ROZACEA – dijagnostika i lečenje

Šta je rozacea?

Rozacea je stanje kože lica koje može da se javi u svim starosnim grupama, ali je češće kod osoba srednje životne dobi i to više kod žena nego kod muškaraca. Nepoznate je etiologije, ali brojni faktori igraju ulogu u njenom nastajanju kao što su toplota i hladnoća, vetar, izlaganje suncu, emocionalne reakcije, začinjena hrana, topli napici, alkohol, intenzivan fizički napor, pojedini lekovi.

Koji su simptomi-kako prepoznati rozaceu?

Osnovni simptom rozacee je crvenilo koje se uočava na obrazima, čelu, nosu i bradi, najpre se javlja u naletima, pri izlaganju nekom od provocirajućih faktora, da bi vremenom postalo perzistentno. Na terenu crvenila nastaju telangiektazije (trajno proširenje kapilara), dok se kod nekih formi razvijaju papulo-pustule kao kod akni (acne rosacea). Najteži oblik rozacee je rinofima, kada dolazi do hipertrofije kože nosa, sa proširenim folikulima i brojnim telangiektazijama.

Koliko je važno obratiti se na vreme dermatologu?

Vrlo je bitno da se na vreme obratite dermatologu. Rozacea ima hroničan tok, sa periodima pogoršanja i poboljšanja. Bitno je dijagnostikovati je na vreme i zaustaviti u što ranijoj fazi. Diferencijalno dijagnostički u obzir mogu da dodju i seboroični i steroidni dermatitis, lupus eritematodes ili sarkoidoza, pa je za postavljanje definitivne dijagnoze rozacee potreban pregled dermatologa koji uzima detaljnu anamnezu i obavlja fizikalni pregled. Ukoliko je to potrebno može se uzeti biopsija za HP analizu, kao i dodatne imunološke analize. S obzirom da rozacea može biti udružena sa gastrointestinalinim i oftalmološkim tegobama, potreban je i pregled gastroenterologa i oftalmologa (okularna rozacea).

Kako se rozacea leči?

Prvi korak u lečenju rozacee je izbegavanje faktora koji je provociraju (alkohol, topli napici, začinjena hrana, sunce…). Bitno je da ove osobe koriste fotoprotekciju u vidu antisolarnih kremova SPF 50+, kao i fizičku zaštitu (kačket, šešir i dr.). Lokalno lečenje u vidu topikalnih preparata zavisi od forme bolesti. Kod papulo-pustulozne forme neophodna je primena antibiotskih preparata u formi gela ili krema (metronidazol, eritromicin ili klindamicin). Ukoliko postoji samo eritem preparat Ichtiola može da ublaži simptom. Ukoliko se radi o teškim oblicima rozacee neophodno je i opšte lečenje tetraciklinima u dužem vremenskom periodu.

Laseri su superiorna metoda u lecenju rozacee

Sa napredovanjem medicine danas osim opšte i lokalne terapije postoji i laserska terapija. U dermatoloskim ordinacijama Diva Laser centar1 i Diva Medical  dostupan je najnoviji laser svetski poznate firme Alma lasers Harmony XL PRO, kao i Combo 4D laser. Laser vrlo uspešno kontroliše simptome, značajno redukuje pojavu crvenila i sprečava dalje napredovanje bolesti. Detaljan protokol lečenja se pravi na samoj konsultaciji sa lekarom koji određuje individualnu terapiju za svakog pacijenta. 

Kako izgleda laserska procedura?

Procedura je bezbedna i bezbolna, nema neželjenih efekata i nema perioda oporavka, što omogućava pacijentu da se odmah vrati svakodnevnim aktivnostima. Sam efekat lasera se najpre uočava u smislu smanjenja subjektivnih tegoba, a to su peckanje, zatezanje i osećaj toplote, a potom dolazi i do ublažavanja crvenila. Najčešće se radi 3-5 tretmana u razmacima od mesec dana.