Ožiljci od akni – kako ih ukloniti?

Kako nastaju ožiljci od akni?

Akne su oboljenje koje se manifestuje seborejom, otvorenim i zatvorenim komedonima, papulama, pustulama, nodusima i pseudocistama, a koje variraju u intenzitetu i rasprostranjenosti. Nakon lečenja akni mogu da zaostanu postinflamatorne hiperpigmentacije, koje izgledaju kao crvene flekice. Kada se akne ne leče, ili se leče neadekvatno kao posledica mogu da nastanu ožiljci od akni, koji predstavljaju glavnu brigu pacijenta, a takođe utiču na psihičko zdravlje i remete svakodnevni život. Funkcija ožiljka jeste da nadomesti oštećenu strukturu kože, koja nastaje kao posledica upalnog procesa od akni.

Koje vrste ožiljaka od akni postoje?

Kod ožiljaka od akni mogu se javiti dve forme ožiljaka. Prvi i češći oblik su atrofični ožiljci (kada se tkivo gubi i ožiljak je ispod nivoa kože). Drugi oblik su hipertrofični ožiljci koji su iznad nivoa kože, a sam ožiljak čini gusto vezivno tkivo koje sadrži kolagena vlakna nepravilnog rasporeda u odnosu na zdravu kožu.
Ice peak ožiljci – veoma česta vrsta ožiljaka. Prostiru se u dubinu, uski su, a površina kože izgleda kao da je probijena šilom za led, po čemu su I dobili ime. Nekada mogu ličiti na proširene pore. Mogu biti različitih dimenzija.
Boxscar ožiljici – udubljenjaoštrih ivica, koja po svom obliku podsećaju na kocku ili kutiju pa su po tome dobili naziv (box). Najčešće se javljaju na regiji obraza.
Rolling ožiljci – ožiljci koji koži daju talasasti izgled. Različite su dubine, a najčešće su široki i plitki.
Hipertrofični i keloidni ožiljci – ovi ožiljci su iznad nivoa kože, na dodir su čvršće konzistencije. Često se javljaju na leđima ili grudima, ali mogu biti lokalizovani i na licu I vratu. Mogu biti različite veličine, a imaju tendenciju da se smanjuju tokom vremena.

ozicljci od akni

Kako se uklanjaju ožiljci od akni?

Što se tiče lokalnih preparata za lečenje ožiljaka ni jedan se nije pokazao kao posebno uspešan u terapiji. Ožiljci vremenom postaju bleđi i manje izraženi, ali su i dalje prisutni.
Kao najefikasnija metoda pokazalo se lasersko lečenje ožiljaka. Diva laser centar raspolaže laserima najnovije generacije, a Harmony XL PRO je poslednji model lasera na tržištu svetski poznate firme Alma lasers. On smanjuje rizik od nastanka novih upalnih procesa, hiperpigmentacija i ožiljaka. Snažno deluje, ima visoku efikasnost, a zadovoljavajući rezultati postižu se već nakon 3 tretmana.

Kako izgleda laserski tretman?

Pre samog tretmana obavlja se konsultacija sa lekarom kako bi se odredio adekvatan protokol u zavisnosti od stanja kože. U toku tretmana koristi se više laserskih sondi, od kojih svaka ima različito dejstvo. Njihovim delovanjem nastaju mikroskopska termalna oštećenja u srednjem sloju kože. Unutar tretiranog tkiva kože se stimuliše sinteza kolagena i njegova preraspodela, čime se staro tkivo menja novim. Tretman traje oko 30 minuta, a preporučuje se da se tretmani ponavljaju na 4-6 nedelja, s obzirom da za nastanak novog i remodeliranje postojećeg kolagena potrebno oko mesec dana.

Da li su tretmani laserom bolni?

Tretmani nisu bolni,oseca se blago peckanje I toplota,a pacijenti se vec sutradan mogu vratiti svakodnevnim aktivnostima.