Opadanje kose

Opadanje kose je problem velikog broja muškaraca i žena. Bez obzira na učestalost, nesumnjivo predstavlja stresno iskustvo za osobe oba pola.

Normalnim gubitkom kose smatra se gubitak od 50 do 100 dlaka dnevno. Sve preko tog broja smatra se pojačanim opadanjem kose i ukazuje na problem koji treba rešavati.

Naša iskustva sa pacijentima su pokazala da neretko dolazi do dramatičkog pada samopouzdanja, jer se osobe zbog proređene kose osećaju manje privlačno. Različiti su uzroci jakog opadanja kose, a različite su mogućnosti da se gubitak kose nadoknadi. Pristup rešenju problema je individualan.

Opadanje kose u velikoj meri ima genetsku predispoziciju, međutim nije jedini faktor koji utiče na opadanje kose. Pored genetske predispozicije, faktori koji dovode do opadanje kose su hormonski disbalans, stres, autoimune bolesti, razne vrste lekova, period menopauze, nakon porođaja, loša ishrana, nedostatak vitamina i cinka, kao i gvožđa.

Vrste opadanja kose

Androgena alopecija izaziva opadanje kose kod muškaraca. Nastaje dejstvom muškog hormona dihidrotestosterona (DHT) na folikule dlake glave. Karakteriše je gubitak kose na prednjem delu temena glave.

Gubitak kose kod žena najčešće se manifestuje kao tanjenjem kose na vrhu glave.

Alopecija areata – opadanje kose na pečate. Ovoj vrsti opadanja kose podložni su i muškarci i žene, a najčešće se javlja u periodu adoloscencije. Najčešći uzrok je poremećaj imunog sistema. Imuni sistem oštećuje folikule dlake.

Najvažnija funkcija folikula dlake je protekcija i senzacija.

Tanjenje kose je oblik opadanja kose, što znači da kosa ne opada u pečatima već postaje sve ređa i ređa. Ovaj vid opadanja kose je najčešće privremen i uzrokovan stresom ili hormanskim disbalansom.

Kako sprečiti opadanje kose

Da bi sprečili opadanje kose neophpdno je da se javimo dermatologu. Uz pravilnu terapiju proces se može zaustaviti, a koren dlake učiniti jačim.
Za stimulaciju funkcije korena dlake, jačanje folikula, regeneraciju i revitalizaciju kose, naša preporuka je plazma tretman i mezoterapija kose uz adekvatnu kontrolu dermatologa. Pored ovih tretmana koji daju najbolje rezultate, neophodna je pravilna nega kose i ishrana bogata vitaminima, mineralima i oligo elementima.