Crvenilo na koži lica

Crvenilo na koži lica, bilo da zahvata veću ili manju površinu, čest je razlog dolaska pacijenata kod dermatologa. Uzroci mogu biti različiti: od emotivne reakcije (mladalačko crvenilo ili engl. flushing) i reakcije krvnih sudova kože na spoljne uticaje (hladnoća, toplota, sunčeva svetlost), preko urođene slabosti najsitnijih krvnih sudova (kapilara) i zapaljenskih procesa kože (atopijski, kontaktni, seboroični i steroidni dermatitisi), do hroničnih oboljenja kože (rozacea) i ozbiljnih oboljenja koja se ispoljavaju na koži (sistemski lupus eritematodes, ciroza jetre). Za uspešno uklanjanje ovakvih promena potrebno je, pre svega, postaviti tačnu dijagnozu i isključiti ozbiljna oboljenja, kao što su sistemski lupus eritematodes i ciroza jetre, jer od toga zavisi način lečenja i njegova uspešnost.

Kad je u pitanju povremena pojava crvenila, lečenje najčešće nije ni potrebno. Dovoljna je pravilna nega i zaštita kože od spoljnjih uticaja. Kod promena koje duže traju neophodno je sprovesti lečenje koje u zavisnosti od dijagnoze može da bude samo konzervativno (npr. adekvatnim kremama) kao što je slučaj kod atopskog dermatitisa. Može se lečiti kombinovano konzervativno uz upotrebu lasera (seboroični i steroidni dermatitis i rozacea) ili samo upotrebom lasera i dijatermijske koagulacije iglom (teleangiektazije, nevus araneus). Uz adekvatno lečenje potrebno je sprovesti i pravilnu negu kože kao i zaštitu ako su uzroci promena spoljašnji faktori.

Osetljiva suva koža

Atopski dermatitis (Dermatitis atopica) je posledica atopske konstitucije i zbog nje preosetljive kože. Javlja se u vidu crvenila i hrapavosti kože, često praćenih svrabom. Kod male dece javlja se na obrazima, a kod odraslih na očnim kapcima. Leči se dermatološkim laserima. U Diva Medical dermatološkoj ordinaciji koristimo najsavremenije lasere i imamo izuzetno dobre rezultate. Sem lečenja potrebna je i stalna pravilna nega i zaštita kože.
Kontaktni dermatitis (Dermatitis e contactu) je posledica reakcije kože na neku materiju sa kojom je bila u kontaktu i može da bude i alergijske prirode. Javlja se u vidu ograničenih zona crvenila i ponekad zahvata kožu celog lica. Promene su ponekad praćene perutanjem i svrabom. Osim adekvatnog lečenja, potrebno je utvrditi konkretan uzrok nastanka promena (lekovi, kozmetički preparati, sredstva za kućnu higijenu, ekstrakti nekih biljaka, ponekad i hrana) i kasnije izbegavati kontakt sa materijom koja smeta.
Seboroični dermatitis (Dermatitis seborrhoica) se javlja u vidu crvenila, često praćen perutanjem u centralnim zonama lica (okolina nosa, brada, koren obrva). Uzrok je prirodno premašćivanje kože često potpomognuto premasnim preparatima za negu kože (kreme, puderi). Kod blažih oblika nekada je dovoljna samo promena nege kože. Kod težih oblika potrebno je, obično dugotrajno, lečenje. Odlični rezultati se postižu kombinacijom konzervativne i laserske terapije.
Kod zloupotrebe kortikosteroidnih preparata (suviše česta ili preduga upotreba bez kontrole lekara) može da dođe do pojave steroidnog dermatitisa (Dermatitis steroides). Promene na koži su slične promenama kod seboroičnog dermatitisa. Konzervativno lečenje je vrlo dugotrajno i može se ubrzati ponavljanim laserskim tretmanima.

 

Rozacea (Rosacea)

Rozacea (Rosacea) je hronično oboljenje kože lica (javlja se na nosu i obrazima) kod koga je crvenilo praćeno teleangiektazijama (prošireni kapilari). Preterana upotreba alkoholnih pića, ljute i vrele hrane, izlaganje suncu i toploti značajno doprinosi pogoršanju promena na koži. Sem lokalnog lečenja često je potrebna i upotreba antibiotika. Laserski tretmani značajno ubrzavaju lečenje, a teleangiektazije se uklanjaju laserom ili dijatermijskom koagulacijom iglom (radiotalasi).
Teleangiektazije
Teleangiektazije su posledica slabosti kapilara i javljaju se u vidu tankih crvenih ili plavičastih linija koje se često grupišu i tako postaju uočljivije. Posledica su ili urođene slabosti krvnih sudova (češće kod žena) ili spoljnjih faktora (hladnoća, toplota, UV i Ro zračenje, zloupotreba lokalnih kortikosteroida), a mogu se javiti kod nekih obolenja kože (rozacea) ili ozbiljnih oboljenja kao što su sistemski lupus ertematodes i ciroza jetre. Leče se laserom ili dijatermijskom koagulacijom iglom (radiotalasi). Da ne bi došlo do ponovne pojave promena neophodno je izbegavati spoljašnje uticaje koji su do njih doveli ili ih pogoršavaju.
Teleangiektazije grupisane oko malog crvenog ispupčenja na koži su malformacija krvnih sudova kože, tj. paukoliki mladež (Naevus araneus). Lako se uklanjaju dijatermijskom koagulacijom iglom ili laserom.
Pravilno lečenje svih ovih promena, ukoliko je potrebno, treba sprovesti što ranije, jer tako lečenje kraće traje i sprečavaju se posledice (veći obim promena i ponekad trajno oštećenje kože).