AKNE I MASKE

Sa početkom pandemije COVID-19 virusa i uvođenjem mera bezbednosti radi sprečavanja njegovog širenja, nošenje zaštitnih maski postalo je deo naše svakodnevice. Jedan od najvećih problema koji se javio usled učestalog i dugotrajnog nošenja maski jesu akne takozvane „maskne“ ili acne mechanica. To nije novi fenomen, što zdravstveni radnici koji u svom radu oduvek često nose maske mogu da posvedoče, ali je problem postao više raširen među celokupnom populacijom.

Kako nastaju akne tzv. „maskne“?

Dok dišemo ili pričamo maska zadržava topao vazduh koji stvara vlažnu sredinu pogodnu za razvoj bakterija i druge flore kao što je demodex, koji je inače stanovnik naše kože. Dolazi do nagomilavanja produkata i zapušavanja pora što za posledicu ima pojavu papula, pustula i komedona (mitisera), a usled trenja izazvano maskom dolazi do pojave crvenila i iritacije. Sve to za posledicu ima pojavu akni, ali i mnogih drugih problema kao što su pogoršanje rozacee, peroralnog i seboroičnog dermatitisa, pojavu kontaktnog dermatitisa, folikulitisa i dr.

 

Kako sprečiti da nastanu akne?

Prevencija je prvi i jako bitan korak u borbi protiv akni. Savetuje se pranje lica blagim preparatima i ispiranje mlakom vodom ujutru i uveče kako bi se sprečilo nagomilavanje štetnih produkata na koži. Koža treba da bude čista pre stavljanja maske, a takođe ju je neophodno čistiti nakon nošenja iste. Aplikacijom odgovarajućih krema i seruma koža se hidrira, ali se i na taj način pravi barijera koja smanjuje trenje. Treba birati preparate koji odgovaraju tipu kože kako bi se sprečila dodatna iritacija i pojava akni. Preporuka je da se često menjaju maske. Ukoliko se koristi pamučna maska prati je posle svakog korišćenja. Takođe, pamučne maske se preporučuju ukoliko osoba ima problem sa kontaktnim dermatitisom ili rozaceom.

Koja je najbolja metoda u lečenju akni?

Ukoliko dođe do pojave akni vrlo je bitno javiti se na dermatološki pregled, s obzirom da ako se ne leče ili se ne leče na adekvatan način mogu imati ozbiljne posledice (stvaranje ožiljaka od akni). Na pregledu dermatolog procenjuje stanje kože i propisuje adekvatnu terapiju. Ona može biti lokalna, koja varira od oblika oboljenja i može biti različita (benzoil peroksid, salicilna kiselina, lokalni retinoidi, azelaična kiselina…), ili opšta (sistemska) ukoliko su u pitanju teže forme akni (antibiotici, izotretinoin). Izuzetno efikasna metoda lečenja akni i ožiljaka od akni je i primena lasera. Alma laser za lečenje akni je bezbedno i najefikasnije inovativno rešenje koje koristi moćnu, ciljanu energiju lasera za smanjenje i uklanjanje akni. Alma Lasers revolucionarni Clearskin laser kao dodatak moćnom Harmoni XL Pro služi za lečenje teških slučajeva akni, i na radost nas i naših pacijenata ekskluzivno je dostupan u Diva laser centru I. Laserski sistem je posebno dizajniran za borbu protiv sva tri faktora nastanka akni uključujući višak sebuma, nagomilane mrtve ćelijena površini kože i razvoj bakterija. Rezultati su dugotrajni, a postupak je gotovo bezbolan. Laser za lečenje akni je neablativan, što znači da zagreva tkivo, ali ga ne oštećuje. Laser cilja dermalni sloj u dubini kože. Takođe, za najbolji terapijski efekat u lečenju akni, savetuje se kombinovanje više metoda (laser, mezoterapija, PRP…).