Šta su fleke i kako ih lečiti

uklanjanje fleka

Hiperpigmentacije predstavljaju pigmentne fleke koje se javljaju kada je povećana produkcija pigmenta melanina ili povećan broj melanocita (ćelije koje stvaraju melanin).

Šta su fleke i kada se pojavljuju?

Javljaju se usled prekomerenog izlaganja suncu tokom života, u trunoći, nakon akni i različitih alergijskih promena, zbog starenja kože, ali i u sklopu različitih oboljenja.

Gde se fleke najčešće pojavljuju?

Mogu biti različitog oblika i veličine, da se jave kao pojedinačne fleke, ali i u većem broju. Što se tiče lokalizacije, fleke se najčešće javljaju na licu, a mogu se javiti i na drugim delovima tela, kao što su šake, podlaktice, dekolte, tj. one regije koje su najviše izložene sunčevim zracima.

Koji su najčešći tipovi hiperpigmentacija?

Efelidi – ili kako je poznatije „pegice“ su fleke koje nastaju na delovima tela izloženim suncu. Naslednog su karaktera, mogu se javiti u svim uzrastima, a pretežno kod riđih i plavih osoba sa svetlim očima. Tokom leta, zbog izloženosti suncu su tamnije, dok u toku zime blede i povlače se.
Melazma – fleka koja se javlja na licu, najčešće kod žena u trudnoći, kod osoba na hormonskoj terapiji, kod disfunkcije jajnika, ali mogu biti i nepoznatog uzroka.
Solarni lentigo – češće ga nazimo i „staračke pege“. Nastaje usled hronične izloženosti suncu, i to na šakama, podlakticama i licu.

fleke

Kako postaviti pravu dijagnozu?

Većina fleka najčešće predstavlja samo estetski problem, međutim potrebno je isključiti mogućnost postojanja nekog oboljenja, pa je zato potreban pregled dermatologa. Na pregledu doktor uzima detaljnu anamnezi, vrši pregled promena klinički i dermoskopski i daje tačnu dijagnozu, kao i adekvatnu terapiju. Najčešće se fleke mešaju sa mladežima ili seboroičnim i aktiničnim keratozama, koje takođe zahtevaju dermoskopski pregled i praćenje od strane dermatologa, a neke od njih je potrebno i ukloniti.

Kako smanjiti i ukloniti fleke?

Postoje brojni preparati za izbeljivanje hiperpigmentacija, ali je njihova efikasnost ograničena s obzirom da deluju na površnije depozite pigmenta, dok oni koji su dublje u koži bivaju aktivirani pri ponovnom izlaganju sunčevim zracima.

Postoji li trajno rešenje u borbi protiv fleka?

Trajno rešenje u borbi sa flekama predstavlja lasersko uklanjanje. U Diva Laser centru najnovija Alma laserska platforma omogućava smanjenje ili uklanjanje fleka kod 90% pacijenata. Kombinuje se više različitih laserskih glava, kao što su Clear Lift, DVL, koje deluju na različitim talasnim dužinama, i na taj način osim što deluju na fleke, takođe štite kožu od preranog starenja i poboljšavaju kvalitet kože. Takođe se pokazalo kroz praksu da laserske tretmane treba kombinovati sa nekim od preparata za izbeljivanje fleka radi postizanja što boljih rezultata.

Kada treba krenuti sa tretmanima?

Pravo vreme za lasersko uklanjanje fleka su jesen i zima, kada je UV ekspozicija minimalna. Tretman je bezbolan sa minimalnim periodom oporavka od nekoliko dana posle koga pacijent može i posle prvog tretmana uočiti znatno poboljšanje.
Koliko tretmana je potrebno za postizanje optimalnih rezultata?

Potrebno je uraditi 3-4 tretmana za postizanje optimalnih rezultata, u pravilnim vremenskim razmacima. Sve vreme tokom laserskih tretmana, a i nakon toga u skladu sa izlaganjem suncu, neophodno je koristiti fotoprotekciju antisolarnim kremama SPF 50+.