Da li su Hijaluronski Fileri Bezbedni?

Šta je hijaluronska kiselina?

Hijaluronska kiselina je sastavni deo međućelijskog prostora u našem organizmu. Njen glavni zadatak jeste da hidrira kožu ali i da pospeši proizvodnju kolagena.

Mlada koža bogata hijaluronskom kiselinom je sjajna, glatka i zategnuta. U procesu starenja se količina hijaluronske kiseline prirodno smanjuje, što posledično dovodi do pojave suve kože, bora i smanjenja volumena tkiva što se posebno zapaža na licu pacijenta.

 

Šta su hijaluronski fileri i koje su indikacije za njihovu primenu?

Hijaluronski fileri su specijalni preparati koji u sebi sadrže hijaluronsku kiselinu. Aplikuju se injekciono, tankom iglom koja ne ostavlja vidljive tragove ili kanilom kada je neprijatnost aplikovanja filera svedena na minimum.

Estetske korekcije hijaluronskim filerima, kada ih radi iskusan lekar, minimalno su neprijatne i mogu biti kvalitativne i kvantitativne prirode.

 

Aplikacija Hijaluronskih Filera

 

Kvalitativne su one koje se rade u anti-aging svrhe tj. u svrhu povećanja jedrine kože i podmlađivanja, a kvantitativne korekcije filerima služe za uvećanje volumena određenih regija (usne i jagodice) ili konturisanje lica po MD kodovima hijaluronskim filerima.

 

Kada su hijaluronski fileri dobro rešenje?

U procesu starenja dolazi do postepenog smanjenja zapremine tkiva i atrofije u pojedinim regijama što zahteva nadoknadu volumena koja se može postići filerima hijaluronske kiseline. Cilj je povratak autentičnog izgleda, sklada i simetrije lica.

 

Indikacije:

 • Pad tonusa kože lica
 • Diskretne linije i bore na licu
 • Male i tanke usne, bore oko usana
 • Izražena asimetrija lica
 • Smanjenje volumena jagodica u procesu starenja (’’ispijen’’ izgled lica)
 • Znaci starenja na šakama u vidu primetne atrofije tkiva u interosealnim prostorima
 • Suva i naborana koža vrata i dekoltea

 

Koji su rizici od  neželjenih efekata aplikacije filera?

Napretkom medicine, pojava neželjenih efekata u procesu aplikacije filera svedena je na minimum.

Danas, kombinacijom pravih filera i pravilne tehnike aplikacije, uz iskusnog lekara i sa minimalnim rizikom može se postići mnogo – od poboljšanja kvaliteta kože (Volite Juvederm filer) do povećanja volumena usana (Volift Juvederm filer), jagodica (Voluma Juvederm filer), korekcije podočnjaka, podmlađivanje šaka, vrata i dekoltea filerima.

Igle koje se koriste su izuzetno tanke i prave minimalnu traumu kože, što sam proces unošenja filera čini manje neprijatnim.

Možete se odlučiti za tehniku koja podrazumeva unošenje filera kanilom koja smanjuje rizik od modrica i otoka na minimum. Omogućava ravnomerno raspoređivanje filera bez povreda krvnih sudova i nerava.

Što se tiče potencijalnih rizika povezanih sa osobinama filera, sama hijaluronska kiselina je prirodnog porekla ali treba koristiti registrovane filere maksimalne prečišćenosti i obavezno se na konsultacijama detaljno informisati o istim kod Vašeg lekara. Vodite računa o tome ko vam radi intervenciju hijaluronskim filerima, da li je lekar prošao edukaciju iz oblasti anti-aging intervencija i koliko je iskusan na tom polju medicine.

Koje su mere opreza posle aplikacije filera?

Prvih dana posle aplikacije filera moguća je pojava otoka prolaznog karaktera. Nekoliko dana nakon intervencije savetuje se uzdržavanje od ostalih kozmetičkih tretmana, konzumiranja previše toplih i previše hladnih napitaka, saune, boravka na bazenu, intenzivnog vežbanja i bavljenja sportom. Poželjna je redukovana upotreba šminke 10 sati nakon intervencije.

Kakav je konačni rezultat?

Proces remodelizacije se završava nakon sedam dana kada se vidi konačan efekat aplikacije hijaluronskog filera.

Rezultat koji pacijent može da očekuje zavisi od sledećih faktora:

 • Iskustva lekara koji izvodi proceduru
 • Primena kvalitetnih hijaluronskih filera
 • Individualnih reakcija pacijenta na filer
 • Poštovanje režima preporučenog od strane lekara nakon intervencije