Šta su akne i koža sklona aknama?

Akne predstavljaju najčešće oboljenje kože. Obično počinju tokom puberteta, a mogu trajati do kasnijeg životnog doba. Između 70% i 95% adolescenata ima problem sa kožom sklonom aknama, a između 15% i 30% koristi lekove protiv akni. 

Lasersko lečenje akni i ožiljaka od akni je superiorna terapija u lečenju akni, kao i posledica od akni. Najčešće posledice od akni su hiperpigmentacija i stvaranje ožiljaka. Blagovremena upotreba lasera uz adekvatnu dermatološku terapiju sprečava ozbiljnije oštećenje kože i pojavu dubljih ožiljaka na koži.

Kako izgleda koža sklona aknama?

Koža sklona aknama je podložna razvoju  komedonima i gnojnicama. Često je masna i sija se pošto lojne žlezde proizvode više sebuma nego što je to slučaj kod drugih tipova kože.  Gnojnice koje se javljaju na problematičnoj, akneoznoj koži, izazvane su zapaljenim i inficiranim lojnim žlezdama. 

Gde se najčešće javljaju akne? 

Akne se najčešće javljaju na licu, vratu, ramenima, grudima i leđima. 

Kako se akne dele?

Prema stepenu ozbiljnosti problema, akne se dele na:

  • blage slučajeve akni (akne comedonica)
  • umerene slučajeve akni (akne papulopustulosa)
  • ozbiljne slučajeve akni (akne conglobata

Faktori koji utiču na pojavu akni:

Genetika 

Geni određuju tip kože i neki ljudi su skloni upali i pojavi simptoma masne i problematične kože. Ako su oba vaša roditelja imala akne, veća je šansa de će se i kod vas pojaviti.

Hormoni 

Akne su oboljenje vezano za hormone. Hormoni su odgovorni za razvoj lojnih zlezda i stimulšu stvaranje sebuma (prekomerno stvaranje sebuma jedna je od stvari koja definiše kožu sklonu aknama).

Lekovi 

Neki lekovi, na primer steroidi i litijum, mogu izazvati akne. 

Koji faktori mogu pogoršati simptome akneozne kože?

Ishrana 

Ishrana sa visokim glikemijskim indexom i sa dosta mlečnih proizvoda može podstaći pojavljivanje akni ili pogoršati stanje. 

Pušenje 

Pušenje pogoršava akne tako što izaziva oksidativni stres kože.

Stres 

Stres može da podstakne hormone koji stimulišu stvaranje sebuma i pogoršanje stanja kože. 

Neadekvatna nega kože 

Treba izbegavati sredstva za čišćenje kože koja sadrže sapun. Takođe, previše vruća voda može narušiti prirodnu ravnotežu kože.  Neki preparati za kožu, kao i korektivna šminka, su komedogeni, što znači da dovode do zapušavanja pora, a samim tim mogu izazvati akne. 

Faktori koji učestvuju u stvaranju problematične kože i akni:

Zapaljenje  

Akne su zapaljensko oboljenje. Nevidljivo zapaljenje je u osnovi problema akni i može biti podstaknuto različitim faktorima uključujući genetsku predispoziciju, hormonski disbalans, bakterije, itd.

Seboreja 

Prekomerno stvaranje sebuma, koje je tipično za kožu sa aknama, poznato je kao seboreja. Seboreja je višak sebuma koji proizvode lojne žlezde. 

Hiperkeratoze 

Hiperkeratoze su zadebljanje površinskih slojeva kože, a izaziva ih prekomerno stvaranje ćelija koje formiraju čepove koji blokiraju lojne žlezde. Sebum se taloži i zidovi folikule se povećavaju stvarajući komedone. 

Bakterije

Propinionbacterium acnes je bakterija koja normalno živi na površini kože, ali osobe sa kožom sklonom aknama mogu biti osetljivi na nju, ona može izazvati zapaljenje. Dolazi do začepljenja lojnih žlezda, što dovodi do pojave papula i pustula na koži.  

Kako izgledaju papule, pustule, nodule i ciste?

  • Papula je izdignuće na koži koje ne sadrži gnoj, nije upaljena gnojnica. 
  • Pustula je zatvoreni komedon ili gnojnica koja je upaljena i sadrži gnoj. 
  • Nodule su tvrde lezije nastale od akni koje se nalaze duboko u koži. Često se javljaju na većim površinama kao što su leđa ili ramena. 
  • Ciste su mekane lezije nastale od akni, ispunjene gnojem, koje se nalaze duboko u koži. 

Na koji način se tretira i leči masna i akneozna koža?

Koža sklona aknama mora temeljno da se čisti i to koristeći proizvode koji su namenjeni za ovaj tip kože.

Postoji veliki broj tretmana za akne, ali sigurno najbolji način da se akne izleče i da ne dodje do stvaranja hiperpigmentacija ili ožiljaka jesu DERMATOLOŠKI LASERI. U našim dermatološkim ordinacijama Laser centar Diva i Diva Medical na Slaviji i na Novom Beogradu, koristimo najsavremenije medicinske lasere kao što su ER:yag i Nd: yag , kao i Alma lasere. Ubacivanjem  različitih supstanci putem Pixel i Impact tehnologije dolazi do izlečenja akni i prevencije stvaranja različitih rezidualnih promena na koži. 

Zaštitta od sunca

Za masnu kožu neophodno je koristiti zaštitu od sunca jer pojedini lekovi protiv akni mogu da učine kožu osetljivom na UV zračenje i pojavu pigmentacije.