Gubitak kose

gubitak kose

Gubitak kose i proređivanje  je problem koji pogađa i muškarace i žene, a može biti uzrokovan različitim faktorima. Hipotrihoze se karakterišu smnjenjem dlaka, koji se najčešće javlja u kapilicijumu. Najčešći tipovi hipotrihoza su:

  • Effluvium telogenes – predstavlja difuzni, ali reverzibilni gubitak kose. Javlja se 2-3 meseca nakon neke stresne situacije. Sposobnost folikula da stvaraju dlaku je očuvana, pa je proces reverzibilan. Može da zahvati i do 50% vlasišta, a dnevno opada 150-700 dlaka. Za oporavak je potrebno nekoliko meseci.
  • Effluvium anagenes – predstavlja nagli difuzni gubitak kose kao posledica pretvaranja normalnih folikula u displastične. Uzroci mogu biti citostatici, jonizujuće zračenje, razne dijete, nedostatak proteina, a proces je reverzibilan.
  • Alopecia androgenetica – spada u androgen-zavisna oboljenja kod kog je folikul dlake povišeno osetljiv na androgene hormone (najviše testosteron). Nasledna je, predstavlja najčešći oblik alopecije. Najčešće se javlja između 18. i 25. godine života, a pogađa i muškarce i žene.
  • Alopecia areata – predstavlja gubitak kose u vidu okruglih, jasno ograničenih polja. Nepoznate je etiologije, ali postoje faktori koji je provociraju (najčešće stres). Može da se javi u bilo kom životnom dobu, najviše između 5. i 30. godine života, i to češće kod žena. Prve promene se obično javljaju u kosi, a mogu da nastanu i na obrvama, trepavicama, bradi kod muškaraca, kao i na ostaloj koži.

Pre početka lečenja potreban je pregled dermatologa koji uzima detaljnu anamnezu, obavlja pregled i donosi odluku o terapiji u zavisnosti od tipa alopecije. Može se tretirati lokalnim preparatima (npr. Minoksidil rastvor) u kombinaciji sa adekvatnim šamponima i losionima.

gubitak kose

Osim lokalne terapije odlične rezultate daju i injekcione metode u koje spadaju:

  • Mezoterapija kose – injekciona metoda unošenja mezokoktela u središnji sloj kože glave. Kombinuje se više sastojaka, od kojih se dobija koktel kojim možemo da povratimo sjaj i volumen i poboljšamo kvalitet kose. Savetuje se 4 tretmana na 7-10 dana, nakon čega sledi održavanje.
  • PRP kose – tretman plazmom bogatom trombocitima, koja se injektuje u teme glave i na taj način stimuliše rast kose i poboljšava njen kvalitet. Potrebna su tri tretmana u razmaku od mesec dana. Pun efekat može da se očekuje nakon 3 meseca.
  • Fileri za kosu – hijaluronski fileri koji se injekcionom metodom ubrizgavaju u kosmati deo glave. Stimulišu rast nove kose, sprečavaju opadanje, poboljšavaju kvalitet dlake i vraćaju volumen. Radi se 3 tretmana u razmaku od mesec dana.

U Laser Centru Diva , tretman možete zakazati svakog radnog dana u okviru radnog vremena. Konsultacije za sve procedure su BESPLATNE, a rade ih lekari koji će Vam dati najprecizniju informaciju o efektu koji možete da očekujete, kao i preporuku o procedurama koje eventualno možete kombinovati radi postizanja najboljeg efekta.