Rozacea: simptomi i lečenje

Rozacea je hronični inflamatorni poremećaj kože koji spada u česta dermatološka stanja. U savremenom svetu povećana je prevalenca poremećaja preosetljivosti kože u koje ubrajamo i rozaceu. Preosetljivu kožu karakteriše narušena barijarna funkcija kože što je čini podložnom iritaciji kao i pojačana reaktivnost senzornih završetaka u epidermu.

Simptomi rozacee

rozacea na licu

Simptomi koje pacijenti najčešće opisuju su osećaj peckanja i vreline na licu. Pored navedenih simptoma, objektivno, na licu pacijenta zapaža se difuzno crvenilo na obrazima, bradi, nosu i čelu.

U uznapredovalim stadijumima rozacee koža zadebljava, prisutne su pustule i kapilarne mreže. Zadebljala koža zahvata regiju nosa i naziva se rinofima. Nos je kruškolikog oblika i uvećan.

Crvenilo, karakteristično za rozaceu, posledica je proširenih krvnih sudova koji se usled oslabljenog elasticiteta kože kod povećanog dotoka krvi u kožu šire, nakon čega ne mogu da se skupe kao kod zdrave kože. U apsolutno zapuštenim slučajevima javljaju se promene na vežnjači, što se manifestuje crvenilom očiju i iritacijom.

dijagram pojave rozacee

Uzroci nastanka rozacee su nepoznati. Identifikovani su brojni faktori koji mogu biti predisponirajući za razvoj rozacee: svetao ten, severno-evropsko poreklo, ženski pol… Rozacea se češće javlja kod žena i tada se zadržava u blažoj formi u najvećem broju slučajeva. Kod muškaraca rozacea napreduje do težih formi i rinofime.

Činioci koji doprinose razvoju rozacee:

  • Psihološki faktori (stres)
  • Faktori spoljašnje sredine (ekstemne temperature, zagađenje, duvanski dim, sunčevo zračenje…)
  • Spoljašnji faktori: tople kupke, alkohol, začinjena hrana, deterdženti, intenzivni trening, sintetičke tkanine…

Lečenje rozacee

Najefikasniji metod za uklanjanje znakova rozacee jeste laserska dermatološka terapija sa propratnom dopunskom topikalnom dermatološkom terapijom.

Laseri svojim delovanjem omogućavaju:

  • premanentno uklanjanje kapilara
  • redukciju crvenila na karakterističnim regijama
  • poboljšanje elastičnosti kože zahvaćene procesom
  • uklanjanju zadebljanja nastalih na regiji kože nosa nastalog kao rezultat napredovanja rozacee

lice pre i posle rozacee

U terapiji se koriste vaskularni Nd:YAG laser za uklanjanje crvenila i izmenjenih kapilara. Za uklanjanje površinskih nepravilnosti (zadebljala kože i pustule) u kasnijim stadijumima rozacee koristi se Er:YAG laser.

Terapija rozacee od pacijenta zahteva kontinuitet u tretmanima i redovnu upotrebu lokalne dermatološke terapije. Tretmani se rade u zimskom periodu, u seriji od 5 tretmana. Pre i posle tretmana pacijent je u obavezi da koristi zaštitni faktor 50.