u telu, što će vašu kožu učiniti blistavijom, gipkijom i elastičnijom uz vidno smanjenje bora

O dinamici i ishodima tretmana, porazgovaraćete sa našim stručnjacima iz oblasti dermatologije koji će utvrditi da li je ovaj tretman za vas, koliko je tretmana potrebno i u kojim vremenskim intervalima ih treba ponoviti.

Rozacea i dnevna rutina: šta izbegavati?

Potrebno je izbegavati alkoholne losione ili druga agresivna sredstva za negu lica jer većina bolesnika ima veoma osetljivu kožu. Potrebno je nežno umivanje mlakom vodom i blago sušenje mekim peškirom. Kod muškaraca se umesto brijanja klasičnim brijačem savetuje upotreba električnog aparata. Treba se čuvati od prekomernog  izlaganja suncu i obavezno koristiti preparate sa visokim zaštitnim faktorom. Ne savetuje se upotreba pilinga i drugih agresivnih metoda. Takođe se ne preporučuje konzumiranje vrele hrane i toplih napitaka, odlazak u solarijum, kao i upotreba kortikosteroidnih masti i krema. Pojedini medicinski izvori navode da treba izbegavati namirnice koje sadrže cinamaldehid, kao što su agrumi, paradajz, cimet i čokolada.  

Rozacea i ishrana: namirnice koje je mogu ublažiti

Rozacea je hronično upalno stanje kože koje se karakteriše pojačanim crvenilom i u svom najkompleksnijem obliku kuperozom (zapaljensko stanje kože koje se odlikuje proširenim krvnim sudovima). Reč je o poremećenoj cirkulacijiji krvi čiji je protok kroz gornji dermis pojačan. Najčešće se javlja na mestima gde su krvni sudovi bliži površini. Promenom navika u ishrani i alkalizacijom tela hranom, rozacea i simptomi upale mogu se donekle ublažiti i regulisati. Naučite kako da rozaceu držite pod kontrolom tako što ćete uvesti promene u svoj način života i prehrambene navike. Sveže ceđeni sok od celera obiluje prirodnim antiinflamatornim sastojkom luteolinom, a vitamin K kojeg ima u svom sastavu utiče na bolju čvrstoću kože, atako da je preporučljivo uvrstiti ga u svoj jelovnik. Svež ananas regulisaće probleme sa varenjem koji takođe imaju uticaja na rozaceu, u čemu je ključan enzim bromelain. Redukujte industrijske namirnice koji obiluju emulgatorima i konzervansima, kao i grickalice i konditorske proizvode. Suplementi na bazi vitamina B2 (riboflavina) mogu blagotvorno delovati na kožu s obzirom da nedostatak ovog vitamina u organizmu spada u faktore koji izazivaju rozaceu. Takođe, preporučuje se konzumacija omega-3 masnih kiselina, kao i C vitamina.

Rozacea i način života

Rozacea (rosacea) se češće javlja kod osoba koje su sklone širenju krvnih sudova. Rozacea nije opasna po čovekovo zdravlje, ali je potrebno držati se određenih pravila kako se ne bi pogoršalo stanje. Umivajte se isključivo hladnom vodom kako bi se krvni sudovi skupljali. Iz istog razloga gledajte da proizvodi koje nanosite na lice budu hladni (maske, serume i kreme je poželjno držati u frižideru). Hidratacija kože je izuzetno važna, naročito u zimskim mesecima kada može doći do promrzlina kože, pijte velike količine vode i hidrirajte kožu adekvatnim preparatima. Izbegavajte uslove u kojima je vlažnost vazduha i temperatura neuobičajena kao što su saune i parna kupatila. Bez kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom ne izlazite napolje koje god da je godišnje doba. Ukoliko idete kod kozmetičara, tretmani sa toplotnim i mehaničkim dejstvom nisu preporučljivi, jer će dovesti do pogoršaja kliničke slike. Najbolje bi bilo da se o nezi lica i eventualnim kozmetičkim tretmanima dogovorite sa svojim dermatologom. Nikako ne koristite preparate na svoju ruku. S obzirom da se rozacea javlja i kod osoba sa povišenim krvnim pritiskom usled stresa, potrebno je pronaći način da se stres umanji i svede na najmanju moguću meru, te pronađu načini za opuštanje i relaksaciju.

