lasersko podmlađivanje

Šta su uopšte ožiljci od akni?

Ožiljici od akni su polja fibroznog tkiva na koži – odnosno delovi kože na kojima je normalno tkivo zamenjeno fibroznim.

lečenje akni

Šta dovodi do ožiljaka od akni?

Ožiljci od akni nastaju kao reakcija na inflamaciju ili infekciju u koži izazvanu aknama. U toku inflamatornog (zapaljenskog) procesa tkivo se oštećuje, a kao odgovor na to, koža započinje proces koji se naziva fibroza.

Fibroza vodi u promenu teksture kože koja postaje na nekim delovima tanja (atrofija) ili deblja (hipertrofija) od okolne kože.

Koje vrste ožiljka od akni postoje?

  • Ice peak ožiljci – veoma česta vrsta ožiljaka. Ožiljci su uski, a prostiru se u dubinu. Površina kože izgleda kao da je probijena od strane leda, pa otuda i naziv ožiljaka. Mogu biti i većih dimenzija, a nekada mogu ličiti na proširene pore.
  • Boxcar ožiljici- udubljenja ovalnog ili okruglog oblika. Mnogo su širi od prethodne vrste ožiljaka.Najčešće se javljaju na regiji obraza.
  • Rolling ožiljci – ožiljci koji koži daju izgled talasanja. Najčešće su široki i plitki.
  • Hipertrofični ožiljci- iznad nivoa okolne kože čvršće konzistencije. Često se javljaju na leđima ili grudima ali se nekada mogu javiti i na licu,vratu, a veličina im se obično smanjuje tokom vremena.

Kako se leče ožiljci od akni u Diva Laser Centru I?

Nakon fizikalnog pregleda od strane lekara specijaliste dermatovenerologije, preporučuje se lečenje ožiljaka nekim od najsavremenijih metoda za ovu indikaciju.

Frakcionisani laser najnovije generacije je najefikasnije sredstvo za tretiranje svih vrsta ožiljaka. Laser deluje tako što u koži stvara na hiljade sitnih peforacija, dok površinu kože ostavlja intaktnom. Neoštećene ćelije sa površine kože migriraju u oštećeno područje i zaceljuju ga- stimuliše se sinteza kolagena koji popunjava ožiljke i popravlja teksturu kože.

Dalje remodelovanje kolagena se nastavlja u narednih 3-6 meseci, a broj tretmana koje je potrebno uraditi na laseru zavisi od ozbiljnosti kliničke slike i broja ožiljaka. Najčešće je proceduru potrebno ponoviti od 3-5 puta.

lecenje akni rezultati

Plazma ubrzava normalan proces zarastanja i reparaciju tkiva pa samim tim i povoljno utiče na ožiljke od akni. Po najnovijim kliničkim istraživanjima u oblasti akni i ožiljaka od akni, plazma tretman je obavezan deo protokola lečenja. Ova metoda stimuliše sintezu kolagena i elastina i na taj način poboljšava kvalitet i teksturu kože i ispravlja brojne nepravilnosti na koži lica i tela.

Metoda je potpuno prirodna i ne zahteva nikakav period oporavka. Za lečenje ožiljaka od akni, u zavisnosti od proširenosti promena, preporučljivo je najčešće uraditi 3 tretmana u razmacima od po mesec dana.

Mezoterapija predstavlja metodu u kojoj se mezokokteli sačinjeni od proteina, vitamina i hijaluronske kiseline ubrizgavaju u mikrocirkulaciju kože i na taj način se pospešuje sinteza glavnih proteina koji koži daju elastičnost i tonus, a takođe se deluje antiinflamatorno i antioksidativno što je od presudnog značaja za lečenje akni i ožiljaka od akni. Mezoterapija se za lečenje ožiljaka od akni radi na 1-2 nedelje a broj tretmana se određuje u zavisnosti od proširenosti promena.

U dogovoru sa lekarima našim pacijentima je savetovana neka od procedura za lečenje ili kombinacija procedura za postizanje maksimalnih rezultata.

Da li postoje neželjeni efekti kod lečenja ožiljaka od akni?

Neželjeni efekti ne postoje! Nakon tretmana može izostati crvenilo ili osećaj peckanja kod primene lasera kao i brašnasto perutanje koji se u potpunosti povlače kroz 24-48 sati tako da se možete odmah vratiti svojim uobičajnim aktivnostima.

Kako mogu da zakažem tretman?

U Laser Centru Diva I, tretman možete zakazati svakog radnog dana u okviru radnog vremena.

Konsultacije za sve laserske i estetske procedure su BESPLATNE, a rade ih lekari koji će Vam dati najprecizniju informaciju o efektu koji možete da očekujete, kao i preporuku o nekim drugim procedurama koje eventualno možete kombinovati radi postizanja najboljeg efekta.

 

Zakažite svoj termin za besplatnu konsultaciju na 011/2444676 ili preko naše e-mail adrese [email protected]

    Laser Centar Diva

    Vladimira Popovića 52, Novi Beograd
    Prote Mateje 9, kod Slavije