Rozacea i ublažavanje simptoma prirodnim putem

Ako vam je dijagnostikovana rozacea, uz lečenje laserom, pravilnu ishranu i zdrave životne navike, postoje i prirodni agensi koji mogu donekle ublažiti upalno stanje. Iako ovi sastojci iz prirode ne mogu uticati na potpuno ozdravljenje, deluju umirujuće na kožu zahvaćenu rozaceom:

 • Aloe vera – gel dobijen iz lista ove biljke deluje umirujuće i hidrirajuće na kožu.
 • Kamilica – koristi se lokalno protiv upale kože u vidu čaja ili ulja.
 • Kantarionovo ulje – doprinosi regeneraciji kože zahvaljujući hipercinu, karotenu, vitaminu C, esencijalnim uljima, flavonoidima i fenolnoj kiselini.
 • Nevenova mast –  zahvaljujući anti-inflamatornim i anti-bakterijskim osobinama smanjuje upalu iritirane kože i poboljšava cirkulaciju (koristi se i kod kontaktnog dermatitisa i proširenih vena).
 • Kokosovo ulje – poznato je po svom prtivupalnom dejstvu, pa između ostalog deluje kako kod rozacee tako i kod svih vrsta upalnih stanja kože.
 • Zeleni čaj – antiokisdanti iz biljke zelenog čaja umiriće iritiranu kožu. Može se koristiti kao oblog od ohlađenog čaja.
 • Ulje lavande – ovo eterično ulje hidrira i umiruje kožu.

Rozacea – lasersko lečenje: cena procedure

Lečenje rozacee se kreće od 50 do 250€ u dinarskoj protivvrednosti. Za više informacija o cenama laserskih procedura, pogledajte naš cenovnik. Tačna cena biće utvrđena i saopštena nakon konsultacija. Pogodnost je što za više tretmana odobravamo i zbirni popust. U zavisnosti od stanja kože, stadijuma bolesti i starosti pacijenta određuje se koliko je tretmana potrebno i može li se procedura kombinovati sa drugim tretmanima.

Često postavljana pitanja

Kako se dijagnostikuje rozacea?

Kliničkim pregledom kod dermatologa ustanovljava se dijagnoza. Epizode rozacee se često ponavljaju ciklično – nedeljama i mesecima mogu biti prisutni simptomi, da bi potom nestali i opet se pojavili. Stanja slična rozacei koja liče na ovo stanje i ne treba ih mešati sa njim su: sistemski eritemski lupus, perioralni dermatitis, seboreični dermatitis, dermatomiozitis, PMLE (Polymorphous light eruption – osip izazvan izlaganjem sunčevim zracima). U slučaju okularne rozacee potreban je pregled oftamologa. 

Da li se rozacea može javiti kod dece?

Da, u veoma retkim slučajevima može se javiti i kod dece i tinejdžera. Ukoliko dete ima dugotrajno crvenilo lica propraćeno crvenim, iritiranim i otečenim kapcima, važno je blagovremeno odreagovati i odvesti dete kod dermatologa radi uspostavljanja dijagnoze i toka lečenja. Stanje se može znatno pogoršati ukoliko se ne pristupi lečenju i dovesti do pukotina na licu nalik aknama. 

Kako mogu da zakažem tretman lečenja rozacee?

Tretman laserskog lečenja rozacee u Diva Laser centru možete zakazati svakog radnog dana u toku radnog vremena. Treba napomenuti i da su konsultacije za laserske i estetske tretmane kod nas besplatne. Šta da očekujete od konsultacija? Naši profesionalni i stručni lekari specijalisti sa dugogodišnjim stažom iz oblasti dermatologije pružiće vam pouzdane informacije o efektima i rezultatima koje možete da očekujete nakon procedure. Oni će vas ujedno uputiti i u to koje procedure možete da kombinujete radi postizanja boljeg efekta. Termin za proceduru lečenja rozacee u specijalističkoj dermatološkoj ordinaciji Diva Novi Beograd ili Diva Slavija, možete zakazati svakog radnog dana u okviru radnog vremena pozivom na brojeve +381 11 66 04 55 3  i +381 11 24 44 676 ili mejlom na našu zvaničnu e-mail adresu [email protected].

 

 

Zakažite Vaš pregled

  Pozovite 069/692-692